Werk aan je toekomst, leer een vak!

Ben je tussen 15 en 25 jaar en sta je te popelen om aan de slag te gaan? Leer je liever een vak op de werkvloer dan op de schoolbanken?

Dan is leertijd vast iets voor jou! Leertijd combineert leren en werken en stoomt je volledig klaar voor de arbeidsmarkt.

 


 

Je leert al doende en krijgt een vergoeding!

De leertijd of het leercontract biedt de ideale mix tussen de dagdagelijkse praktijk en de theorie. Als leerjongere draai je 4 dagen per week mee bij een bedrijf of op een leerwerkplek waar je de knepen van het vak leert.

Daarnaast ga je 1 dag per week naar een SYNTRA-campus (Gent, Aalst, Asse en Sint-niklaas) waar je de theorie onder de knie krijgt.

Net als een echte werknemer ontvang ook jij een vergoeding voor je inspanning! Een toffe bonus, vind je niet?
 

Voor wie?

 • Ben je 15 jaar? Dan moet je twee jaar secundair onderwijs gevolgd hebben.
 • Vanaf 16 jaar zijn er geen bijkomende voorwaarden. Iedereen kan in de leertijd, ongeacht de vooropleiding.
   

Springplank naar een job

Leertijd is de ideale springplank naar een job en dit blijkt ook uit de cijfers: 85% van de leerjongeren heeft meteen een job na zijn opleiding! Bovendien gaat 18% van de leerjongeren binnen de 5 jaar aan de slag als zelfstandige. Met het getuigschrift leertijd voldoe je immers voor de meeste beroepen aan de eisen van de vestigingswet voor de beroepskennis.
 

Word wie je wilt!

Heb je al een beroep voor ogen? Of ben je er nog niet helemaal uit welke opleiding jou het beste ligt? Met een aanbod van meer dan 200 opleidingen is de kans groot dat je bij SYNTRA de opleiding vindt die je op het lijf geschreven staat. Ons motto luidt dan ook: je bent wie je bent, maar je wordt wie je wilt.
 

Wat is de leertijd?

 • 4 dagen per week in het beroepsleven
 • 1 dag per week cursus (35 weken per jaar)
  - 4 uur algemene vorming
  - 4 uur beroepsgerichte vorming
 • Vergoeding voor je prestaties op de werkvloer
 • Getuigschrift na de eindproeven
   

Aarzel niet en informeer je vandaag nog om in de leertijd te stappen!
 

Praktisch

 • Je voldoet aan de leerplicht
 • Je bent verzekerd tegen arbeidsongevallen
 • Je kan een gelijkwaardig onderwijsstudiebewijs behalen
 • Je ontvangt iedere maand een leervergoeding
 • Je ouders behouden het kindergeld (vanaf 1/9 van het jaar waarin je 18 wordt, mag de vergoeding niet meer bedragen dan de kinderbijslaggrens)
 • Je kan voor een startbonus of een schooltoelage in aanmerking komen
   

Je kan in de leertijd nu ook een onderwijsstudiebewijs behalen:

 • Een getuigschrift tweede graad secundair onderwijs
 • Een studiegetuigschrift tweede jaar derde graad secundair onderwijs
 • Een diploma secundair onderwijs
   

Overtuigd?

 


Ontdek alles over Administratie en onthaal

Spreekt een administratieve functie je aan? Of ben je reeds actief in de sector en wil je je kennis verder uitdiepen?  SYNTRA Midden-Vlaanderen beschikt over een uiteenlopend opleidingsaanbod gaande van langlopende tot kortlopende opleidingen om aan elke behoefte te voldoen. Werk aan je carrière en breid je expertise uit!

Meer lezen

Ontdek alles over Audiovisuele- en podiumtechnieken

Wil je een vakbekwaam technicus worden die goochelt met licht en geluid? Maak kennis met ons uniek opleidingsaanbod in de sector en word expert in de materie.

Onze docenten staan met beide voeten in de praktijk en weten perfect hoe ze hun beroepskennis en passie voor het vak kunnen overbrengen.

Meer lezen

Ontdek alles over Bedrijfsbeheer

Heb je ondernemersambities en wil je starten als zelfstandige? Dan moet je een basiskennis aan bedrijfsbeheer kunnen aantonen. In onze praktijkgerichte opleiding leer je op jouw tempo de eerste stappen naar een geslaagd ondernemerschap. Zo leer je hoe je succesvol je zaak runt, hoe je een businessplan opmaakt en je ondernemerscompetenties ontwikkelt. Want een goede voorbereiding is alles.

Meer lezen

Ontdek alles over Binnenvaart

Het structurele fileprobleem doet bedrijven vaker uitkijken naar alternatieve routes voor transport. Steeds meer vervoer gebeurt via onze waterwegen. Er is dan ook een stijgende vraag naar vakmensen in de binnenaart die op een vlotte manier kunnen instaan voor dit toenemende transport. Wil je aan de slag op een binnenschip als matroos of stuurman, of zelf als zelfstandig ondernemer één of meerder binnenschepen beheren? SYNTRA Midden-Vlaanderen biedt verschillende opleidingen in de vorm van begeleid indvidueel leren. Een ervaren lesgever-coach leert je alle kneepjes van het vak.

Meer lezen

Ontdek alles over Boost

Volgens the Oxford English Dictonary betekent BOOST ‘ to help or encourage (something) to increase or improve.’

En dat is exact wat SYNTRA Midden-Vlaanderen wil doen. Het beste uit onze cursisten halen.

In dit magazine pakken we dan ook uit met succesvolle verhalen van cursisten waar we trots op zijn. Laat je inspireren door hun ondernemingszin.

Meer lezen

Ontdek alles over Brood, ijs en chocolade

Wil je graag het lekkerste brood, ijs of chocolade uit de streek leren maken? Bij ons krijg je de kennis en de techniek onder de knie om aan de hoge eisen van de fijnproevers te kunnen voldoen. Op een ambachtelijke en vaktechnische wijze leer je van professionals hoe je een topproduct kunt klaarmaken.

Meer lezen

Ontdek alles over De Vlaamse Wijnacademie

De 'Vlaamse Wijnacademie' is in Vlaanderen dé referentie op het vlak van wijnopleidingen met een kwaliteitsvol aanbod en hooggekwalificeerde docenten. Of het nu over lang- of kortlopende opleidingen gaat, wij schenken altijd klare wijn als het op kwaliteit aankomt Bovendien beschikken we over een eigen wijngaard in campus Gent.Meer lezen

Ontdek alles over Duurzaam bouwen en energie

Duurzaam bouwen is dé trend in de bouwsector. Het jaar 2020 met de ambitieuze Europese energiedoelstellingen nadert dan ook sneller dan je denkt. SYNTRA Midden-Vlaanderen wacht niet af en geeft de groene economie een duwtje in de rug met tal van opleidingen. Onze expertise op vlak van duurzaam energiebeheer en isolatietechnieken hebben we vertaald in een hele resem professionele opleidingen.

Meer lezen

Ontdek alles over Elektriciteit en inbraakbeveiliging

Ben je handig en zit logisch denken je als gegoten? Of je nu 's avonds of overdag een opleiding wil volgen, veel of weinig voorkennis hebt, SYNTRA Midden-Vlaanderen is van alle markten thuis. Ontdek ons opleidingsaanbod in de elektriciteitssector of maak kennis met onze praktijkgerichte trainingen rond elektronische beveiliging.

Meer lezen

Ontdek alles over Fiets

Ben je gebeten door de fietsmicrobe en heb je grote interesse in fietstechniek? Herstel je graag fietsen en sleutel je met plezier aan fietsframes en andere onderdelen? SYNTRA Midden-Vlaanderen biedt tal van opleidingen die je vormen tot een echte fietsexpert en dit zowel in leertijd, als voltijdse dagopleiding of in avondonderwijs. Heb je al ervaring als fietstechnicus en wil je je kennis over bepaalde aspecten verdiepen? Volg dan één van onze boeiende bijscholingen.

Meer lezen

Ontdek alles over Financiën en verzekeringen

Wil je carrière maken in een wereld die voortdurend in beweging is? Onze kwalitatieve opleidingen maken je wegwijs in de boeiende financiële wereld. Van verzekeringen, beleggingen, pensioenen tot kredietmogelijkheden, kostprijsberekening en fiscaliteit: onze experten beschikken over de know-how én het talent om jou door het financieel labyrint te loodsen.

Meer lezen

Ontdek alles over Gezondheid en zorgverstrekking

Heb je een ruime interesse voor gezondheid en zorgverlening? Wil je meer te weten komen over het menselijk lichaam in al zijn aspecten? Dan vind je hier vast je gading. Van voetverzorging tot gezondheidscoaching, onze professionele opleidingen kenmerken zich door een praktijkgerichte aanpak. Dankzij hun jarenlange ervaring in de sector zijn onze docenten de uitgelezen persoon om hun liefde voor het vak door te geven.

Meer lezen

Ontdek alles over Grafisch

Ben je creatief en denk je in beelden? Heb je feeling voor vormgeving? Dan voel je je vast helemaal thuis in één van onze opleidingen uit de grafische sector.

Dankzij de gouden tips van onze professionele lesgevers leer je je eigen creatieve grenzen verleggen!

Meer lezen

Ontdek alles over Groen en tuin

Heb je groene vingers en wil je je graag verder professionaliseren?  Wij hebben verschillende "groene" opleidingen in ons aanbod waarbij je zowel kennis verwerft als praktijkervaring opdoet. Je krijgt les van docenten die professioneel bezig zijn met tuin, bloemen, kruiden en planten en dus met kennis van zaken hun passie doorgeven.

Meer lezen

Ontdek alles over Hardware, netwerken en security

Ben je een computerfreak met een passie voor PC's? Wil je graag de implementatie, beheer en onderhoud van een netwerk onder de knie krijgen? Ontdek onze opleidingen uit de sector "hardware en netwerken" en wij maken van jou een netwerkprofessional of een volleerd PC-technicus. Dankzij de praktijkgerichte aanpak krijg je al doende de knepen van het vak in de vingers.

Meer lezen

Ontdek alles over Honden en vogels

Heb je een hart voor dieren en wil je er graag beroepsmatig mee aan de slag? Wij beschikken over een hele resem kwaliteitsvolle opleidingen in de dierensector. Van hondentrimmer tot valkenier: wij garanderen een professionele opleiding waarbij je de knepen van het vak aanleert van een docent die dagelijks in de praktijk staat.

Meer lezen

Ontdek alles over Horeca

Droom je ervan om een eigen horecazaak uit de grond te stampen? Volg een opleiding bij SYNTRA Midden-Vlaanderen en leer koken van échte chefs! Ook als je reeds in de sector zit en je talenten verder wil ontwikkelen, blijf je bij SYNTRA Midden-Vlaanderen niet op je honger zitten. Verleg je grenzen in de kookkunst met één van onze gespecialiseerde bijscholingen.

Meer lezen

Ontdek alles over Hout, Afwerking en Interieur

SYNTRA Midden-Vlaanderen beschikt over een ruim  opleidingsaanbod in de hout- en interieurbranche. Onze kwalitatieve en uitdagende opleidingen worden gegeven door vakspecialisten die we rechtstreeks van de werkvloer plukten. Want van wie kun je een vak beter leren dan van iemand met jarenlange ervaring in de sector?

Meer lezen

Ontdek alles over Human resources

Wil je het HR-beleid binnen jouw organisatie optimaliseren? Of wil je je als HR-verantwoordelijke je rekruteringsvaardigheden of je interview skills verder uitdiepen? SYNTRA Midden-Vlaanderen heeft vast het gepast antwoord op jouw opleidingsvraag.

Meer lezen

Ontdek alles over HVAC

Wil je graag starten als installateur en de stiel op een praktijkgerichte manier aanleren? Dan is een langlopende opleiding beslist iets voor jou! Ook als je al als technicus of installateur actief bent in de sector, kun je bij ons terecht voor een ruime waaier aan bijscholingen en hernieuwingen van wettelijk verplichte certificaten.

Meer lezen

Ontdek alles over Imago en styling

Heb je gevoel voor kleur en stijl? Hou je ervan om stijladvies te geven en de perfecte outfit samen te stellen? Dan is een opleiding tot "kleur- en stijlconsulent" of "imagostylist" beslist iets voor jou!

Tips en advies krijg je van professionals uit de sector die hun passie voor het vak op een bevlogen manier overbrengen.

Meer lezen

Ontdek alles over Informatica

Geboeid door informatica en droom je van een carrière in de IT? Of wil je je knowhow van bepaalde programma's aanscherpen? Ontdek nu ons ruim opleidingsaanbod!

Meer lezen

Ontdek alles over Interieur, decoratie en etalage

Ben jij een conceptueel denker en is het inrichten van ruimtes helemaal jouw ding? Zou je je creatief talent graag botvieren? Ontdek dan onze opleidingen in de sector "Interieur, Decoratie en Etalage". De docenten zijn experten in hun vak en geven les vanuit hun eigen professionele ervaringen. Onder het motto 'al doende leert men', focussen onze opleidingen vooral op de praktijk.

Meer lezen

Ontdek alles over IT-Management

Ben je actief in de IT-sector? Moet je vaak grote IT-projecten tot een goed einde brengen? Ben je verantwoordelijk voor het implementeren van software in je organisatie? Verdiep je in IT-management en doe praktijkgerichte kennis op met een kwalitatieve opleiding bij SYNTRA Midden-Vlaanderen.

Meer lezen

Ontdek alles over Kinderopvang

Als je kwaliteitsvolle kinderopvang wilt garanderen, is het belangrijk dat om je blijvend te ontwikkelen. SYNTRA Midden-Vlaanderen speelt hier op in met een ruime waaier aan interessante bijscholingen en trainingen voor verantwoordelijken en medewerkers in de kinderopvang. Naast de verplichte opleiding levensreddend handelen, hebben we een divers aanbod waarvan alle opleidingen in aanmerking komen voor de 12u verplichte bijscholing.

Meer lezen

Ontdek alles over Kunst en ambacht

Ben je artistiek en werk je graag met je handen? Zit creativiteit in je genen? Dan is een opleiding uit de sector "kunst en ambacht" vast iets voor jou! Je wordt begeleid door gedreven vakspecialisten die met veel overgave hun passie voor het vak aan jou doorgeven. Vanuit hun praktijkervaring leren ze jou de nodige technieken en vaardigheden om een bekwaam vakman te worden.

Meer lezen

Ontdek alles over Logistiek, transport en douane

Ben je een beroepschauffeur en op zoek naar een erkende bijscholing? Droom je van een job in de binnenscheepvaart? Of wil je je specialiseren in douanezaken? Te land, ter zee of in de lucht: SYNTRA Midden-Vlaanderen heeft alle expertise in huis om een ruime waaier aan praktijkgerichte en kwalitatieve opleidingen te voorzien.

Meer lezen

Ontdek alles over Managementtrainingen

Wil je je management- en leiderschapsvaardigheden verbeteren? Of je soft skills updaten? Volg een training bij SYNTRA Midden-Vlaanderen, scherp je competenties verder aan en maak het verschil in jouw organisatie. Je wordt gecoacht door professionals in de sector die dankzij hun praktijkervaring met kennis van zaken spreken.

Meer lezen

Ontdek alles over Marketing, sales en social media

Kriebelt het bij het horen van termen zoals leads, targets, virale campagnes,...? Droom je van een boeiende carrière in de marketing, sales of communicatie? Ga de uitdaging aan en haal het beste uit jezelf tijdens één van onze praktijkgerichte opleiding. Ben je al actief in de sector en wil je graag hogerop klimmen? Onze professionele bijscholingen geven je graag een duwtje in de rug!

Meer lezen

Ontdek alles over Metaal

Ambieer je een job in de metaalverwerkende industrie? Of ben je op zoek naar een allround-opleiding om lasser te worden? Ons divers opleidingsaanbod focust vooral op de praktijkervaring zodat je snel aan de bak komt op de professionele markt. Ook voor verdere lasspecialisaties zit je bij SYNTRA Midden-Vlaanderen aan het goede adres.

Meer lezen

Ontdek alles over Mode en textiel

Is mode je passie? Zijn stoffen jouw dada? Ontdek dan ons kwalitatief opleidingsaanbod uit de sector "mode en textiel". Of je interesse nu uitgaat naar het creatieve aspect van het modeontwerpen of je wil de technische vaardigheid van het naaien en patroontekenen onder de knie krijgen, je vindt vast je gading in één van onze praktijkgerichte opleidingen.

Meer lezen

Ontdek alles over Motor- en bromfiets

Meer lezen

Ontdek alles over Motorvoertuigen

Hou je van sleutelen aan motoren en wil je je kennis verder professionaliseren? Volg dan een motoropleiding bij SYNTRA Midden-Vlaanderen. Onze ervaren docenten leren je alles over mechanica, elektronica, de verschillende onderdelen, ... Zo word je een echte expert in het herstellen en onderhouden van allerlei motoren. Heb je al ervaring en wil je je kennis verder verruimen? Schrijf je dan in voor één (of meerdere) van onze praktijkgerichte bijscholingen.

Meer lezen

Ontdek alles over MS Office

Wil je je professionele kennis van een bepaald computerprogramma bijschaven? Of wil je het maximum uit een softwarepakket halen om zo tijd te besparen en efficiënter te werken? Wij beschikken over een ruime waaier aan Office-opleidingen voor zowel beginners die nood hebben aan een basisopleiding als voor gevorderden die op zoek zijn naar gespecialiseerde tips en tricks.

Meer lezen

Ontdek alles over Ontwikkelen en programmeren

Meer lezen

Ontdek alles over Paarden

Heb je ambities in de paardensector? Onze campus in Sint-Niklaas is het kloppend hart van alle hippische opleidingen voor zowel de actieve ruiter als de (semi-)professionele paardenhouder. Naast een professionele accommodatie van een eigen overdekte rijhal en een grote buitenpiste beschikken we bovendien over een aantal schoolpaarden.

Meer lezen

Ontdek alles over Paramedische diensten

De opleidingen in deze sector hebben één ding gemeen: ze leiden op tot volwaardige dienstverleners met een uitgebalanceerde dosis mensenkennis en beroepsbekwaamheid. Wil je je medemens bijstaan met raad en daad, wil je een beroep waar mensen op je bouwen en vertrouwen, dan is één van volgende opleidingen beslist iets voor jou!

Meer lezen

Ontdek alles over Persoonlijke vaardigheden

Wil je feedback leren geven op een constructieve manier? Ben je op zoek naar een natuurlijke stijl van spreken in het openbaar? Of zou je graag praktische tips krijgen om je tijd efficiënt te plannen? Van assertiviteit tot time-management, bij SYNTRA Midden-Vlaanderen zit je goed voor het aanleren van een hele resem vaardigheden en technieken om zelfbewuster te zijn in je professionele leven.

Meer lezen

Ontdek alles over Preventie en EHBO

Wil je een officieel brevet "EHBO Hulpverlener" behalen? Of is jouw bedrijf wettelijk verplicht om een preventieadviseur in dienst te hebben? In beide gevallen kan je bij SYNTRA Midden-Vlaanderen terecht voor een degelijke training. Ook voor de wettelijk verplichte jaarlijkse bijscholingen zit je bij ons aan het goede adres.

Meer lezen

Ontdek alles over Ruwbouw, hout en afwerking

SYNTRA Midden-Vlaanderen heeft alle expertise in huis om iedere (startende) bouwprofessional op te leiden en bij te scholen. Wij beschikken over alle know-how voor iedereen die zich wil professionaliseren in zowel de opstart als de eindafwerking van een bouwproject.

Meer lezen

Ontdek alles over Schoonheid en esthetiek

Wie mooi wil zijn, moet bijblijven. Maak naam in de wereld van beauty met jouw kennis van alles wat hot is op vlak van schoonheidszorg en esthetiek.  Of je nu als zelfstandige wil starten en op zoek bent naar een basisopleiding of je bent op zoek naar een bijscholing om je skills bij te schaven: wij hebben vast een opleiding die op jouw lijf geschreven staat!

Meer lezen

Ontdek alles over Sport

Een gezonde geest in een gezond lichaam! Wij leiden je op tot een competente begeleider in de wereld van sport en persoonlijke training. Bestrijd je sportmicrobe met een professionele opleiding die we in samenwerking met de Vlaamse Trainerschool, BLOSO en de Vlaamse overheid aanbieden. Kwaliteit troef dus!

Meer lezen

Ontdek alles over SYNTRA voor STARTERS

Ben je startend ondernemer of wil je ondernemer worden? SYNTRA voor STARTERS is er voor iedere ondernemer (in spé). Je kan bij ons terecht voor een individuele begeleiding en talrijke professionele opleidingen en workshops.

Wij hebben alle tools in huis om je te begeleiden naar een geslaagd ondernemerschap.

Meer lezen

Ontdek alles over Toerisme

Droom je van een carrière in de toeristische sector?  Als uitbater van een B&B, als medewerker in een reisbureau of als reisleider in een bepaald gebied? Maak kennis met onze opleidingen die je op weg helpen om je droom waar te maken. Je wordt gecoacht door professionals uit het vak die je alle tips & tricks voor een boeiende loopbaan in de sector leren.

Meer lezen

Ontdek alles over Vastgoed

Heb je ambities in de vastgoedsector? Zou je graag starten als vastgoedmakelaar maar heb je niet het juiste diploma om erkend te worden door het Beroepsinstituut voor Vastgoedmakelaars?  Wij beschikken over een ruime waaier aan opleidingsmogelijkheden in de vastgoedsector. Ook de immo-professional die zijn kennis of activiteiten wil uitbreiden kan bij ons terecht.

Meer lezen

Ontdek alles over Veiligheid en milieu

Wil je het VCA-diploma "Basisveiligheid" of "Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden" behalen? Of wil je op een veilige manier leren werken met elektrische installaties? SYNTRA Midden-Vlaanderen heeft jarenlange ervaring in het organiseren van opleidingen op het gebied van veiligheid en is erkend door de overheid om wettelijk verplichte attesten uit te reiken.

Meer lezen

Ontdek alles over Vlees en kaas

Wil je met jouw kazen ook blijven verbazen? Of spreekt het werken met en verwerken van vlees je aan? Dan is een opleiding bij SYNTRA Midden-Vlaanderen vast spek voor jouw bek! Je krijgt les van gepassioneerde docenten die met beide voeten in de praktijk staan en dus perfect weten hoe ze de stiel van A tot Z kunnen aanleren.

Meer lezen

Ontdek alles over Voertuigen

Tank je technische kennis bij en kies voor een opleiding bij SYNTRA Midden-Vlaanderen. Wij maken van jou een crack in het auto- en motorenvak of een echte fietstechnicus die kickt op precisiewerk. Onze docenten zijn stuk voor stuk mensen uit de praktijk die hun expertise en liefde voor het vak met veel passie doorgeven.

Meer lezen

Ontdek alles over Web, mobiel en grafische software

Zou je graag de wondere wereld van het wijde web exploreren? Wil je leren goochelen met mobiele toepassingen? Of wil je aan de slag met grafische software? Of je nu op zoek bent naar tips en tricks om je praktische kennis bij te schaven of een basisopleiding waarmee je professioneel aan de slag kan, SYNTRA Midden-Vlaanderen heeft alle expertise in huis om een uitgebreid en kwalitatief opleidingsaanbod te garanderen.

Meer lezen

Ontdek alles over Wellness

Heb je belangstelling voor wellness? Wil je graag aan de slag met lichaam en geest? Dan zit je bij SYNTRA Midden-Vlaanderen aan het goede adres! Je krijgt les van echte professionals die je de kneepjes van het vak leren. Want van wie kan je een vak beter leren dan van iemand met ervaring in de sector?

Meer lezen

Ontdek alles over Wijn, bier en koffie

Ben je wijnliefhebber en wil je meer te weten komen over verschillende smaakstijlen? In de "Vlaamse Wijnacademie" schenken wij altijd klare wijn als op de kwaliteit van onze opleidingen aankomt. Ook wie meer te weten wil komen over bier of koffie, kan bij ons terecht voor praktijkgerichte lessen die gegeven worden door vakspecialisten.

Meer lezen

Ontdek alles over Woonzorg

Ons ruim opleidingsaanbod voor de woonzorgcentra is in samenwerking met Ferubel en onze docenten uit het werkveld tot stand gekomen.

Alle professionele opleidingen worden verzorgd door ervaringsdeskundigen die dagdagelijks in de praktijk staan en graag hun kennis met jou willen delen.

Meer lezen