“Ik heb de job van mijn leven gevonden”

Olivier De Vrieze had vier jaar eventmanager gestudeerd, toen de vader van zijn vriendin vroeg of hij geen zin om had om “in de zaak te stappen”, een succesvolle beenhouwerij in het landelijke Sint-Maria-Horebeke.

Hij moest er niet lang over nadenken en heeft nu, een jaar later, niet de minste spijt van die keuze. “Ik heb de job van mijn leven gevonden.”

3 dagen op de campus, 2 dagen op de werkvloer

Verleden jaar in september begon Olivier aan de opleiding slager-spekslager bij SYNTRA Midden-Vlaanderen. “Er zijn verschillende manieren om de opleiding te volgen,” legt hij uit. “Onder leercontract, in avondonderwijs of in voltijds dagonderwijs. Ik heb voor de laatste optie gekozen. Concreet hield dat in dat ik drie dagen per week les had op de campus, en twee dagen aan de slag was bij een stagemeester in een slagerij.” En deze formule is hem erg goed bevallen. “Ik heb gedurende dat jaar enorm veel geleerd.”

Geduld, passie en groeien

“Natuurlijk ben ik nog niet 100% volleerd,” gaat Olivier verder. “Daarvoor zal ik eerst nog enkele jaren actief moeten meedraaien in de slagerij. Maar de opleiding bij SYNTRA Midden-Vlaanderen biedt een zeer sterke basis. De aanpak is zeer praktijkgericht. Je krijgt les van mensen uit het vak die hun jarenlange ervaring met veel geduld en passie met beginnelingen willen delen. Bovendien zijn de ateliers helemaal vernieuwd, met spiksplinternieuwe molens en machines. Je krijgt alle tools aangereikt, en dan is het aan jou om er ook iets mee te doen.”

Olivier kon de opgedane kennis meteen in de praktijk brengen op zijn stageplaats. “Het is erg belangrijk dat je een leermeester hebt die je niet alleen praktische zaken bijbrengt, maar die je ook de mogelijkheid geeft om moeilijkere zaken zelf te doen. Alleen zo kan je groeien. De keuze van stageplaats bepaalt ontzettend veel.”

Alle aspecten van het vak

Ook de verschillende uitstappen die tijdens de opleiding worden gemaakt, vindt Olivier een meerwaarde. “We hebben niet alleen verschillende slachthuizen bezocht, maar ook een bezoek gebracht aan een belangrijke kruidenfabrikant en aan Meat Expo, de grote vakbeurs. Zo kregen we opnieuw een ruime blik op de verschillende aspecten van het vak.”

Werkzekerheid

Olivier ziet de toekomst met spanning en ondernemingszin tegemoet. “Ik werk nu voltijds in de slagerij, en in het weekend ga ik met een foodtruck naar tal van festivals en evenementen. Er zal altijd werk zijn. Iedereen die trouwens samen met mij is afgestudeerd, is ondertussen in een beenhouwerij aan de slag. Dus ook naar werkzekerheid toe kan ik de opleiding slager-spekslager alleen maar aanraden.”

 

Spreekt het jou ook aan om te werken met vlees?
Ontdek alle opleidingen op www.syntra-mvl.be/vlees-en-kaas

Met de steun van