“Paarden zijn mijn leven”

Femke De Graaf is 18 jaar en volgt de opleiding Paardenhouder aan onze campus in Sint-Niklaas. Onlangs won ze met ruime voorsprong de superfinale Jeugdcup Stijlrijden op Jumping Mechelen, met haar paard Joker van de La Rosteehoeve uit hun eigen paardenfokkerij. Redenen genoeg om ons in volle galop naar  La Rosteehoeve in Nieuwkerken-Waas te begeven.

De liefde voor paarden kreeg Femke met de paplepel mee. Haar moeder Jeannette Coolen stampte La Rosteehoeve uit de grond. De voormalige varkenskwekerij doet momenteel dienst als fokkerij van springpaarden, pensionstalling en paradijs voor kinderen die er paardrijlessen en ponystages volgen. Een uurtje voordat Femke rijles zal geven aan een beginnend ruitertje, doet ze ons haar verhaal. 

JOKER VAN DE LA ROSTEEHOEVE

Hoe was het om van kleins af aan op te groeien tussen de paarden?
“Op mijn 4 jaar kreeg ik al paardrijles van mijn moeder. Met vallen en opstaan. Telkens opnieuw tranen verbijten en het paard terug op. 14 jaar later heb ik 6 verschillende paarden. Ieder paard heeft een eigen karakter en mogelijkheden waardoor ik elk van hen iets anders kan aanleren. Het is enorm boeiend om een paard van bij de geboorte te zien opgroeien en zadelmak te maken. Met mijn paard Joker heb ik al veel bereikt. Zo won ik onlangs de superfinale stijlrijden op Jumping Mechelen en het Provinciale Talentenstimuleringsplan Jumping 2015 van het VLP.”

Wat spreekt je precies aan in je job als paardenhouder?
“Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat ben ik met onze paarden in de weer. Het buitenleven en het contact met de dieren spreekt me erg aan. De paarden zijn mijn leven. Als ik op vakantie ga, mis ik ze al op de tweede dag. De stage die bij mijn opleiding hoort, volg ik gewoon hier in ons eigen bedrijf. Ik sta in voor het berijden en verzorgen van onze paarden en geef rijles aan kinderen.”

OPLEIDING

Wat vind je van de opleiding paardenhouderij die je in campus Sint-Niklaas volgt?
“De leertijdopleiding paardenhouderij zou ik zeker aanraden aan andere paardenliefhebbers die gemotiveerd zijn om er fulltime mee bezig te zijn. De lesgevers zijn experten ter zake. Ik denk eraan om na deze studies nog de opleiding zelfstandig instructeur paardrijden te volgen.”

AMBITIE

Hoe zie jij de toekomst?
“Ik heb de ambitie om hogerop te geraken als professionele ruiter. Daarom laat ik me begeleiden door professionals die me nuttige tips en tricks geven om de zenuwen te overwinnen die met een wedstrijd gepaard gaan. Stiekem droom ik ervan om ooit deel te nemen aan de Olympische spelen. Het vergt veel doorzettingsvermogen en discipline maar ik heb het er voor over.”

 

Alle info over onze hippische opleidingen vind je terug op www.syntra-mvl.be/paardenMeer weten over La Rosteehoeve en Femke? Surf naar www.larosteehoeve.be.

Dit bericht gaat over: opleiding paardenhouderij, femke de graaf

Met de steun van