De winkelbel rinkelt gezellig wanneer we slagerij Den Eeuwigen Beenhouwer in Herzele bezoeken. In de toonbank lonken de worstjes en andere vleeswaren verleidelijk.

“95% van wat in onze toonbank ligt, hebben we zelf bereid,” vertelt Justine Neyens trots.

“Naar de toekomst toe willen we hier zelfs 100% van maken,” voegt Hans Mertens, haar partner, toe.

Gedreven vakspecialisten

Justine en Hans hebben allebei een opleiding slager bij SYNTRA Midden-Vlaanderen gevolgd, maar niet op hetzelfde ogenblik en niet op dezelfde manier. “Ik ben gestart met een leertijdopleiding, omdat ik nog geen 18 jaar was toen ik aan de opleiding begon,” legt Justine uit. “Zo heb ik gedurende drie jaar vier vijfde bij een leermeester gewerkt. Eén dag in de week had ik les. Dit was de ideale combinatie van theorie en praktijk.”

Hans ging aan de slag in een avondopleiding met stagecontract. Hij werkte full-time in een slagerij, en volgde daarnaast drie uur per week ’s avonds les. Ook bij hem gingen theorie en praktijk hand in hand. “We kunnen de opleiding bij SYNTRA Midden-Vlaanderen alleen maar aanraden,” vertellen beiden enthousiast. “De campus in Gent heeft een volledig vernieuwde infrastructuur en ook de docenten zijn stuk voor stuk specialisten die de liefde voor het vak met veel enthousiasme doorgeven. Ook de medestudenten zijn een meerwaarde. Zij werken eveneens bij leermeesters, en dat biedt interessante uitwisselingen van andere inzichten en ideeën.”
  

De opleiding tot slager is beschikbaar in avondopleiding, als voltijdse dagopleiding overdag of via de leertijd.

 

Lokale ambities

Zoals dat soms gaat, vonden Justine en Hans elkaar en samen gingen ze de uitdaging aan om een beenhouwerij over te nemen. “Hoewel er aan werk in dienstverband geen gebrek is, was het steeds mijn droom om zelfstandig te worden,” vertelt Hans. “En ik ben hem hierin gevolgd,” vult Justine aan. Eind maart openden ze hun slagerij, met duidelijke ambities. “Naast een volledig zelfgebreid aanbod, willen we onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden. We werken daarom zoveel mogelijk met lokale boeren en leveranciers. Naast vleeswaren bieden we ook enkele bijproducten aan zoals kruiden en sauzen, en ook deze worden geleverd door lokale handelaars. We geloven sterk in een duurzame, lokale economie.”

Kansen bieden

Omdat ze tijdens hun leertijd zelf zo’n goede ervaringen hadden met hun leermeesters, willen ze ook iets terugdoen voor de opleiding zelf. “In de verre toekomst, wanneer we voelen dat we voldoende informatie kunnen doorgeven, willen we jonge mensen die het vak willen leren de kans geven om bij ons een weekstage te volgen. Buitenlandse stages zijn bijvoorbeeld erg duur, en wij willen een goedkoper, maar even kwaliteitsvol alternatief aanbieden.”

Met zoveel liefde voor het vak is de opvolging alvast verzekerd.

Boost

Volgens the Oxford English Dictonary betekent BOOST ‘ to help or encourage (something) to increase or improve.’

En dat is exact wat SYNTRA Midden-Vlaanderen wil doen. Het beste uit onze cursisten halen.

In dit magazine pakken we dan ook uit met succesvolle verhalen van cursisten waar we trots op zijn. Laat je inspireren door hun ondernemingszin.