Op vrijdag 25 augustus 2017 opent Vlaams Minister Bart Tommelein de gloednieuwe warmtepomplabo’s van SYNTRA Midden-Vlaanderen in campus Aalst. SYNTRA Midden-Vlaanderen investeerde in vier warmtepomplabo’s voor de opleiding gecertificeerd installateur van hernieuwbare energie – warmtepompen waarvoor SYNTRA Midden-Vlaanderen sinds juli 2017 erkend is door het Vlaams Energieagentschap.

Sinds juli 2017 moeten installateurs van warmtepompen een certificaat kunnen voorleggen om hun job uit te oefenen. Die maatregel kwam er om vakmanschap  te vrijwaren en te garanderen dat warmtepompen op een correcte manier worden geplaatst. Want vakmanschap inzake warmtepompen is onontbeerlijk zowel voor de consument als voor het milieu. Bovendien is het certificaat een keurmerk voor installateurs en ondernemingen.

Daarom investeerde SYNTRA Midden-Vlaanderen in vier warmtepomplabo’s waar in drie labo’s een volledig woningsysteem kan gesimuleerd worden gecombineerd met verschillende toepassingen:

  • Warmteproductie
  • Productie sanitair warm water
  • Ventilatie
  • Koeling

Daarnaast is één labo uitgerust als werkatelier waar de montage, installatie en inwerkingstelling kan aangeleerd worden.

De erkenning van SYNTRA Midden-Vlaanderen als examencentrum ‘Certificaat van bekwaamheid warmtepompen’ betekent de tweede fase in haar innoverende opstap naar nieuwe disciplines van de hernieuwbare energie. Eerder kende het Vlaamse Energieagentschap SYNTRA Midden-Vlaanderen als examencentrum voor installateurs van zonneboilers voor sanitair warm water en de combisystemen. Eenmaal de warmtepomplabo’s zijn opgestart, starten de voorbereidingen van een atelier fotovoltaïsche cellen.

Dit bericht gaat over: opening warmtepomplabo's

Duurzaam bouwen en energie

Duurzaam bouwen is dé trend in de bouwsector. Het jaar 2020 met de ambitieuze Europese energiedoelstellingen nadert dan ook sneller dan je denkt. SYNTRA Midden-Vlaanderen wacht niet af en geeft de groene economie een duwtje in de rug met tal van opleidingen. Onze expertise op vlak van duurzaam energiebeheer en isolatietechnieken hebben we vertaald in een hele resem professionele opleidingen.