Bejaarden graag zien, daar begint het mee.

Peter Mornie volgde enkele jaren geleden de opleiding beheerder woonzorgcentrum bij SYNTRA Nu is hij directeur van het WZC Kartuizerhof te Lierde. Daarnaast stoomt hij als docent bij SYNTRA de nieuwe generatie WZC-directeurs klaar voor de toekomst. Kwaliteitsvolle zorg en out of the box denken kenmerken zijn visie.

“Ik startte mijn carrière als verpleegkundige en heb dus een achtergrond in de zorg. Ik heb ook altijd al een passie gehad voor geriatrie. Een woonzorgcentrum is voor mij dan ook de ideale werkplek.”

Na zelf cursist te zijn, doceer je nu in de opleiding beheerder woonzorgcentrum. Een goede voorbereiding op het echte werk? 

“Ja, zeker wel. Het is een tweejarige, vrij intensieve opleiding waarin je alles leert om een goede WZC-directeur te zijn: wetgeving, HR-beleid, verschillende zorgaspecten … Ikzelf doceer voornamelijk de geriatrische vakken in het kader van zorgontwikkeling. Het valt mij altijd op hoe divers de groep cursisten is. Sommigen komen uit de zorg, anderen hebben helemaal geen ervaring in de sector. Dat zijn dan de mensen die een echte carrièreswitch ambiëren. Ik vind een achtergrond in de zorg wel een groot pluspunt voor een WZC-directeur. Maar ook zonder voorkennis kan je een heel goede directeur worden als je je met de juiste mensen omringt.”

Krijgen de cursisten de kans om praktijkervaring op te doen? 

“Er is geen verplichte stage, maar in het kader van het eindwerk kunnen cursisten wel stage lopen. Iets wat ik aanraad. Zowel bij het eindwerk als bij de cases die de cursisten bespreken, sta ik er ook op dat de link tussen praktijk en theorie wordt gemaakt. Daarnaast organiseren we een aantal bedrijfsbezoeken, zodat cursisten kunnen zien hoe het er in de realiteit aan toe gaat. Ik probeer ook het al te eenzijdige beeld van woonzorgcentra weg te werken. Ik vertel hen dan bijvoorbeeld dat ik ooit met enkele bewoners met een bootje ging varen of naar het museum ging. Dat out of the box denken wil ik echt meegeven.”

Wat moet een goede WZC-beheerder in zich hebben? 

“Allereerst, bejaarden graag zien. Enkel zo kom je tot kwaliteitsvolle zorg. Je moet je bewoners bij naam kennen en weten wat er met hen gebeurt. Ik spreek altijd van de vier A’s: aanwezig zijn, aanspreekbaar zijn, aandacht hebben en authentiek zijn. Met dat laatste bedoel ik dat je niet ‘meneer de directeur’ moet spelen, maar het echt moet zijn vanuit je persoonlijkheid. In mijn geval speelt de affiniteit met de zorg natuurlijk heel erg mee. Ik zoek het contact met de bewoners echt op en doe soms zelf een permanentie. Dat is vrij atypisch voor een directeur, maar ik zie alleen maar voordelen.”

Welke carrière-opportuniteiten zijn er in de zorg? 

“Er zijn veel tekorten in de woonzorgcentra. Eigenlijk kunnen we op alle vlakken mensen gebruiken. Zo zal ik binnenkort ook in de nieuwe opleiding woonassistent doceren. Een goede begeleiding van bewoners van assistentiewoningen is zeker een meerwaarde. Voor mij is het belangrijk dat de taak van woonassistenten ruim wordt opgevat. De bewoners preventief screenen op het vlak van ondervoeding of valrisico bijvoorbeeld, of het nauwkeurig bijhouden van hun zorgdossier. Op die manier kan je het verschil maken. Er komen ook steeds nieuwe WZC bij, wat uiteraard ook meer vacatures betekent. Goed nieuws dus voor de cursisten in een zorgrichting.”

Ambities in de zorgsector? Alle info over ons ruim opleidingsaanbod op www.syntra-mvl.be/zorg

Dit bericht werd aangemaakt op 21 juni 2018.

Met de steun van