Een goede boekhouder kiezen? Gebruik onze vijf gouden tips

Een goede boekhouder vinden, is voor een startend ondernemer vaak een uitdaging. Het is meer dan iemand die goed is met cijfers. Hij helpt je met de opstart van je zaak en denkt proactief mee. Op termijn bespaar je zelfs geld.
Hoe vind je een betrouwbare boekhouder op maat van jouw onderneming? Wij geven je vijf gouden tips die je beslist goed op weg zetten.

Tip 1:  Klop aan bij je netwerk

De meeste zelfstandigen worden via hun netwerk doorverwezen naar hun toekomstige boekhouder. Pols daarom even bij collega-ondernemers naar hun ervaringen en vraag referenties op. Naast contactgegevens geven zij je beslist ook relevante informatie over de aanpak van hun boekhouder, de samenwerking en eventuele specialisatie(s).

Verken het aanbod ook online: zoek via Google naar boekhouders in je buurt en ga na of ze aangesloten zijn bij de beroepsfederatie Institute for Tax Advisors & Accounts (ITAA). Dit geeft jou de zekerheid dat ze erkend en wettelijk in orde zijn.

Tip 2: Kies een expert in je sector


Zoek een boekhouder met ervaring in je branche én in je buurt. Voeling met je sector en ervaring met de grootte en de aard van je zelfstandige activiteit zijn belangrijke criteria om mee te nemen. Er gelden immers andere fiscale regels als je een bakkerij of kinépraktijk start.  

Tip 3: Ga in gesprek


We raden ten zeerste aan om een kennismakingsgesprek in te plannen. Dit is meestal gratis en vrijblijvend.
Maak een selectie van een tweetal adressen en ga langs voor een informatief gesprek. Bij een eerste kennismaking is het belangrijk dat er een klik is. Is die er niet dan is het moeilijk om een vertrouwensband op te bouwen. Houd er rekening mee dat je boekhouder je rechterhand wordt die je blindelings kan vertrouwen.

Tip 4: Stel de juiste vragen


Een vraag als “Kies ik voor een éénmanszaak of een vennootschap?” is ideaal om het gesprek te starten. Een behulpzame boekhouder licht eerst alle opties uitgebreid toe en beveelt je daarna de beste optie aan. Peil tijdens het gesprek ook naar zijn specifieke ervaring met jouw activiteit. Voel je daar een match dan kan dit een goed teken zijn. Vertel ook over je ambities. Het is belangrijk dat je boekhouder je kan begeleiden in de richting van die ambities. Kaart hij zelf bepaalde kwesties aan (subsidies, sociale bijdragen, laatste ontwikkelingen op vlak van wetgeving,…) dan schept dit extra vertrouwen.  

Tip 5: Kies de ideale match


Kan de boekhouder jou de complexe zaken in mensentaal uitleggen? Dan heb je een goed vertrekpunt voor een constructieve én langdurige samenwerking.  

 


Start je zoektocht met onze tips en maak dan een persoonlijke keuze. Je boekhouder zal een sleutelrol spelen in je carrière als ondernemer. Kies dus wijs en informeer je goed. Eens gekozen, zorgt je boekhouder voor gemoedsrust, hij luistert en anticipeert. De administratieve opstart van je onderneming is makkelijker met een boekhouder aan je zijde en op termijn bespaar je zelfs geld. Je investeert veel tijd en energie in het vinden van de ideale match maar dit is het helemaal waard!


Veel succes!


Dit bericht gaat over:
Dit bericht werd aangemaakt op 2 maart 2021.

Met de steun van