“Ik krijg een adrenaline rush van lesgeven”

Een carrière kan soms vreemde wendingen aannemen. Zoals de loopbaan van Daria Adriaens. Ze werkte in een uitzendkantoor toen ze zich impulsief inschreef voor een cursus nagelstyling. Wat op het eerste gezicht een bevlieging leek, is vandaag haar passie en leven. Ze runt haar eigen kunstnagelstudio Keyola en geeft intussen al tien jaar les bij SYNTRA Midden-Vlaanderen. Leuk om weten: twee ex-cursisten zijn aan de slag in haar zaak.

“Ik ben klein begonnen als nagelstyliste bij een kapster maar geleidelijk aan groeide het vertrouwen en dus ook mijn klantenbestand. De agenda met afspraken raakte al snel vol. Na twee jaar gaf ik zelf les en ben ik een winkel gestart waar je alles van wimperextensions, spraytanning en nagelproducten kan vinden. Ik ben in 7 jaar tijd 5 keer verhuisd omdat het telkens te klein werd. De winkelruimte en nagelstudio is inmiddels 250 m².”

Waarom combineer je het runnen van een eigen zaak met lesgeven?

“Het lesgeven doe ik ontzettend graag. Al ben ik doodop na een drukke dag, als ik ’s avonds voor de klas sta, voel ik een adrenaline rush. Je cursisten zien groeien geeft enorm veel voldoening. Ik hoor wel eens de opmerking dat ik tijdens de lessen mijn eigen concurrenten aan het groot maken ben, maar zo zie ik het niet. Er zijn te weinig professionals die nagelstyling onder de knie hebben. Als ik een uitnodiging ontvang van een cursist voor de opening van een eigen zaak, vind ik dat fantastisch. Ook mogen cursisten mij altijd contacteren als ze met vragen zitten. Zelfs na de opleiding maak ik tijd voor hen vrij.”

Je zei daarnet dat het aantal professionals die de stiel meester zijn niet zo dik bezaaid zijn. Wat maakt iemand tot een goeie nagelstylist volgens jou?

“Productkennis en techniek zijn belangrijk maar waar ik op zijn minst even veel belang aan hecht is het contact met de klanten. Iets waar ik tijdens de opleiding steevast op hamer. Je bent als nagelstylist ook een beetje psycholoog. Tijdens de nagelstyling vertrouwen vele klanten je persoonlijke dingen toe. Je moet je sociaal en empathisch kunnen opstellen. Want elke klant is koning. Verder is het belangrijk om je voortdurend bij te scholen. Zo volg ik regelmatig opleidingen, vaak ook internationaal, om op de hoogte te blijven van de nieuwste technieken.”

Heb je voorkennis nodig om de opleiding te starten?

“Neen, we starten vanaf nul. Iedereen kan zich de kunst van de nagelstyling eigen maken. Je moet het alleen maar willen en veel oefenen. Je slaagkans is erg groot als je er thuis ook tijd in investeert.”

Daria gaf ooit les aan Natalie en Pauline in campus Aalst van SYNTRA Midden-Vlaanderen. Vandaag werken ze in de nagelstudio van hun docente. Daria over haar poulains: “Ik heb hen zelf opgeleid wat een enorm voordeel is. Ze kennen mijn manier van werken en weten waar ik belang aan hecht.”

 

Benieuwd naar Daria haar nagelstudio? Surf naar www.keyola.be.