Bram krijgt al doende de bouwstiel in de vingers

“Ik heb spijt dat ik niet vroeger voor de leertijd gekozen heb”

Bram Brauwers was 18 jaar toen hij zich niet langer kon aarden op de schoolbanken. Op advies van het CLB ruilde hij het voltijds onderwijs in voor een leertijdopleiding bouw - metselaar. Een keuze waar hij nu 100% achterstaat.

“Ik heb me nooit thuis gevoeld op de schoolbanken. Ik ben niet gemaakt om 8 uur lang stil te zitten en braaf te luisteren naar wat de leerkracht te vertellen heeft. De problemen die ik thuis had maakten het er ook niet gemakkelijker op. Ik was een paar jaar de weg kwijt maar sinds ik leertijd doe, gaat alles weer de goede kant op.”

Je hebt voor een praktijkopleiding in de bouw gekozen. Wist je meteen waar je talent lag?

“Mijn oom is ruwbouwaannemer en al jaren actief in de bouw. Vanaf mijn drie jaar loop ik al te verkondigen dat ik ook in de bouw wil werken. Mijn keuze voor een bouwopleiding lag dus voor de hand. Ik ben ook niet bang om mijn handen uit de mouwen te steken. Fysiek werk is mijn ding en ik ben ook praktisch aangelegd. Als hobby sleutel ik aan auto’s en ik ken ook iets van elektriciteit en hout.”

Je studeert dit jaar af. Hoe blik je op de opleiding terug?

“Ik vind het zeer positief dat je als leerjongere 4 dagen per week werkt. Op die manier leer je gigantisch veel bij. Tijdens de praktijklessen op de campus merk je dat de docent zijn vak door en door kent. De sfeer tijdens de lessen is veel losser dan in een klassieke school. Ik voelde me hier direct thuis.

Mijn vader was eerst niet gewonnen voor het idee van leertijd maar hij heeft zijn mening helemaal herzien. Ik vind dat er nog te veel wordt neergekeken op een systeem van werken en leren. Terwijl ik nu wel het vak onder de knie heb en met mijn handen meer kan dan iemand die voltijds onderwijs volgt.

Ik zou de leertijd aan iedereen aanraden en ik heb spijt dat ik er niet vroeger voor heb gekozen.”

Was het voor jou moeilijk om je aan te passen aan het werkend leven?

“Helemaal niet. Ik werk al van mijn 14de bij mijn familie. Het is zwaar werken en het zijn soms erg lange dagen maar ik kan daar tegen. Ik vind het leuk om elke dag op een ander werf aan de slag te zijn. De sfeer in de bouw ligt me ook. De omgang is los en ik werk samen met 8 toffe gasten die tegen een stootje kunnen.”

Hoe zie je de toekomst? Wat zijn je ambities?

“Op 31 juni studeer ik af en krijg ik meteen een vast contract aangeboden bij het familiebedrijf ‘Wouter bouwt’. Ik zou erg graag de zaak overnemen maar mocht dit niet lukken, dan start ik zelf iets op. Het ondernemerschap schrikt me niet af. Het lijkt me leuk om alles zelf in handen te hebben. Daarnaast droom ik er ook van om een eigen gezin te starten. Ik heb een moeilijke jeugd gehad en ik wil het zelf anders aanpakken. Ik wil mijn kinderen geven wat ik zelf nooit gehad heb.”

Minstens 15 jaar en zin om een vak te leren in de praktijk?
Surf naar www.syntra-mvl.be/werkplekleren.

Met de steun van