Cursiste Ona runt succesvolle wijnbar in hartje Gent

De 26-jarige Ona werkte als marketing- en communicatieverantwoordelijke toen ze besloot om haar droom na te jagen. Ze gaf haar bureaujob op en opende samen met haar vriend Arne in hartje Gent de wijnbar ONA: een samentrekking van Ona en Arne.

“Het idee om een eigen wijnbar op te starten kwam vooral omdat ik zelf een laagdrempelige wijnbar in Gent miste. Een toegankelijke bar om een goed glas wijn te drinken vond ik hier niet. Daarom vond ik het belangrijk dat ONA een gezellige no-nonsense bar is waar zowel de leek als de wijnkenner terecht kunnen voor een lekker én duurzaam glas wijn. We hechten er veel belang aan dat het productieproces van onze wijnen op een authentieke en biologische manier verloopt.”

Wanneer nam je de beslissing om je in te schrijven voor de opleiding Sommelier-Conseil aan de Vlaamse Wijnacademie?

“Toen het plan van een eigen wijnbar in mijn hoofd aan het rijpen was, heb ik me meteen ingeschreven voor de opleiding Sommelier-Conseil. Ik wou natuurlijk niet onvoorbereid van start gaan. Ik kende wel iets van wijn maar niet voldoende om persoonlijk wijnadvies te geven. Voor mij was het belangrijk om dat diploma op zak te hebben.”

Hoe heb je de opleiding ervaren?

“Wat ik aan de opleiding zo sterk vind is dat je de kans krijgt om enorm veel uiteenlopende wijnen te proeven. Je doet veel meer kennis op dan dat je zelf autodidactisch aan de slag zou gaan en je zou verdiepen in boeken over wijn. Ook de georganiseerde studiereizen vind ik een groot pluspunt. Ik kijk er al naar uit om mijn eindwerk te verdedigen aan de Franse wijnuniversiteit in Suze-la-Rousse.”

Op welke manier komt de opleiding van pas in je dagelijkse job?

“Dankzij de opleiding ben ik in staat om iedere klant een gepaste wijn te adviseren. Ik heb vooral veel gehad aan de lessen over Europese wijnen omdat we die in ONA aanbieden. De opleiding zou ik aanraden voor fanatieke hobbyisten of iedereen die professioneel aan de slag wil met wijn. Want de theorie is niet te onderschatten. Je moet er echt wat tijd in investeren.”

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

“Mijn vriend wil volgend jaar ook de opleiding Sommelier-Conseil volgen. Helaas was die dit jaar volzet waardoor ik nu mijn kennis aan hem doorgeef maar hij is erg gedreven om ook het diploma te behalen. Daarnaast zouden we met Ona graag onze wijntastings uitbouwen. Het is mijn ambitie om een vaste waarde te worden in Gent en dat begint aardig goed te lukken.”

Ook een passie voor wijn? Ontdek onze boeiende opleiding sommelier-conseil.

Dit bericht werd aangemaakt op 17 maart 2016.

Met de steun van