Een op drie KMO's niet gewapend tegen de crisis

Eén kmo op drie zegt niet voldoende gewapend te zijn tegen de crisis. Dat blijkt volgens een artikel in De Standaard uit een rondvraag van Tempo-Team. Vooral kleine kmo's zouden het zwaarts getroffen worden. Unizo wil de cijfers echter nuanceren en verwijst naar onderzoek van Graydon bij een half miljoen kleine en middelgrote ondernemingen waaruit  blijkt dat 85 procent wél een goed financieel beleid voert en het relatief goed doet ondanks de crisis. Unizo erkent echter dat kmo's meer aandacht moeten hebben voor vorming en opleiding en meer een beroep zouden moeten doen op externen.

Nog volgens het artikel toont de studie aan dat er nog heel wat verbeteringsmarge is inzake interne organisatie en management bij kmo's, vooral dan bij de kleine bedrijven. Zes op de tien van hen zegt geen HR-beleid te voeren, of geen HR-verantwoordelijke te hebben. Slechts de helft van de kmo's is van plan om structureel in te grijpen om efficiënter te werken, om zijn personeel beter te wapenen door opleiding of om een beroep te doen op extern advies. ‘Dat zijn nochtans essentiële voorwaarden om de crisis te weerstaan', meent Melis (van Tempo-team). De rondvraag werd uitgevoerd bij 386 kmo's, waarvan de helft minder dan 50 personeelsleden telt.

SYNTRA Midden-Vlaanderen organiseert in dat kader binnenkort een interessant seminarie: Weersta de crisis en word financieel onafhankelijk.

Het originele artikel uit de standaard kan u hier nalezen.

Dit bericht gaat over: opleiding, crisis, kmo