Ex-cursist voltijdse dagopleiding boekhouder maakt ambities waar

“De docent bij SYNTRA heeft mijn toekomst bepaald”

Abdul blaakt van ambitie en is één brok levenslust wanneer we hem spreken in het vergaderlokaal van het hypermodern bedrijf waar hij werkt. De ex-cursist van de voltijdse dagopleiding boekhouder is sinds twee jaar met veel plezier aan de slag als accountant bij AED Group. “Ik amuseer mij ten top”, zegt hij vol enthousiasme.

Abdul startte een opleiding Toegepaste Economische Wetenschappen aan de universiteit maar de theoretische aanpak lag hem niet. Hij wou zijn verloren jaar inhalen en was op zoek naar een praktische opleiding waar hij snel een diploma kon behalen. Zijn inschrijving in de voltijdse dagopleiding boekhouder bij SYNTRA was de eerste stap naar een mooie carrière.

“Ik herinner me nog goed de eerste les bij docent Roger Hofman. Hij noteerde enkel de namen van de cursisten die op de achterste rij zaten. Toen we hem vroegen waarom hij dat deed, antwoordde hij ‘Dat is voor mijn statistieken. Cursisten die op de achterste rij zitten, slagen zelden’. In de pauze nam ik meteen mijn boeltje en installeerde ik me op de eerste rij pal voor de docent. (lacht)”

Rotsvast overtuigd om er iets van te maken dus.

“Absoluut. Na het mislukte jaar aan de universiteit was ik het studeren moe maar in de dagopleiding heb ik mijn drive teruggevonden. De praktijkgerichte aanpak was helemaal mijn ding. De focus ligt meer op het begrijpen en het doen, minder op de theorie. Je krijgt ook wel een theoretische basis mee maar je moet de theorie vooral kunnen toepassen. De docenten die zelf in het beroepsleven staan, zijn een grote plus. Die zijn perfect in staat om die vertaalslag naar de praktijk te maken.”

Na je opleiding heb je nog een bachelordiploma accountancy-fiscaliteit behaald. Hoe is dat precies gelopen?

“Dankzij mijn SYNTRA-diploma kon ik een vrijstelling krijgen voor het eerste jaar van de bacheloropleiding. Mijn docent heeft me het duwtje in de rug gegeven om voor dat bachelordiploma te gaan. Hij geloofde in mij en heeft me gestimuleerd. Hij heeft mee mijn toekomst bepaald. Ik heb mijn stage ook in zijn boekhoudkantoor gelopen en na mijn studies heb ik op zelfstandige basis voor hem gewerkt. Het was een harde leerschool maar ik heb er op korte tijd enorm veel bijgeleerd. Het vak van A tot Z kreeg ik er helemaal onder de knie.”

Waarom ben je er weggegaan?

“Het boekhoudkantoor werd afgebouwd en ik kon meteen aan de slag als hoofdboekhouder bij de Vrije Technische Scholen in Sint-Niklaas. Samen goed voor zo’n 750 leerlingen. Een leuke job maar na twee jaar voelde ik dat ik er niet meer verder kon groeien. Dus diende ik mijn ontslag in.”

Zonder zicht op een andere job? Een gewaagde beslissing…

“Het was een berekend risico. Ik was zelfverzekerd genoeg om te weten dat ik snel ander werk ging vinden. Mijn omgeving verklaarde me gek toen ze van mijn ontslag hoorde. Sommigen vreesden zelfs dat ik op straat zou belanden. (lacht)”

Hoe lang heeft het geduurd voordat je een nieuwe job had?

“Welgeteld twee weken. Ik kon aan de slag bij AED Group, een Europees marktleider in het verhuur en de verkoop van audiovisueel materiaal. Daarnaast zijn ze ook eigenaar van 16 studio’s voor TV- en filmopnames. Grote talentenshows zoals ‘K3 zoekt K3’ en ‘Belgium Got Talent’ zijn in die studio’s opgenomen.

Het is supertof om voor zo’n snelgroeiend internationaal bedrijf te kunnen werken. Het was ook altijd mijn droom om in de entertainmentsector aan de slag te gaan.”

Ook als boekhouder? Blijven de cijfers niet altijd gewoon de cijfers?

“Neen! Ik zie het verhaal achter de cijfers, dat maakt het net zo boeiend. Als ik facturen inboek voor materiaal dat voor een bepaald festival bestemd is, dan spreekt dat meteen tot mijn verbeelding. Je werk maakt een groot deel uit van je dagelijks leven, dan moet het toch ook leuk zijn? Ik amuseer mij ten top. Alles wat ik doe is aan 100%. Of meer!”

Je hebt niet het doorsneeprofiel van een boekhouder als ik dat zo mag stellen.

“Ik heb een breed interesseveld. Ik ben een grote muziekfan en ben daarnaast ook actief als gemeenteraadslid in Lokeren. Het is een boeiende ervaring om te ondervinden hoe het er in de politiek écht aan toe gaat.”

Maar je hebt niet de ambitie om de volgende burgemeester te worden?

“Absoluut niet. Hoewel, als de kans zich aandient… (lacht luid)”

Meer weten over onze opleiding boekhouding? Surf naar www.syntra-mvl.be/financiën.

Met de steun van