Ex-vluchteling heeft eigen kapperszaak na SYNTRA-opleiding

“Ik hou ervan om mensen in moeilijkheden te motiveren en vooruit te helpen”

Een dinsdagmorgen in de volkswijk Brugse Poort in Gent. Bij de goedlachse kapper Rami is het een va-et-vient van klanten die hartelijk ontvangen worden voor hun knip- of scheerbeurt. De blingbling van het bescheiden kapsalon komt vooral uit de ogen van kapper Rami. 7 jaar geleden ontvluchtte hij Syrië, vandaag straalt hij in de zaak die hij zelf uit de grond heeft gestampt.

“Als zoon van Palestijnse vluchtelingen besloot ik 7 jaar geleden om Syrië te ontvluchten. Samen met 33 andere vluchtelingen ben ik met een boot van Turkije naar het Griekse Lesbos gevaren. Ik wou naar België komen omdat ik op zoek was naar vrijheid. Mijn zus woonde al in Brussel, dus was de keuze snel gemaakt. Mijn familie ging eerst niet akkoord met mijn beslissing maar intussen zijn ze ook allemaal gevlucht. Ik werd op slag verliefd op Gent. Het voelde vrij, de mensen waren vriendelijk en ik was vastbesloten om hard te werken om een nieuw bestaan op te bouwen.”

En dat lijkt je aardig gelukt. Je spreekt vlot Nederlands en je hebt je eigen kappers- en barbierszaak. Was het voor jou meteen duidelijk dat je kapper wilde worden?

“In Syrië was ik al van mijn 14de aan de slag bij een ervaren kapper en op mijn 17de had ik een eigen zaak. Hier in België vond ik het vreemd dat ik een getuigschrift nodig had om mij als kapper te vestigen. Maar ik heb veel bijgeleerd tijdens de voltijdse dagopleiding kapper aan SYNTRA. De docenten zagen meteen dat ik gemotiveerd was en hebben me enorm goed geholpen. Ook aan de taal- en leercoach heb ik veel gehad.”

Heb je hard moeten knokken om je eigen zaak uit de grond te stampen?

“Intussen heb ik al drie jaar mijn eigen zaak hier in de Noordstraat. Maar die is er niet zonder slag of stoot gekomen. Ik botste tegen vrij veel administratieve rompslomp aan. Ik ben bezig als barbier, niet met papier. Intussen heb ik ook iemand in dienst genomen via artikel 60 (tewerkstelling door het OCMW, nvdr). Mijn werknemer was ook kapper in Syrië en is ook van plan om een opleiding bedrijfsbeheer te volgen.”

Het is niet de eerste keer dat je je inspant voor vluchtelingen. Vertel eens over je werk als “Barbier Zonder Grenzen”.

“Enkele maanden geleden ben ik teruggekeerd naar het vluchtelingenkamp in Lesbos omdat ik iets wilde terugdoen. Ooit stond ik in hun schoenen en ik weet hoe ze zich voelen. Per dag knipte ik als ‘Barbier Zonder Grenzen’ het haar van minstens 30 mensen. Of je nu arm of rijk bent, iedereen heeft recht op een fris kapsel. Dat is ook waarom ik elke eerste maandag van de maand hier in Gent mensen knip met financiële moeilijkheden. Ze betalen mij wat ze kunnen missen. Als een dakloze zijn haar wil laten knippen, dan doe ik dat gratis”

Dat siert je.

“Weet je, als iedereen voor zijn eigen deur veegt, is de hele straat proper. Mocht iedereen zijn steentje bijdragen, kan je veel miserie uit de wereld helpen. Dat hoeft daarom niets groots te zijn. Ik hoop dat ik anderen zo inspireer om zelf ook wat te doen. Ik hou ervan om mensen in moeilijkheden te motiveren en vooruit te helpen”

Hoe zie jij de toekomst? Wat zijn je ambities?

“Rijk en beroemd worden! (lacht luid). Ik ben ook gevraagd door SYNTRA Midden-Vlaanderen om docent te worden van een barbieropleiding. Dat lijkt me interessant om in bijberoep te doen. Mijn beroep als kapper wil ik nog niet opgeven. Mijn kapsalon loopt goed en ik heb plezier in mijn werk. Ik vind het fijn om elke dag nieuwe mensen te ontmoeten. Daarnaast ben ik ook een boek aan het schrijven over mijn leven. In het Arabisch omdat dit het vlotste gaat.”

Een succesvolle auteur in spe. De kans is niet onbestaand dat je ook écht rijk en beroemd wordt. Wij duimen alvast.

Met de steun van