Focus je bij het renoveren op de toekomstige energienormen

Bouwen en verbouwen wordt vaak de ultieme relatietest genoemd. Heb je een (ver)bouwproject op het oog maar wil je je relatie niet op de proef stellen? Misschien kan een renovatiecoördinator de redding betekenen. Een renovatiecoördinator is een organisatorisch talent met een rugzak vol bouwtechnische expertise die veel werk én stress uit handen neemt. Wij spraken Jan Staut, een energiedeskundige die een opleiding tot renovatiecoördinator volgt.

“Ik ben al mijn leven lang bezig met renoveren en bouwen. Zowel voor mezelf als voor vrienden. Daarnaast voer ik in mijn job als energiedeskundige dagelijks energie-audits uit. Het sprak me aan om energievriendelijke renovaties te coördineren. Daarom heb ik me ingeschreven in de opleiding. Ik vind het enorm handig om een update te krijgen rond alle bouwtechnieken die constant evolueren.”

Hoe zie jij de job van een renovatiecoördinator?

“Als je bouwt of verbouwt kan je altijd voor verrassingen komen te staan. Maar hoe beter je plant, hoe kleiner die verrassingen zullen zijn. Om alles vlot te laten verlopen, is het belangrijk dat alle projecten mooi op elkaar volgen. Een renovatiecoördinator houdt die timing nauwlettend in de gaten.”

Je kaart meteen een frustratie aan die je erg vaak te horen krijgt bij mensen die (ver)bouwen. Afspraken die niet nagekomen worden.

“In de bouwsector krijg je te maken met mensen die enorm drukbezet zijn. Daarom moet je er constant bovenop zitten. Planning is alles, goede afspraken maken met de aannemers is daarom van groot belang om de timing te doen kloppen. Frequent communiceren is daarom één van de middelen om ervoor zorgen dat je in de aannemer zijn gedachten blijft. Maar dat is tijdrovend. Zeker als je het als bouwheer moet combineren met een fulltime job. Een renovatiecoördinator is hierbij een grote hulp.

Wat is volgens jou de grootste valkuil bij het renoveren?

“Het is enorm belangrijk om bij het renoveren rekening te houden met de geldende energienormen. Anders loop je vroeg of laat tegen problemen aan. Ik raad aan om te focussen op de toekomstige energienormen. BENOveren heet dat dan. Je woning nog energiezuiniger maken dan wat verplicht is. Maar ik besef dat niet iedereen het budget heeft om alle noodzakelijke ingrepen in één keer uit te voeren. Een gefaseerd plan is dan de oplossing. Daarvoor kan je bij een renovatiecoördinator terecht. Net als voor het aanvragen van subsidies en vergunningen.”

Op welk budget moet je rekenen om een renovatiecoördinator in te schakelen?

 “Een renovatiecoördinator moet uiteraard betaald worden maar door de expertise haal je er ook veel voordeel uit. Veel problemen kunnen voorkomen worden door een correcte opvolging. Een klant beslist ook tot hoe ver hij begeleiding nodig heeft. Dat kan variëren van advies rond energiebesparende maatregelen tot tips over de afwerking. Ik heb zelf een achtergrond als decorateur, dus het renoveren van interieur is ook iets wat mij aanspreekt.”

6 tips bij het renoveren

  • Maak een financieel plan op en denk er aan om alles goed te budgetteren op voorhand. 
  • Vraag prijzen op en vergelijk ze. Neem nooit overhaast beslissingen.
  • Plan je verbouwing goed: het is niet verstandig om een nieuwe vloer te leggen voordat je een nieuwe keuken installeert.
  • Denk toekomstgericht: soms is het noodzakelijk om een iets duurdere investering te doen in energiezuinige maatregelen waar je later de vruchten van plukt. Denk: zonnepanelen, warmtepompsysteem…
  • Timing is alles: spreek einddatum af zodat je niet voor verrassingen komt te staan en volg alle afspraken nauwgezet op.
  • Vergeet geen noodzakelijke vergunningen aan te vragen.

 

Ben je een organisatorisch talent met interesse in bouwtechniek? Surf naar www.syntra-mvl.be/renovatie voor meer info over de opleiding.

Met de steun van