Geraldine van Authentics maakt antiek toegankelijk

Een jaar geleden maakte Geraldine haar ondernemersdroom waar. Ze opende de deuren van haar winkel ‘Brocantics’ en maakt voortaan antiek toegankelijk voor een jong en breed publiek. Tussen haar authentieke stukken blikt ze samen met ons terug op haar eerste jaar als ondernemer. Ze vertelt hoe ze haar aanpak steeds verder verfijnt en waarom ze zo graag levenslang bijleert….Meubels restaureren bracht rust én ideeën

“Na een carrière in de financiële sector zat ik vast in mijn job. Ik wou iets met mijn handen doen en leerde bij SYNTRA oude meubels restaureren. Dit bracht mij niet alleen rust maar ook nieuwe inzichten. Ik ontdekte mijn passie voor oude meubels en wou er meer mee gaan doen. Antiek (laten) beleven en meubels een tweede leven geven dat was voortaan mijn drijfveer. Brocantics werd de naam van mijn zaak.”

Antiek toegankelijk maken

Als je nu denkt dat antiek enkel voor een ouder en traditioneler publiek bestemd is, heb je het verkeerd voor. Met Brocantics mikt Géraldine vooral op een jonger publiek die hun modern interieur willen opsmukken met een uniek stuk. Om toekomstige klanten te overtuigen dat investeren in antiek wel de moeite loont, organiseerde ze recent een fotoshoot. “Een moderne loft werd de setting en mijn mooiste stukken speelden een geweldige hoofdrol” vertelt Géraldine. “Ik wil in de toekomst ook meer gaan samenwerken met architecten en interieurspecialisten en hen aanmoedigen om authentieke stukken in hun ontwerpen te integreren.” voegt ze er nog aan toe. 

 

Teruggrijpen naar het marketingplan 

“Alvorens ik met mijn zaak begon, volgde ik bij SYNTRA de Start Me Up-opleiding. Er ging op zijn minst gezegd een nieuwe wereld voor mij open. Het hielp mij om stil te staan bij alle aspecten -van het financiële tot het commerciële- van mijn zaak. Ik leerde om mijn zaak en mijn producten in de markt te zetten en mijn zaak digitaal vindbaar te maken. Ik heb ook ontzettend veel gehad aan de gesprekken met de ondernemerscoach. Ze was een creatief klankbord en zette mij ten gepaste tijde op het juiste spoor. Tijdens de Start Me Up-opleiding maakte ik ook mijn ondernemingsplan op. Dit plan biedt tot op de dag van vandaag nog altijd een belangrijke houvast. Af en toe wordt het document nog eens geraadpleegd en geeft het mij nog altijd de juiste richting aan.”

Van Brocantics naar Authentics

“Dat een bedrijfsnaam de lading moet dekken, heb ik in mijn cursussen marketing geleerd. Dit is ook de reden waarom ik binnenkort de naam van mijn zaak verander naar Authentics. Zo komt de focus juist te liggen en draagt de naam ook echt uit waarvoor de zaak staat : authentieke, al dan niet antieke meubels en curiosa. Met Brocantics schiep ik verkeerde verwachtingen en nu kan ik voluit de focus leggen op antiek, vintage én brocante, maar vooral kwaliteitsvolle artikelen. Enig in zijn soort of net dat iets anders dan de rest. Deze naamsverandering zorgt er ook voor dat alle communicatie moet aangepast worden. Een stevige klus waarbij ik graag een beroep doe op een gespecialiseerd bureau. Het marketingplan dat ik ooit opstelde, diende nog altijd als een mooi vertrekpunt.”

Levenslang creatief leren 

“Mezelf bijscholen is een continue proces. Het begon ooit met een cursus oude meubels restaureren. Nadien volgde ik de Start Me Up-opleiding bij SYNTRA en schaafde ik mijn ondernemers-skills bij. Nu ben ik volop bezig met een opleiding tot antiekhandelaar en wil ik in het najaar ook nog de uitgebreide cursus ‘meubels stofferen’ volgen. De drang om levenslang bij te leren, zal hopelijk nooit stoppen. Je kan elke opleiding of cursus ook zien als een creatief proces waar je altijd rijker en sterker uitkomt.”

Geraldine’s tips voor startende ondernemers

Tot slot geeft Geraldine nog een paar interessante tips mee. “Als je droomt van een eigen zaak, bouw het dan stap voor stap op. Ik ben door omstandigheden meteen in hoofdberoep begonnen. Met vallen en opstaan en de nodige financiële buffer ben ik wel op mijn pootjes terecht gekomen. Maar het kan ook anders, door bijvoorbeeld eerst te starten in bijberoep en geleidelijk aan je nieuwe zaak op te bouwen”. “Breng ook je eigen sterkten en zwakten goed in kaart” voegt ze er aan toe. “Dit zal je helpen om bepaalde zaken meteen aan te pakken en bij te sturen. Maar vooral,ga ervoor en maak van jouw passie jouw beroep.” 

Sta je zelf te popelen om met een eigen zaak te beginnen en wil je meer weten over de mogelijkheden van de Start Me Up-opleiding? Neem dan vrijblijvend contact op met onze ondernemerscoach anniek [dot] chiau [at] syntra-mvl [dot] be en boek een gratis intake gesprek in. 
Dit bericht werd aangemaakt op 25 augustus 2020.

Met de steun van