Hadisa maakte haar droom waar en opende haar eigen vastgoedkantoor

Na een turbulente schooltijd richtte Hadisa Suleyman in 2016 haar eigen vastgoedkantoor ‘Estate of Mind’ op. Vanuit dit kantoor in de Gentse Burgstraat helpt ze klanten met het verkopen van hun huis of het vinden van hun droomhuis.

Waarom heb je gekozen voor de opleiding vastgoedmakelaar bij SYNTRA?

“Als tiener ben ik in een paar scholen buitengegooid. Naar school gaan was niks voor mij en in het vijfde middelbaar ben ik er dan ook mee gestopt. Rond die periode keek ik toevallig naar een vastgoedprogramma op televisie. Mijn interesse was meteen gewekt en vastgoed heeft mij daarna nooit meer losgelaten. Ik had echter mijn diploma secundair onderwijs nodig om in avondschool vastgoed te kunnen volgen. Daarom heb ik beslist om dit diploma via middenjury te behalen, zodat ik daarna meteen kon starten met de opleiding vastgoedmakelaar bij SYNTRA. Die opleiding was heel praktijkgericht en ik werd er meteen als een volwassene behandeld, wat op dat moment heel belangrijk was voor mij. Alles wat ik heb geleerd bleek heel nuttig te zijn voor mijn verdere carrière als vastgoedmakelaar.”

“Tijdens mijn opleiding heb ik de hele tijd gewerkt. Eerst in een architectenbureau als office manager en daarna als deeltijdse kracht in een vastgoedkantoor. Mijn stage liep ik in een ander vastgoedkantoor. Ik heb overal met plezier gewerkt, maar het kriebelde natuurlijk om mijn eigen kantoor te starten. Ik besefte dat ik niet zomaar zelfstandig kon worden als ik achttien jaar was, maar ik heb nooit de ambitie gehad om voor een baas te werken. Ik zag het meer als een noodzakelijk kwaad. In 2016 behaalde ik mijn BIV-nummer en werd mijn droom eindelijk werkelijkheid. Ik vind het fantastisch om te kunnen zeggen, doen en laten wat ik wil. Op school kreeg ik die vrijheid helemaal niet en daarom botste dat zo met mijn karakter. Ik deel mijn agenda in op de manier zoals ik het wil. Aangezien ik kinderen heb, is dat natuurlijk heel handig.”

Hoe reageerde je omgeving op jouw plannen om een eigen kantoor te beginnen?

“Toen ik met mijn eigen kantoor begon, hadden mijn familie en vrienden daar natuurlijk wel hun twijfels over. Ik hoorde hun waarschuwingen wel, maar ik heb mij dat nooit aangetrokken. De mensen in je omgeving reageren vaak vanuit hun eigen angsten, omdat zij het niet zouden durven om zo’n grote stap te zetten. Ik had daar zelf totaal geen schrik voor. Ik ben gestart als eenmanszaak, ondertussen is mijn onderneming een vennootschap geworden. Nu kan ik mijzelf een loon uitbetalen, maar dat heb ik het eerste jaar en een half niet kunnen doen. Ik ben sowieso positief ingesteld, hoewel sommige mensen dat eerder naïef noemen. Dat vind ik dan weer een negatieve gedachte (lacht).”

Hoe heb je de start van je eigen zaak zelf ervaren?

“Ik had zelf geen middelen toen ik startte met mijn onderneming en moest dus een lening aangaan. In het begin kwam er natuurlijk niet veel geld binnen. Dat waren best pittige tijden voor mij en mijn gezin. In 2017 heb ik dan ook eventjes problemen gehad met mijn cashflow, maar doordat ik op dat moment net een mooi pand mocht verkopen was dat gelukkig snel opgelost. Ik heb nu nog steeds momenten waarop het heel nipt is. Mijn man zei op een bepaald moment: ‘Als het nu niet lukt, mag je ermee stoppen.’ Geen haar op mijn hoofd dat daaraan denkt (lacht). Je moet erop vertrouwen dat het altijd weer goedkomt. Momenteel heb ik iemand in dienst die de regio Waasland op zich neemt. Op die manier hoop ik nog verder te kunnen groeien.”

Ontdek onze opleiding vastgoedmakelaar op www.syntra-mvl.be/opleiding/vastgoedmakelaar

Dit bericht werd aangemaakt op 15 december 2020.

Met de steun van