Op dinsdag 27 september bracht een cameraploeg van Iedereen Beroemd een bezoek aan het chocolade-atelier van SYNTRA Midden-Vlaanderen campus Aalst. De hele avond werden de cursisten gevolgd bij het maken van allerlei lekkers, van gevulde pralines tot in chocolade gedopte ganache.

Zot van chocolade

De opname is een test voor een gloednieuwe rubriek in het programma, waarin mensen aan het woord komen die via een opleiding hun professionele loopbaan een nieuwe wending willen geven. Of die – in het geval van deze cursus – vooral zot zijn van chocolade.

Al was dat niet bij iedereen zo het geval. “Ik was aanvankelijk geen fan van chocolade,” vertelt Inge, één van de cursisten. “Ik ben de opleiding gestart op aandringen van mijn echtgenoot. Maar de vakkennis van de docent en het enthousiasme van de groep werken zo aanstekelijk, dat ik nu niet meer zonder chocolade kan. Ik eet elke dag mijn stukje en apprecieer ook veel meer de kunst van het ambacht.” Samen met haar man droomt Inge er ondertussen van om ook professioneel met chocolade aan de slag te gaan. “Eerst in bijberoep, en dan zien we wel. Het is in ieder geval iets heel anders dan de sector waar we nu in actief zijn,” lacht ze. “Bosbouwmachines.”

Smaken en proeven

De opleiding “Ambachtelijk chocoladebewerker” duurt 2 jaar. Er is theorie, maar de grote focus ligt vooral op de praktijk, met het aanleren van de basistechnieken en de kunst van maken van pralines, holgoed en ander chocoladewerk.

Ook het combineren van smaken vormt een belangrijk onderdeel. Thomas volgt de opleiding vooral hiervoor. “Ik baat een B&B uit met 4 kamers, elk genoemd naar een land. Ik wil voor elk van die kamers een specifieke praline ontwikkelen met smaken van dat land,” legt hij uit. “Het is een boeiende ontdekkingstocht van experimenteren en verfijnen, en voor mij een mooie creatieve uitlaatklep.”

Bij het maken en combineren van smaken, hoort natuurlijk ook het proeven, een niet onwelkome bijkomstigheid. Kortom, “Ambachtelijke chocoladebewerker” is een opleiding om letterlijk duimen en vingers bij af te likken.

 

Heb jij ook de smaak van chocolade te pakken en goesting om ermee aan de slag gaan?
Schrijf je dan in voor de opleiding “Ambachtelijke chocoladebewerker”.
Deze kan gevolgd worden in avond- of dagonderwijs.

 

Horeca

Droom je ervan om een eigen horecazaak uit de grond te stampen? Volg een opleiding bij SYNTRA Midden-Vlaanderen en leer koken van échte chefs! Ook als je reeds in de sector zit en je talenten verder wil ontwikkelen, blijf je bij SYNTRA Midden-Vlaanderen niet op je honger zitten. Verleg je grenzen in de kookkunst met één van onze gespecialiseerde bijscholingen.