Jens volgde de opleiding full stack developer en werkt nu bij FOD Financiën

“FOD Financiën is een heel interessante plaats om als junior developer te mogen werken”

Jens van Coppernolle werkt sinds een half jaar als software developer op de afdeling douane bij FOD Financiën.

“Momenteel werk ik aan een platform voor risicoberekening van goederen voor douaniers en aan een systeem dat automatisch taksen berekent van verschillende Europese producten.” “In het secundair onderwijs volgde ik de richting gezondheids- en welzijnswetenschappen. Vanuit mijn interesse in het menselijk lichaam startte ik zowel met de bacheloropleiding kinesitherapie en podologie. Ik voelde bij beide opleidingen echter dat het niet de richting was die ik uit wilde met mijn leven. Ik was al van kleins af aan geïnteresseerd in computers, maar het was pas op dat moment dat ik besefte dat ik er misschien wel mijn job van zou kunnen maken. Ik volgde eerst enkele online cursussen, specifiek gericht op web development en software development. Toen ik zag dat SYNTRA de opleiding ‘full stack developer’ aanbood, twijfelde ik geen moment. In deze eenjarige opleiding kreeg ik alle basisprincipes van software en computers aangeleerd. Je hoeft geen voorkennis te hebben om te kunnen starten, enkel een grote interesse in de materie."

“In het begin van de opleiding ligt de focus heel erg op logisch redeneren en nadenken. Geleidelijk aan leer je programmeren, zowel voor front-end als back-end. Ik voelde dat ik een grotere interesse heb in het programmeren voor back-end, hoe de website achter de schermen werkt. Ik heb er dus voor gekozen om de richting van software development uit te gaan. Tijdens de opleiding liep ik een maand stage waar ik ontzettend veel geleerd heb. Het is heel leerrijk om acht uur per dag effectief de job te kunnen uitvoeren, omringd door collega’s die zelf al heel wat jaren ervaring op de teller hebben staan. Wanneer de opleiding afgerond was, was ik volledig voorbereid om als junior developer aan de slag te gaan."

Omscholingstraject

“Terwijl ik met mijn opleiding bezig was, startte ik reeds met de sollicitatieprocedure bij FOD Financiën. Op mijn stageplaats kreeg ik ondertussen ook al een job aangeboden. Mijn interesse in het vak is uiteraard het belangrijkste, maar de werkzekerheid in deze sector is natuurlijk ook mooi meegenomen. De job die ik nu doe is een uitstekende voorbereiding op de rest van mijn carrière. Het is een zeer interessante plaats om als junior developer te mogen werken en tegelijk krijg ik de kans om telkens nog bij te leren door opleidingen of inzichten van ervaren collega’s.”

“In mijn opleiding leerden we vooral de programmeertalen PHP en JavaScript. Bij FOD Financiën krijg ik de kans om een omscholingstraject te volgen voor de programmeertaal Java. De collega’s die samen met mij dit traject mogen volgen zijn specifiek geselecteerd op hun vooropleiding. Mocht ik de opleiding bij SYNTRA niet gevolgd hebben, had ik dus niet in dit traject kunnen stappen. Bij FOD Financiën zijn ze dan ook zeer te spreken over de opleiding die ik gekregen heb.”

“Aangezien ik elke dag op en af naar Brussel ga, heb ik natuurlijk minder tijd om in mijn vrije tijd met eigen projecten bezig te zijn. Ik geef wel eenmaal per maand op zaterdag vrijwillig les in programmeren aan kinderen. Ik vind het fantastisch om hen dat te kunnen aanleren.”

Ben jij ook geïnteresseerd in de opleiding die Jens volgde? https://www.syntra-mvl.be/opleiding/voltijdse-dagopleiding-full-stack-de...

Dit bericht werd aangemaakt op 10 december 2020.

Met de steun van