“De opleiding bracht letterlijk fleur in mijn leven.”

We ontmoeten Josefien Goethals in de groene serres van Kruiden Claus in Kruishoutem, een plek waar ze zich als een vis in het water voelt. Josefien heeft net haar jaar Meester-Florist met glans beëindigd, als vervolmaking van de opleiding Florist die ze eerder bij SYNTRA Midden-Vlaanderen volgde.

Drie personen gelukkig

“Bij mijn eigen trouw heb ik samengewerkt met een floriste, en dat was de aanzet om met de opleiding te starten,” vertelt Josefien. “Alle puzzelstukjes kwamen samen. Als (klein)dochter van een artistieke (groot)moeder heb de mogelijkheden van kleurencombinaties met de paplepel meegekregen. Ik heb kunstonderwijs en orthopedagogie gevolgd en ik ben getrouwd met een gepassioneerd tuinontwerper. Floristiek brengt de creatieve insteek en mensenkennis samen. Het is voor mij een uitlaatklep die me tot rust brengt. Wat ik er echter vooral leuk aan vind, is dat je er drie personen gelukkig mee maakt: de klant, de persoon voor wie de klant iets koopt, en jezelf. Bovendien vind ik het intrigerend dat tijdens alle belangrijke momenten in een mensenleven bloemen aanwezig zijn, hoe subtiel ook.”

Basis en verdieping

De opleiding tot Meester-Florist heeft in totaal drie jaar geduurd. “Toch was het ideaal te combineren met mijn job en gezin,” gaat Josefien verder. “Het ritme van één avond in de week sloot goed aan bij mijn levensstijl. De lessen gaan van plantkunde tot concrete technieken, vorm- en kleurenleer en diverse bloemschikkingen. Je krijgt een zeer degelijke en brede basis. Vervolgens is het aan jou om te bepalen hoe je het verder invult. SYNTRA Midden-Vlaanderen organiseert bijvoorbeeld korte cursussen voor meester-floristen. Zo kan je je verder verdiepen in bepaalde technieken.”

Eigen stijl

“Wat ik zeer goed vond aan de opleiding is dat de groepen niet te groot zijn. We zijn gestart met 18. Het is erg mooi om te zien hoe iedereen doorheen de lessen een eigen stijl begint te ontwikkelen. Je leert veel van elkaar. Daarnaast krijg je les van twee docenten die erg complementair zijn. Ze hebben elk hun eigen insteek, waardoor je verschillende ideeën en visies krijgt.”

Opfleuren

Hoe ziet Josefien de toekomst, nu ze zichzelf meester-florist mag noemen? Sinds oktober 2015 is ze gestart met haar eigen zaak in bijberoep. In haar bloemenatelier FienFleur kunnen klanten creatieve bloemwerken op bestelling kopen. Alles wordt met zorg en liefde voor de natuur gemaakt. “Ik hoop om binnen vijf jaar als voltijds zelfstandige aan de slag te kunnen gaan. Zo wil ik het bloemenatelier verder uitbreiden, en me verder toespitsen op het geven van workshops. Maar ook grotere evenementen zoals huwelijken en business gerelateerde evenementen wil ik nog meer met mijn bloemwerken opfleuren.”

 

Ontdek haar creaties op www.fienfleur.be.