“Hard werken schrikt me niet af”

Maarten Myncke was 16 toen hij zich niet thuis voelde op de schoolbanken en zich inschreef voor de leertijdopleiding houtbewerker.

Dat hij uit het juiste hout gesneden was voor de leertijd blijkt drie jaar later. Maarten is nog steeds aan de slag bij Meubelmakerij De Verbinding in Sint-Denijs-Westrem waar hij de knepen van het vak geleerd heeft.

Hoe kwam je erbij om je in te schrijven voor de leertijd?

“Het was eigenlijk mijn vader die de leertijd aanraadde. Ik vond mijn draai niet op school en zelf had hij ook de bakkerstiel via een leertijdopleiding onder de knie gekregen. Een hele dag stilzitten is niet mijn ding. De leertijd was dan ook meteen mijn goesting door de vele praktijk. Let op, evident is het niet. Je moet echt gemotiveerd zijn om er iets van te maken. Je vakanties vallen weg, je moet elke dag op tijd op je werk zijn en je moet je handen uit de mouwen steken.”

Vertel eens wat meer over je werkplek.

“Ik ben aan de slag als meubelmaker bij schrijnwerker Wim Van Lancker in Sint-Denijs-Westrem. Ik maak meubels op maat en ga ze ook plaatsen bij klanten. Het is leuk om iedere dag iets nieuws te doen. Al moet je ook goed je hoofd erbij houden want je werkt met duur materiaal. Maar mijn patroon is een goeie leermeester. Hij heeft me de stiel geleerd en heeft zelfs al gepolst of ik interesse heb om de zaak in enkele jaren over te nemen.”

En? Is het ondernemerschap iets waarvoor je open staat?

“Het ondernemerschap schrikt me zeker niet af. Ik ben niet bang om hard te werken. Ik heb zelfs mijn attest bedrijfsbeheer al behaald omdat ik met het idee speel om samen met mijn zus een interieurbedrijf op te starten. Zij is bouwtechnisch tekenaar bij een architect. We zouden dus een perfect duo kunnen vormen. Maar we gaan niets overhaasten. In september start ik in bijberoep als meubelmaker. Binnen een vijftal jaar is het mijn ambitie om mijn bijberoep tot hoofdberoep uit te bouwen.”

 

Maarten start in september als schrijnwerker in bijberoep. Interesse in op maat gemaakte meubels? Contacteer hem via 0477 60 20 54.

Boost

Volgens the Oxford English Dictonary betekent BOOST ‘ to help or encourage (something) to increase or improve.’

En dat is exact wat SYNTRA Midden-Vlaanderen wil doen. Het beste uit onze cursisten halen.

In dit magazine pakken we dan ook uit met succesvolle verhalen van cursisten waar we trots op zijn. Laat je inspireren door hun ondernemingszin.