Leerjongere Melissa werkt al sinds december 2011 met hart en ziel in de zorgsector

Melissa Clauwaert volgde als leerjongere twee opleidingen in de zorgsector en werkt al sinds december 2011 met hart en ziel in een woon- een zorgcentrum. Andere mensen een goed gevoel geven, daar doet ze het voor.

In juni 2016 studeert ze af als zorgkundige maar ze blaakt van de energie om nog een opleiding tot verpleegkundige te starten.

“Ik heb altijd al iets willen doen in de zorg. Toen de leertijdopleiding ‘logistiek helper in de zorg’ er kwam, was ik dan er ook als de kippen bij om me in te schrijven. Net nadat ik mijn diploma behaalde, werd de 3-jarige leertijdopleiding ‘verzorgende/zorgkundige’ in het leven geroepen. Ik twijfelde geen minuut en schreef me meteen in.”

Beantwoordde de opleiding aan je verwachtingen?

“Absoluut, ik zou de opleiding zeker aanraden aan iedereen die in de zorgsector aan de slag wil. Ik vind het een groot voordeel dat onze leerkracht een verpleegkundige is met een eigen thuispraktijk. Je krijgt les van iemand die in het beroep staat en dat is altijd een pak interessanter dan de theorie die je er zelf kan op nalezen.”

Je bent al enkele jaren aan de slag in woon- en zorgcentrum De Zilvermolen waardoor je je een goed beeld kan vormen van wat de job effectief inhoudt. Wat spreekt jou precies aan in het beroep?

“Werken in de zorgsector een roeping. Het moet echt in je zitten want het vereist een bepaalde ingesteldheid die je onmogelijk kan aanleren. Wat mij vooral aanspreekt is het sociale en menselijke aspect van de job. Het respect van de bewoners dat je terugkrijgt, geeft enorm veel voldoening. Na iedere werkdag keer ik blij en opgelucht naar huis omdat ik iemand heb kunnen helpen. Het voornaamste vind ik om de bewoners een goed gevoel te geven. Hier zijn ze niet zomaar een nummer. Na verloop van tijd heb je dan ook een band met hen opgebouwd. Zelfs als ik afgestudeerd ben, zien ze me hier zeker nog terug in het WZC De Zilvermolen.”

Hoe was het om op jonge leeftijd meteen op de werkvloer terecht te komen?

“Het woon- en zorgcentrum (WZC) De Zilvermolen geeft leerjongeren echt kansen. Ik ben hen daar enorm dankbaar voor. Als je fouten maakt, word je er niet meteen op afgerekend. Ze gaan je stimuleren om je te herpakken. Zo was ik vroeger een flapuit maar heb ik nu geleerd om twee keer na te denken voordat ik iets zeg. Ik heb al de opmerking gekregen dat ik daar enorm in gegroeid ben.”

Je hebt nu zes jaar lang leren en werken gecombineerd via de leertijd en nog is je leerhonger niet gestild.

“Begrijp me niet verkeerd: zorgkundige vind ik een fantastische job maar op aanraden van mijn leerkracht en partner, ga ik in september een opleiding tot verpleegkundige aanvatten. Ik wil ook hiervoor volledig gaan”

Veel succes!


Meer weten over opleidingen voor jongeren met veel praktijk? Surf naar www.leertijd.be

Met de steun van