Lisa volgde een opleiding hondentrimmer en werkt nu in de zaak van haar docente

“De job is niet te onderschatten maar het is een passie”

Lisa Wésel is helemaal zot van dieren. De opleiding hondentrimmer was dan ook op haar lijf geschreven. Na afstuderen kon ze aan de slag blijven in de zaak van haar docente.

“Ik volgde een opleiding dierenzorg in de middelbare school en ik wist meteen dat ik iets met honden wou doen. Alleen wist ik niet goed wat. Toen ik stage liep in het hondentrimsalon van Aicha Vermeulen was het voor mij meteen duidelijk: dit is iets voor mij. Aicha is docente in de opleiding hondentrimmer – pensionhouder en zij raadde mij de opleiding aan.

Tevreden van de opleiding?

“Zeker. Het is één van de weinige opleidingen waar je zoveel praktijk krijgt. En die praktijk is nodig om zoveel mogelijk vachten van al die verschillende hondenrassen te leren kennen. Hondentrimmer is zo’n uitgebreid beroep dat het onmogelijk is om alle rassen en vachten op school te leren kennen. In de lessen krijg je een zeer goede basis mee waar je later mee aan de slag kan. Zo volg ik maandelijks workshops sinds ik de opleiding gestart ben. Ook ga ik af en toe naar het buitenland om bij te leren van internationale trimmers. Het is een job waarbij het belangrijk is om bij te blijven en jezelf te verbeteren.”

Wat vond je van de docenten?

“Docente Aicha slaagt er bijzonder goed in om haar passie door te geven en de cursisten gemotiveerd te houden. Als je een dipje hebt, pept ze je op en sleurt ze je er door. Ook bij de andere docenten merk je dat ze veel ervaring hebben in het vak. Anatomie wordt bijvoorbeeld gegeven door een dierenarts. Het is niet zo dat de lesgevers uit hun boek voorlezen. Het is wel een opleiding waar wat inspanning van je verwacht wordt. Zo moet je voor de praktijklessen zelf honden meenemen wat veel organisatie vraagt. Maar als je een passie voor honden hebt, is de opleiding een absolute aanrader.”

Na de opleiding kon je aan de slag in het hondentrimsalon van je docente. Een toffe job?

“In het begin beperkte mijn taak zich tot het ontklitten, wassen en klaarzetten van honden maar vandaag heb ik het vak van A tot Z in de vingers. Het salon breidt binnenkort uit en dan is het de bedoeling dat ik de verantwoordelijkheid op mij neem als Aicha afwezig is. Dan sta ik niet alleen in voor de klanten maar moet ik ook de winkel openhouden en de dieren van het pension verzorgen. Die afwisseling maakt de job boeiend.”

Waar moet je als hondentrimmer goed in zijn?

“Je moet vooral veel geduld hebben want niet iedere hond is even gemakkelijk om mee te werken. Sommige worden agressief en daar moet je mee om kunnen. Fysiek is de job niet te onderschatten maar als het een passie is, blijf je er voor gaan. Je beseft pas hoe zwaar het is eens je het dagelijks doet. Daarom schrikt het me wat af om zelfstandige te worden. Misschien dat ik later in bijberoep als zelfstandige aan de slag ga maar het vraagt ook veel investering in materialen. Iets om over na te denken…”

Je doet ook mee aan wedstrijden voor hondentrimmers en niet zonder succes. Je mag al drie trofeeën op je kast zetten. Hoe verloopt zo’n wedstrijd precies?

“Zo’n wedstrijd vraagt veel voorbereiding. Je hondje moet veel vacht hebben en moet goed onderhouden zijn of je maakt weinig kans. Mijn liefde voor honden is zo groot dat ik overweeg om nog twee honden bij te nemen. Ik zou erg graag nog een poedel en een bichon frisé hebben. Mochten ze later geschikt blijken voor een wedstrijd, is dat ook mooi meegenomen. Maar lang niet elke hond kan je voor trimwedstrijden gebruiken. Als het je eigen hond is, heb je wel een voetje voor. Als baasje ken je ze door en door en kan je ze mooi leren stilstaan wanneer de jury langskomt. Bovendien krijgen ze dan veel aandacht en knuffels wat ze super vinden.”

Wil je van je passie voor dieren ook je beroep maken? Surf naar en ontdek alle details over de opleiding.

Met de steun van