“Niet bijleren is achteruitgaan.”

Wie vanaf volgend jaar een zonneboiler wil laten plaatsen en hiervoor een premie wil aanvragen, zal hiervoor enkel nog een beroep kunnen doen op een gecertificeerd installateur. SYNTRA Midden-Vlaanderen heeft in dit opzicht de innovatieve opleiding “Gecertificeerd installateur van hernieuwbare energie - Zonthermische installaties voor sanitair warm water” in het leven geroepen. Hiermee zet SYNTRA Midden-Vlaanderen zich op de kaart van groene energie-opleidingsvertrekkers in Vlaanderen. Installateur Luc Marckx is één van de cursisten.

Broodnodig kader

“Deze opleiding heeft een grote meerwaarde,” vertelt Luc. “In het verleden werden zonthermische installaties niet altijd even doordacht geplaatst. Er ontbrak kennis. Alles stond in het teken van het minimum aantal zonnepanelen dat nodig is om maximaal van de premie te kunnen genieten. Er werd te weinig rekening gehouden met concrete factoren zoals het aantal bewoners van de woning of de hoeveelheid energie die er eigenlijk nodig is. Deze opleiding biedt een broodnodig kader, en toont het belang van een kwaliteitsvolle installatie volgens de regels van de kunst.”

Duidelijke rendementsbepaling

En daar komt best veel bij kijken. Luc legt uit: “De leerstof is uitgebreid. Zo wordt er niet alleen dieper ingegaan op de wetgeving en de theoretische basiselementen van zonne-energie, ook de vele technische mogelijkheden van panelen en boilers komen grondig aan bod. Er komen ook heel wat berekeningen aan te pas. Hierbij moeten we rekening houden met de hoeveelheid personen, het aantal te plaatsen panelen, de grootte van het opslagvat… om zo tot een duidelijke rendementsbepaling te komen, volledig afgestemd op de concrete situatie.”

Theorie en praktijk

Naast de theorie is er ook ruimte voor praktijk. De opleiding wordt georganiseerd in de campus in Aalst, waar ex-minister van Energie Annemie Turtelboom op 11 april het gloednieuwe labo zonnethermie opende, aangepast aan de opleiding. In diverse praktijkopstellingen komen verschillende systemen en hun technische mogelijkheden aan bod.

Theorie en praktijk gaan hand in hand. Dit is ook het geval in het eindwerk, waarin de cursisten een volledige analyse maken van een eerder geplaatste of nog te plaatsen installatie. “Praktische werkervaring en de uitgediepte kennis van de opleiding komen hierin volledig samen,” bevestigt Luc.

Onontbeerlijke kennis

“De kennis rond hernieuwbare energie is onontbeerlijk voor elke installateur,” eindigt Luc. “Je moet blijven vooruitgaan. Niet bijleren, is achteruitgaan. De vraag naar duurzame en groene energie zal alleen maar toenemen. Het certificaat is een troef, want het toont dat we weten wat doen. Klanten kunnen gerust zijn dat de installatie optimaal wordt uitgevoerd door een vakman met kennis van zaken.”

Boost

Volgens the Oxford English Dictonary betekent BOOST ‘ to help or encourage (something) to increase or improve.’

En dat is exact wat SYNTRA Midden-Vlaanderen wil doen. Het beste uit onze cursisten halen.

In dit magazine pakken we dan ook uit met succesvolle verhalen van cursisten waar we trots op zijn. Laat je inspireren door hun ondernemingszin.