Marie Claessens bereidt alcoholvrije cocktails in “The Mocktailclub”

“Dit voelt niet als werken aan”

Wat startte als een uit de hand gelopen schoolopdracht, is nu een succesvolle onderneming geworden. Via The Mocktailclub biedt Marie Claessens originele non-alcoholische cocktails aan die bovendien gezond zijn.

"Tijdens mijn studies digitale marketing kreeg ik de opdracht een blog te starten. Omdat ik allergisch ben aan alcohol en het beu was om steeds maar zoete frisdrankjes te drinken, kreeg ik het idee om een blog te starten met recepten voor alcoholvrije cocktails of mocktails. Ik gebruik daarbij geen geraffineerde suikers, kleur- of bewaarmiddelen. Ook vind ik het belangrijk om met lokale en seizoensgebonden producten te werken." 

Als je naar je website surft, valt het meteen op dat je voor originele combinaties gaat. Waar haal je je inspiratie? 
"Mijn inspiratie voor de originele combinaties haal ik vooral uit recepten die ik ergens lees en lekkere gerechten die ik op restaurant ontdek. Zo at ik onlangs een heerlijk dessert met framboos en lavendel dat me meteen inspireerde tot een nieuwe mocktail. Mijn lievelingsmocktail van het moment? Dat is de tournée minérale. Een cocktail op basis van limoen, vlierbloesem en basilicum die ik voor een sensibiliseringscampagne van de Kom op tegen Kanker en het VAD bedacht."

Sensibiliseren, is dat ook één van je drijfveren? 
"Hoe langer ik met The Mocktailclub bezig ben, hoe meer ik stil sta bij de invloed van alcohol. Zo snap ik niet waarom sommige mensen zich zo laten gaan tijdens een zuipfestijn dat ze zelfs hun eigenwaarde verliezen. In nuchtere toestand zijn het welbespraakte, intelligente mensen en dan vloeit de alcohol en zie je hen helemaal veranderen. Je gaat mij niet horen zeggen dat ik een glaasje wijn niet gezellig vind, maar alles met mate. Ik merk wel dat er een generatie is van jonge dertigers die zich steeds meer bewust is van de effecten van alcohol. Dat drinken en autorijden bijvoorbeeld niet samen gaan. Een iets oudere generatie springt daar doorgaans lakser mee om."

Je volgt meteen de voltijdse dagopleiding grafisch vormgever. Waarom koos je ervoor om verder te studeren?
"Toen ik afstudeerde als digital marketeer, had ik nog helemaal geen zin om me op de arbeidsmarkt te storten. De opleiding grafisch vormgever sprak me meteen aan maar ik belandde op de wachtlijst omdat de opleiding volzet was. Mijn opluchting was groot toen ik het verlossende telefoontje kreeg dat er een plaatsje was vrij gekomen."

Vanwaar de keuze om voor grafische vormgeving te kiezen? Maakte je die keuze al met het oog op de uitbouw van The Mocktailclub?
"Absoluut.Tijdens het bouwen aan de website, merkte ik dat ik niet alles zelf kon doen wat ik in gedachten had. Zo blokkeerde ik bijvoorbeeld bij het drukklaar maken van visitekaartjes. Daarom leek me die opleiding de ideale keuze." 

En blijkt dat nu ook een goeie keuze te zijn?
"Zeker, ik vind het leuk dat de opleiding zo praktisch is. Geen kunstzinnig gedoe maar concrete kennis waar je iets mee bent. Zo weet ik nu hoe je iets opstelt volgens de regels van de kunst en een bestand drukklaar maakt." 

Je zei net dat je na je opleiding geen zin had om te werken maar nu combineer je een opleiding met The Mocktail Club. Dat lijkt me hard werken.
"Ik werk nu wel hard in bijberoep maar dat voelt niet als werken aan. Het is een ander gevoel om als zelfstandige voor je passie te gaan. Ik sta soms tot 1 uur ’s nachts in mijn keuken mocktails te maken maar dat is met volle goesting. Het ondernemerschap zit bij ons in de familie en schrikt me zeker niet af."

Wat zijn je plannen met The Mocktail Club?
"Momenteel ben ik aan het onderzoeken hoe ik de houdbaarheid van mijn mocktails  op een natuurlijke manier kan verlengen. Hierbij laat ik mij helpen want doordat ik geen geraffineerde suikers of bewaarmiddelen gebruik, is dat bijlange zo evident niet. Eens dat die houdbaarheid op punt staat, zou ik stappen willen ondernemen om met horecazaken samen te werken. Nu kan ik maximum 100 liter per dag in mijn keuken bereiden, ook dit zou ik graag efficiënter maken zodat ik het volume kan opdrijven. Mijn ambities op lange termijn? Ik zou het fijn vinden mochten mensen meteen aan The Mocktailclub denken als ze op zoek zijn naar een lekker alternatief voor alcoholische drankjes. Een gevestigde waarde worden, dat lijkt me wel iets."

 

Zin gekregen in een alcoholvrije cocktails? Surf naar www.themocktailclub.com

Dit bericht gaat over: the mocktailclub, marie claessens

Met de steun van