“Dankzij deze opleiding verbreed ik mijn kennis.”

Maxime Van Der Eecken werkte al een dikke twee jaar voor één van de grootste optiekketens in België, toen hij op een dag via het intranet een bericht zag verschijnen over de opleiding Opticien – Optometrist bij SYNRA Midden-Vlaanderen. Waarom niet, dacht hij? Hij schreef zich in. “Ik wou me verder professionaliseren. En daar heb ik nog geen moment spijt van gehad.”

Kennis en verdieping

Het is nochtans geen lichte opleiding. In een opleidingstraject van drie jaar wordt dieper ingegaan op de knepen van het optiekersvak. “Ik dacht aanvankelijk dat het gemakkelijker ging zijn,” geeft Maxime toe. “Er komt best wel wat theorie bij kijken: technologie, optica,  scheikunde…  We hebben ook vakken als pathologie, om bepaalde oogziekten te kunnen herkennen. Al deze theorie is echter noodzakelijk om de praktijk te kunnen kaderen. Ik heb wel al wat praktijkervaring vanuit mijn huidige job, en dankzij de theorie heb ik deze echt kunnen uitdiepen.”

Naar de praktijk

Uiteraard biedt de opleiding ook heel wat ruimte voor praktijkoefeningen. Dat gaat van het afnemen van oogtesten en het slijpen van glazen tot… het maken van een bril. Trots toont Maxime zijn exemplaar dat hij volledig zelf vervaardigd heeft. “Het montuur heb ik gemaakt uit een oud skateboard, en de glazen zijn met de hand geslepen.” Het resultaat is licht, modern en ronduit indrukwekkend. In een filmpje van 4 minuten kan je het proces volgen. “In werkelijkheid heeft het wel wat langer geduurd,” vertelt Maxime. “Ik denk dat ik er in totaal ongeveer 24 uur aan gewerkt heb.”

Brillen “Max”

Maxime heeft nu zijn tweede jaar van de opleiding beëindigd. Hij kijkt alvast uit naar het derde en laatste jaar, waarin nog meer optometrie en het afnemen van oogtesten aan bod zullen komen.

Er is ook de mogelijkheid om bedrijfsbeheer te volgen, om zo volledig voorbereid te zijn op het werken als zelfstandige.

En hoe ziet hij de toekomst nadat hij zijn diploma op zak heeft? “Er is de stiekeme droom om ooit, in de verre toekomst, mijn eigen optiekzaak te kunnen starten. Maar zover is het nog lang niet. Zelfs na het behalen van mijn diploma heb ik nog heel wat ervaring op te doen.”

En wat met de brillen? Vinden we over enkele jaren in de betere optiekzaak naast de bekende brilmerken ook monturen van het merk “Max”? “Zou dat niet fijn zijn?” droomt Maxime luidop. “Wie weet is er wel een markt voor?” Misschien wel, maar dat zou ons naar een heel ander verhaal brengen.

“We zien wel wat de volgende jaren brengen,” eindigt hij. “Ik weet in ieder geval dat ik zeer tevreden ben met de richting dat het nu al uitgaat.”

 

Bekijk het montagefilmpje van zijn zelfgemaakte bril op www.vandereecken.info.