Mercedes werkt in bijberoep als make-up artist voor fotoshoots

“Make-up is een creatieve uitlaatklep voor mij”

Mercedes Wolters combineert drie jobs die mijlenver van elkaar staan: ze werkt halftijds als bediende, is psychologe in bijberoep en daarnaast leeft ze zich uit als make-up artist voor fotoshoots. Het is voor die laatste job dat ze een opleiding volgde bij SYNTRA Midden-Vlaanderen.

“Make-up is niet iets wat me al van jongs af aan fascineert. Integendeel. Tot twee jaar geleden gebruikte ik zelfs nooit make-up. Ik vond de juiste fond de teint niet, hield niet van een geplamuurd gezicht en leverde een gevecht met mijn eyeliner. Totdat een vriendin voorstelde om samen een basisopleiding make-up te volgen. Al snel ontdekte ik dat make-up pas geslaagd is als je het niet ziet liggen en als het je goeie punten accentueert. Mijn interesse was meteen gewekt.”

Was je in die mate geboeid dat je na de basisopleiding koos voor een make-up opleiding voor gevorderden?

“Na de basisopleiding zocht ik vooral een opleiding die over langere tijd verspreid was. Want het is pas eens je de aangeleerde technieken in de praktijk brengt, dat de vragen komen. Zo kreeg ik tijdens die opleiding de kans om airbrush uit te testen. Ik was er benieuwd naar en de docente bracht al het nodige mee. Ik vond het erg positief dat de docente zich aanpast aan de interesses van de cursisten. Je krijgt de ruimte om je eigen ding te doen maar je moet het er zelf wel uithalen. Je krijgt kansen maar je moet ze zelf grijpen.”

Ging je meteen na je opleiding aan de slag als make-up artist?

“In het begin was mijn werk als make-up artist vooral een hobby. Tegen het eind van de opleiding kwam er ook af en toe betaald werk bij kijken. Maar het is geen gemakkelijke sector om in te werken. Het is een tijdsintensieve job waar vrij veel stress komt bij kijken. Voor mij hangt er nu niet veel aan vast omdat ik het in bijberoep doe. Ik leg mezelf geen druk op. Ook is de concurrentie in mijn specialisme van extreme make-up minder groot.”

Vanwaar die keuze om je te specialiseren in extreme make-up?

“Gewone make-up is voor mij te beperkt. Extreme make-up is helemaal mijn ding: ik hou van de kleuren en de creativiteit die ervoor nodig is. Ik had meteen een voorliefde voor facepainting en grime maar ik stond niet te popelen om kinderen pakweg in een leeuw, fee of vlinder om te toveren. Mijn ambitie ligt ergens anders. Op de set van een fashion fotoshoot.”

Hoe zie je de toekomst?

“Nu zou ik me graag specialiseren in hairstyling voor make-up artists. Ik wil leren hoe je snel op een set verschillende kapsels kan maken. Ook speel ik met het idee om samen met twee vriendinnen workshops te organiseren rond make-up, gelaatverzorging en juwelen. Maar als je dit goed wil doen, vraagt dit vrij veel tijd. We zien wel wat de toekomst brengt.”

Veel succes!

Benieuwd naar het werk van Mercedes? Surf naar https://www.facebook.com/visagiemercedes/

Met de steun van