Nick traint ruiters en paarden overal ter wereld, van Europa en Azië tot Amerika.

Nick Verlies is al van erg jonge leeftijd verslingerd aan paarden. Aangezien hij nog voor hij kon stappen al op de rug van een paard zat, is het niet verwonderlijk dat hij na het secundair onderwijs zijn professionele loopbaan in die richting verder wou uitbouwen. Hij ging aan de slag als trainer en coach in verschillende maneges, waar hij in de praktijk de kneepjes van het vak leerde. “Op een bepaald moment wou ik echter mijn kennis en ervaring verder professionaliseren, en daarom heb ik bij SYNTRA Midden-Vlaanderen de voltijdse dagopleiding voor zelfstandig instructeur paardrijden gevolgd.”

Het paard-zijn

“Deze tweejarige opleiding is erg ruim,” gaat Nick verder. “Er komt heel wat theorie aan te pas, zoals anatomie, fysiologie en trainingsleer. Ook de theorie achter het paardrijden, zowel jumping als dressuur, komt aan bod. Al deze vakken geven je een volledig beeld over “het paard-zijn”, over hoe de dieren denken en hoe ze je op een verantwoorde manier kan trainen. Eigenlijk zou alleen al hiervoor elke ruiter deze opleiding moeten volgen. Daarnaast is er ook ruimte voor heel wat praktijk, waarin je eigen rijvaardigheid verder wordt verfijnd.”

Overtuigend overbrengen

“Uiteraard wordt er ook veel aandacht gegeven aan didactiek en over hoe je je kennis en ervaring kan doorgeven naar andere ruiters. Je komt als ruiter uit de praktijk en dan is het niet altijd eenvoudig of vanzelfsprekend om te weten hoe je iets overtuigend en op een duidelijke manier kan overbrengen. Hierin spelen ook de docenten een grote rol. Ik heb erg veel geleerd van de lesgevers. Het zijn stuk voor stuk mensen uit de praktijk met veel kennis en ervaring. Ook de manier waarop ze dingen aanbrengen, de didactiek die ze zelf toepassen, was zeer interessant en leerrijk om te zien en ervaren. Ik heb er veel van opgestoken, zeker ook voor mijn eigen manier van lesgeven.”

Blijven groeien

Nick heeft nu zijn eigen paardenfokkerij en coacht en traint ruiters en paarden overal ter wereld, van Europa en Azië tot Amerika. Daarnaast geeft hij ook les bij SYNTRA Midden-Vlaanderen, waar hij vanaf het najaar 2016 een vak in de voltijdse dagopleiding zelfstandig instructeur paardrijden zal geven. De cirkel lijkt rond, al is Nick van plan om te blijven groeien. “Ik wil mijn paarden en coachings naar het hoogste niveau brengen, en dat vraagt veel tijd en ervaring. Maar ik ben alvast op de goede weg.”
 

Heb je ook ambitie om een eigen paardenhouderij te starten? In onze voltijdse dagopleiding manegehouder - africhter en avondopleiding manegehouder zijn er nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.
 
Meer informatie over alle hippische opleidingen vind je hier.

Met de steun van