Opiniestuk: De ondernemer

Op De Dag van de Ondernemer laten we onze ondernemerscoach Liesbeth Cornelis aan het woord. Zij geeft mensen met ondernemersambities een flinke duw in de rug en coacht ze via Start Me Up naar hun eigen zaak.

Wie is Liesbeth Cornelis?

  • Economiste van opleiding, onderneemster in hart en nieren
  • Werkte samen met The Birdhouse, VOKA, UNIZO 
  • Zetelt in adviesraad voor sociaal ondernemen
  • Missie: de durvers een hart onder de riem steken

Er bestaat nogal een versnipperd beeld over 'de ondernemer'. Wie is dat nu eigenlijk, 'de ondernemer’? 

Als we het aan de media moeten vragen: Marc Coucke, Gert Verhulst, Mark Zuckerberg, Elon Musk, … Ook niet weg te denken uit deze wereld: technologie, digitalisering, startups, scale-ups, aandelen, investeringen, ... We maken in televisieprogramma's als 'De Leeuwenkuil' kennis met business angels die honderdduizenden euro's investeren in de ondernemers van de toekomst. In de krant lezen we 'Gentse ondernemer haalt voor derde maal x miljoen op'. Alleen maar trots bij het zien van al die innovatie. Wereldklasse, dat zijn we. Al die Belgische bescheidenheid even onder de mat geveegd. 

Maar is dit wel het volledige plaatje? Vergeten we niet iets? De schizofreen in mij knikt hevig van ja. 

Als je rondkijkt in je eigen omgeving: Die vriendelijke bakker van bij ons in het dorp is dat ook een ondernemer? En mijn boekhouder waar ik elke keer mag naar bellen als ik weer eens een brief van FOD financiën heb gekregen die ik totaal niet snap, die toch ook? Dan mag ik zeker ook mijn garagist niet vergeten die mij ’s avonds aan de kant van de weg uit de nood is komen helpen met mijn platte band. Mijn dierenarts die in allerijl paraat stond toen mijn hond in een egel had gebeten. Die machtige “kleine” ondernemers, die helemaal niet zo klein zijn, want zij vormen de stevige fundering waarop we elke keer kunnen terugvallen. 

De grote jongens, de innovatieve bedrijven, de kleine zelfstandigen. Is het plaatje nu compleet? Staat iedereen op de foto? 

Na de uren, in de weekend: De bijberoepers, de mensen die na hun uren nog avonden en weekends slijten aan hun passie. Geweldig toch! Zij horen er zeker en vast ook bij. 

Laten we ook de student niet vergeten! De student-ondernemer waarvoor studeren alleen niet genoeg is, die soms eens past voor het bier en het vertier, die het gevoel heeft dat het leven al wacht. 

Als ik in de spiegel kijk: ikzelf ben freelancer. Een nomade, zwevend tussen werelden. Ik voel mezelf ondernemer: ik moet sales doen, mijn boekhouding runnen en mijn eigen boontjes zien te doppen. Maar toch heb ik het gevoel dat er naar freelancer wordt gekeken als semi-pseudo-werknemer-ondernemer. Jammer want mensen die voor het freelancebestaan kiezen hebben een unieke mindset. Telkens zichzelf opnieuw uitvinden, creatief zijn in denken en doen, … 

Genoeg over verschillende soorten ondernemers gebabbeld. Want soorten impliceren vakjes, impliceren verschillen. Wat hebben alle ondernemers nu gemeen? 

Passie, eigen baas, durver, doener, die mindset, creativiteit, flexibiliteit, zelfontwikkeling, … Open gerust het debat. Wat hebben volgens jou alle ondernemers gemeen? 

Als ik het aan mijn lief vraag waar hij aan denkt bij het woord ondernemer antwoordt hij 'Gans getikt'. Zalig eerlijke reactie. Mijn favo quote komt weer bovendrijven 'A bit of madness is key to give us new colors to see. Who knows where it will lead us? And that's why they need us.”

Us, de ondernemers. Geniet van uw dag.

Schuilt er ook wat madness in jou en heb je ondernemersambities?

Maak kennis met Start Me Up, een flexibel traject op maat dat je begeleidt naar een succesvol ondernemerschap.

 

Dit bericht werd aangemaakt op 15 november 2018.

Met de steun van