Sonny, specialiste in fraudebestrijding en -preventie, volgde een opleiding privé-detective
“De praktijkoefening schaduwtechnieken vond ik geweldig”
Wie meer wil weten over de indrukwekkende carrière van Sonny Luypaert, voorziet best wat tijd om in haar uitgebreid CV te duiken. Ooit gestart als boekhoudster in een Belgische kmo, heeft ze intussen meer dan 20 jaar wereldwijde ervaring in de financiële wereld.
Als voorzitster van de ‘Association of Certified Fraud Examiners’ is ze gespecialiseerd in fraudebestrijding- en preventie. We vroegen ons af waarom iemand met een Bachelor Accounting & Banking, Master in Taks en een MBA nog een opleiding privé-detective wil volgen.
“Als CFO heb ik verschillende fraudegevallen in diverse bedrijven onderzocht. Zo’n case uitspitten tot op het bot, vind ik fantastisch. Ik volgde de cursus Certified Fraud Examiner en werd voorzitter van ACFE (Association of Certified Fraud Examiners) in België, onderdeel van de grootste fraudebestrijdingsorganisatie ter wereld. Maar als je in België informatie wil uitzoeken over bepaalde personen, ben je wettelijk verplicht om een diploma van privédetective op zak te hebben. Daarom schreef ik me dus in voor de opleiding. Mijn tante was trouwens de eerste vrouwelijke detective van België. Een beroep dat me al van jongs af aan fascineert.”
Hoe heb je de opleiding ervaren?
“Ik heb de opleiding erg graag gedaan. Het spreekt een divers publiek aan: van winkelmedewerkers tot juristen. Dat maakt het boeiend. Het is bijzonder interessant om de wetgeving beter te leren kennen waaraan je als privé-detective moet houden. Daarnaast krijg je ook een goeie basis mee rond pyschologie, criminologie en deontologie… De praktijkoefening rond schaduwtechnieken vond ik ronduit geweldig. Groot voordeel is dat je les krijgt van docenten die in het vak staan. De opleiding is natuurlijk maar een start. Afhankelijk van de richting die je wil inslaan, is het de bedoeling dat je je nadien meer verdiept.”
Momenteel ben je aan de slag bij Ebben Partners. Hoe ziet die job er precies uit?
“Bedrijven kunnen onder meer bij ons aankloppen voor een due diligence onderzoek. Bij een fusie of bedrijfsovername gaan wij na of de gepresenteerde informatie wel correct is en brengen we mogelijke risico’s in beeld. We gaan de financiële cijfers op een forensische manier bekijken. Want soms is de waarheid achter de cijfers anders dan dat je op het eerste gezicht zou denken. Een heel concreet voorbeeld: ligt de opgegeven voorraad ook effectief in het magazijn? Daarnaast zijn we ook gespecialiseerd in pre-employment screenings. We lichten personen door die solliciteren voor een belangrijke functie want er wordt nog te vaak gelogen in CV’s. We bellen de referenties op en gaan de authenticiteit van diploma’s na. Ook kunnen we data op servers, harddiscs en in mailboxen op een forsensische manier veiligstellen en analyseren.”
Een boeiende job, wellicht.
“De diversiteit in mijn job spreekt me enorm aan. Iedere opdracht is zo verschillend. Een probleem analyseren en mijn ervaringen toepassen op reële hedendaagse problemen: dat is mijn ding. Maar een onderzoek voer je nooit alleen. Daarom doen we onderzoeken en advisering met een team van experten. Daarnaast ga ik voor pure detectivewerk onder meer samenwerken met mijn neef die ook de opleiding gevolgd heeft. Een fraudegeval uitspitten of iemand volgen op je eentje is bijzonder moeilijk. Bovendien kan je niet alles weten. Het is vooral belangrijk om te weten wanneer je er experten moet bijhalen.”
Heeft iemand met wereldwijde ervaring in het vakgebied nog ambities?
“Zeker. Mijn ambitie is om de Belgische ondernemer wakker te schudden. Zij worden nog te vaak getroffen door fraude. Ik zou hen graag preventief helpen. Want als je controles inbouwt kan je heel wat onregelmatigheden voor zijn. Vaak zijn bedrijfsleiders te druk bezig met hun business, waardoor ze te snel de administratie aan 1 vertrouwenspersoon afgeven. Daarnaast blijf ik ijveren voor een nieuwe wetgeving die de samenwerking tussen bedrijven, justitie en privédetectives vereenvoudigt. Daar is dringend nood aan en blijf ik op hameren.”
Wil je het VCA-diploma "Basisveiligheid" of "Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden" behalen? Of wil je op een veilige manier leren werken met elektrische installaties? SYNTRA Midden-Vlaanderen heeft jarenlange ervaring in het organiseren van opleidingen op het gebied van veiligheid en is erkend door de overheid om wettelijk verplichte attesten uit te reiken.
Gerelateerde blogs
Stefanie zette haar doctoraat stop en startte met haar eigen zaak FoodLove
Stefanie Baert stopte in 2014 met haar doctoraat om met FoodLove te kunnen beginnen. Met haar eigen zaak focust ze zich op tal van activiteiten rond gezonde voeding.
Hadisa maakte haar droom waar en opende haar eigen vastgoedkantoor
Na een turbulente schooltijd richtte Hadisa Suleyman in 2016 haar eigen vastgoedkantoor ‘Estate of Mind’ op. Vanuit dit kantoor in de Gentse Burgstraat helpt ze klanten met het verkopen van hun huis of het vinden van hun droomhuis.
Jana werd modeontwerpster ondanks medische hindernissen
Jana Roos zette ondanks haar medische problemen door en maakte haar grote droom waar. Momenteel ontwerpt ze voor verschillende theatergezelschappen en mocht ze al tweemaal haar eigen collectie voorstellen in Afrika.