Syntra Midden-Vlaanderen neemt duale opleiding ‘Matroos’ in de vaart

Matroos worden op een binnenschip? Vanaf nu kan elke (jong-)volwassene dit bij SYNTRA al doende leren op vier maanden tijd. De sector zit duidelijk in de lift en de binnenvaart schreeuwt om matrozen en stuurlui. Deze lokroep naar matrozen zal nog stijgen, want volgens prognoses van het Federaal Planbureau zal het binnenvaartverkeer met 63 procent toenemen de komende tien jaar.

SYNTRA Midden-Vlaanderen leidt aanstormende ondernemers en KMO-medewerkers op en legt zich al bijna twee decennia toe op de binnenvaart met opleidingen als binnenvaartondernemer,  stuurman binnenvaart en nu ook matroos binnenvaart in een duaal jasje.

Zestig procent van de opleiding gebeurt al doende op een schip. De overige veertig procent bestaat uit een mix van e-leren en campusleren onder de vleugels van ervaren coaches, die zelf werkzaam zijn in de sector. Op vier maand tijd stoomt SYNTRA MIDDEN-VLAANDEREN de kandidaat-matrozen klaar voor de job aan boord met het slagen in het officiële examen matroos binnenvaart van de Vlaamse Waterweg als ultieme doel. Zowel studenten (+18), werkenden als werkzoekenden kunnen deelnemen.

Het Fonds voor de Rijn- en Binnenscheepvaart zet mee zijn schouders onder dit project. Voor John Reynaert, sectorconsulent van het Fonds voor de Rijn- en Binnenscheepvaart, komt deze nieuwe opleiding niks te vroeg: “Ondanks een zicht op een expansieve groei de komende jaren, kampt de binnenvaartsector met vergrijzing en een nijpend gebrek aan nieuwe instromers. Om goed te zijn moeten er tegen 2030 duizenden nieuwe arbeidsplaatsen kunnen ingevuld worden.”

Bovendien is de binnenvaart het transportmiddel van de toekomst. Wim Van Stappen, opleidingscoördinator bij Syntra Midden-Vlaanderen stelt : “Eén binnenschip houdt gemiddeld tweehonderd vrachtwagens van de weg, wat niet alleen het fileleed op de wegen verzacht, maar tevens voor een betere ecologische voetafdruk zorgt”.

Wil je meer weten over deze gloednieuwe opleiding, surf dan naar https://pact-opleidingen.be/matroos-binnenvaart/

PS. Onze PACT-opleiding Matroos Binnenvaart is erkend door de VDAB en kan volledig terugbetaald worden als je voldoet aan de voorwaarden. 



Dit bericht gaat over: nieuws
Dit bericht werd aangemaakt op 1 september 2020.

Met de steun van