Valerie volgt een opleiding orthopedisch schoentechnoloog

“Het is een zeer dankbaar beroep”

Een orthopedisch schoentechnoloog maakt schoenen en steunzolen op maat van patiënten, sporters en kinderen met voetproblemen. We vroegen ons af hoe het was om in de schoenen van een orthopedisch schoentechnoloog te staan. Valerie Feskens, die de opleiding in campus Sint-Niklaas volgt, vertelt het ons graag.

“Mijn ouders hebben 35 jaar geleden een orthopedisch bedrijf in Zoersel opgericht. Het is niet zo dat ik van jongs af aan ervan droomde om orthopedisch schoentechnoloog te worden. Wij woonden boven de zaak en ik zag heel wat mensen met voetproblemen passeren. Maar toen ik aan de slag was in de immowereld, begon het te wringen. De sfeer lag me niet: te concurrentieel voor mij. Als orthopedisch schoentechnoloog help je mensen. Je ziet een patiënt de zaak binnenkomen met pijn en dan doe je er alles aan om die pijn te verlichten. Ik heb nu zelfs spijt dat ik niet vroeger voor die opleiding heb gekozen.”

Hoe ziet jouw werkdag er precies uit?

“Dat varieert enorm. Als orthopedisch schoentechnoloog heb je een enorm veelzijdige job. Die afwisseling maakt het ook zo boeiend. Er is zowel het contact met de patiënt als het creatieve werk in het atelier. Het is belangrijk dat je als orthopedisch schoentechnoloog zowel sociaal voelend als handig bent. Je bent een luisterend oor voor je patiënten maar je moet het detailwerk ook perfect in de vingers krijgen.”

Gebeurt dat ambachtelijk proces helemaal in-house?

“Ja, in onze zaak wordt de schoen van A tot Z op maat van de patiënt ontworpen en vervaardigd. Ik probeer ook altijd een zo elegant mogelijke schoen te ontwerpen. Je moet natuurlijk rekening houden met het type voet maar ik hou de esthetische kant in het achterhoofd.”

Je zit momenteel in je tweede jaar. Wat zijn je plannen na de opleiding?

“Het diploma orthopedisch schoentechnoloog is erkend door het RIZIV waardoor ik een RIZIV-nummer kan aanvragen na afstuderen. Je moet wel nog in Brussel een examen afleggen maar deze opleiding is een goeie voorbereiding op dat examen. Op termijn is het de bedoeling dat ik in de voetsporen van mijn ouders treed en de zaak overneem.”

Meer informatie over deze opleiding vind je hier.

Met de steun van