VAN NAALD TOT DRAAD: Marjan Storme doet stof opwaaien in duurzame mode

Een loopbaan van 10 jaar in de bijzondere jeugdzorg ging niet in Marjan haar koude kleren zitten. Haar creatiedrang werd steeds groter en leidde tot een beslissing waarvoor ze op haar 18de de durf niet had: ze schreef zich in voor een opleiding modeontwerper. Intussen staat Marjan gekend voor haar authentieke, eigenzinnige en tijdloze ontwerpen. Genoeg stof dus voor een boeiend gesprek over de sprong naar het ondernemerschap en duurzame mode die incontournable is geworden.

“De goesting om creatief bezig te zijn, heb ik al heel mijn leven. Als kind ging ik naar de tekenacademie en deed ik niets liever dan tekenen en knutselen.  Vroeger was  jobzekerheid een primaire factor bij het bepalen van een studiekeuze. Na mijn studies menswetenschappen was de opleiding orthopedagogie een logische keuze. Ik ging aan de slag in de bijzondere jeugdzorg. 10 jaar lang deed ik aan gezinsbegeleiding en kwam ik in aanraking met verschillende problematieken. Een periode waar ik enorm veel uit geleerd heb maar ik voelde dat het tijd werd voor iets nieuws.”

Sprong in het duister

“Via de VDAB volgde ik een opleiding patroontekenen. Een sprong in het duister. Maar ik had goesting om er voluit voor te gaan. Daarom schreef ik me in voor een praktijkgerichte dagopleiding modeontwerper bij SYNTRA. Op mijn 18de had ik de durf niet om voor een modeopleiding te kiezen maar nu was ik overtuigd. De collectie die ik ontworpen had tijdens de opleiding wou ik op de markt brengen maar ik wist niet meteen hoe of waar te beginnen. Via Maak Werk van je Zaak kreeg ik een professionele begeleiding bij de opstart als zelfstandige. Een stoomcursus boekhouden was een eerste reality check was met de cijfers. Soms is het goed om even van je wolk af te donderen. In de modewereld moet je alles voorfinancieren wat het complex maakt.  Bovendien opereer ik in een compleet verzadigde markt waar het moeilijk is om eruit te springen.”

Slow fashion

 “Ik wist onmiddellijk dat ik op ethisch verantwoord wou ondernemen. Tegenwoordig kan je er ook niet omheen. Maar 100% duurzaamheid bestaat niet. Je moet daarin keuzes maken. Na veel research heb ik bepaald wat duurzaamheid voor mij betekent: Made in Belgium, slow fashion en sustainable zijn voor mij drie kernbegrippen. Daarom ontwerp ik tijdloze ontwerpen die losstaan van trends. Kwalitatieve stukken in zwart of wit die zoveel mogelijk gemaakt zijn uit ecologische stoffen en materialen. Ook ontwerp ik maar een aantal nieuwe stukken per jaar en wordt iedere nieuwe collectie bij de vorige gevoegd om overschot te vermijden. Daarnaast vind ik het erg belangrijk om de lokale economie te steunen. België kent een enorme rijke geschiedenis van textiel en mode en ik wil die in leven helpen houden.”

Beste leerschool

“Momenteel ben ik op zoek naar verkooppunten voor mijn collectie. Wat niet evident is. Want winkels worden overspoeld met vragen van start-ups. Het ondernemerschap is de beste leerschool ooit. Het is tegelijk het leukste en het hardste wat ik ooit heb meegemaakt maar ik zou het zo opnieuw doen.”

 

Ben je net als Marjan creatief en heb je een passie voor mode? Ontdek onze opleidingen op www.syntra-mvl.be/mode

Dit bericht werd aangemaakt op 14 augustus 2019.

Met de steun van