Om te mogen lesgeven in een erkende rijschool, moet een rijschoollesgever houder zijn van een brevet van beroepsbekwaamheid. Dit kan slechts behaald worden na geslaagd te zijn voor een reeks examens, georganiseerd door het Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW). Door SYNTRA Midden-Vlaanderen wordt een opleiding georganiseerd om de kandidaat-lesgevers op deze examens voor te bereiden. Onze docenten hebben een jarenlange ervaring in de rijschoolsector en staan garant voor een échte beroepsopleiding.

Naargelang de categorie waarin je wenst les te geven, is een apart brevet nodig:

 • Brevet I: rijschooldirecteur
 • Brevet II: categorie B (auto)
 • Brevet III: theorie (vooral in het kader van het project Rijbewijs op school (www.rijbewijsopschool.be)
 • Brevet IV: categorie A/AM (bromfiets en motorfiets)
 • Brevet V: categorie BE (auto-remorque); categorie C (vrachtwagen); categorie CE (trekker-oplegger); categorie D (bus); categorie DE (bus-aanhangwagen)

Het is dus mogelijk om afhankelijk van je interesse, ervaring of beroep te kiezen voor een specifiek brevet. De inhoud van de examens is telkens opgedeeld in een gedeelte wegcode en mechanica; afhankelijk van het specifieke brevet.

Natuurlijk wordt in deze opleiding niet enkel de examenstof behandeld. De kern van een job als instructeur is het lesgeven. Daarom is er ook een luik methodiek waarin je wordt geleerd hoe je les kunt geven. Je leert er ook over het reilen en zeilen in de rijschool, iets wat verder uitgediept wordt in je praktijkstage. SYNTRA Midden-Vlaanderen is erkend door de Gewesten zoals bepaald in het Koninklijk Besluit van 11/05/04 betreffende de erkenning van rijscholen. Hierdoor dient een kandidaat 25 % minder stage te volgen dan een cursist die zich voorbereidt door zelfstudie. SYNTRA Midden-Vlaanderen is bovendien erkend opleidingsverstrekker waardoor je gebruik kan maken van opleidingscheques of KMO-portefeuille wat de eigen investeringskost in belangrijke mate vermindert.

Op vraag van FEDERDRIVE, de Federatie van Erkende Rijscholen, richt SYNTRA Midden-Vlaanderen een opleiding in om kandidaat-rijlesgevers op de (moeilijke) examens voor te bereiden.  Meer info over het beroep van rijlesgever vind je op de website van Edulogia, het Vlaams kennis- en expertisecentrum voor mobiliteitseducatie.

De opleiding start met een verplichte infosessie op zaterdagvoormiddag 7 september 2019 van 10u tot 12u. Je dient je hiervoor te registreren via e-mail naar gent@syntra-mvl.be, met vermelding van je naam en contactgegevens.

Wat en voor wie?

Voor wie

Iedereen die wil gaan lesgeven in een erkende rijschool.

Waar en wanneer?
MomentStartlessenroosterLocatiePrijsInschrijven
Avond en weekend17 september 2019lessenroosterGent850 Euro
Alle prijzen inclusief BTW. In geval van meerjarige opleidingen geldt de prijs enkel voor het eerste jaar.


Wil je je carrière, passie of vak een BOOST geven?

Kom naar onze infoavond op donderdag 22 augustus.   Meer weten

Programma
 • Infosessie (1 sessie)
 • Verkeersreglement (21 sessies)
 • Automechaniek (14 sessies)
 • Methodieken (5 sessies)
Aanvullende info

Af te leggen examens voor het brevet II

 • Schriftelijk en mondeling examen over de verkeersveiligheid: wettelijke en reglementaire bepalingen betreffende de politie over het wegverkeer (minimum slagingspercentage: 60 %)
 • Schriftelijk en mondeling examen over automechaniek, -techniek & -elektriciteit (minimum slagingspercentage: 50 %)
 • Na de stage: modelrijles (op privaat terrein en openbare weg) en ondervraging over de bij die les toegepaste onderwijsmethode (minimum slagingspercentage: 60 %)
 • Minimum slagingspercentage voor het geheel van de vakken: 60 %
 • De examens worden ingericht door het Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) van de Vlaamse Overheid.

 

Inschrijven voor de brevettenexamens

 • De brevettenexamens worden georganiseerd door het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse Overheid. Op de website www.mobielvlaanderen.be/contactpunt  vind je alle informatie hierover.
 • De retributie om deel te nemen aan de brevettenexamens is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld. De administratie van Mobiliteit en Openbare Werken stuurt een factuur naar alle deelnemers van het brevetexamen.

Met de steun van