Je verzorgt ouderen, langdurig zieke mensen, of terminale patiënten en staat hen bij in hun dagdagelijkse activiteiten die zij zonder hulp niet meer kunnen uitvoeren.
Je zorgt voor het onderhoud van leefruimten, je doet boodschappen, je bereidt maaltijden, je begeleidt kinderen en staat in voor hun dagelijkse verzorging... 
In de opdracht van de verzorgende vinden we vijf grote domeinen:
•Persoonsverzorging;
•Zorgen voor het algemeen functioneren op lichamelijk vlak;
•Zorgen voor het algemeen functioneren op sociaal en psychisch vlak;
•Zorgen voor woon- en leefklimaat;
•Functioneren binnen de organisatie van de dienstverlening.
Je voert je taken hygiënisch, milieubewust, assertief én met veel respect voor de behoeften van de zorgvrager uit.
Wat en voor wie?

Voor wie

Voor jongeren die via een praktijk gerichte opleiding een vak willen aanleren en een diploma secundair onderwijs willen behalen.

Wat na de opleiding

Tijdens je opleiding doe je heel wat werkervaring op die goed van pas komt wanneer je een job zoekt. Want de kans op een job is veel groter als je praktijkervaring kan voorleggen. De cijfers liegen er niet om: 85% van onze leertijdcursisten vindt meteen een job na afstuderen. Wie weet kan je zelfs aan boord blijven van de onderneming die je opgeleid heeft.

Wil je verder studeren?

Dan heb je volgende mogelijkheden:

  • Ben je jonger dan 23 jaar? Dan kan je aansluitend op je opleiding nog een andere leertijdopleiding volgen. Je krijgt dan vrijstellingen en je bouwt in een ander beroep opnieuw expertise en ervaring op. Ook tijdens deze opleiding behoud je het recht op een leervergoeding en blijft het recht op kinderbijslag.
  • Daarnaast kan je er ook voor kiezen om een avond- of dagopleiding te volgen bij SYNTRA Midden-Vlaanderen. Je krijgt niet alleen een beroep van A tot Z onder de knie, ook stomen we je klaar voor het ondernemerschap. Kies je voor een voltijdse dagopleiding (meestal 1 jaar), dan behoud je ook het recht op kinderbijslag. In sommige voltijdse dagopleidingen ligt de focus ook op werkplekleren en leer je meer dan de helft van je opleiding een vak op de werkvloer.
  • Kies je voor een avondopleiding, dan kan je ook instappen in een stageovereenkomst. Dat is een overeenkomst waarbij je een vak leert in een onderneming en aanvullend in een SYNTRA-campus één of twee avonden per week lessen volgt. Je behoudt het recht op een leervergoeding en het recht op kinderbijslag.

Voor welke opleiding je ook kiest, je krijgt steeds les van docenten die in het bedrijfsleven actief zijn en expert in hun vak zijn. Samen met de praktijkopleiders uit de onderneming geven zij hun passie voor de stiel op een praktijkgerichte manier door. Wat je leert, kan je dan ook meteen toepassen in de praktijk.

Vergeet niet: in SYNTRA Midden-Vlaanderen sta je er niet alleen voor. Je kan met al je vragen terecht bij je trajectbegeleider die je graag verder helpt op elk moment van je opleiding.

Waar en wanneer?
Programma

Verzorgende is een opleiding van 3 jaar.

Welke lessen krijg ik in een leertijdopleiding?

Ben je iemand die graag al doende leert? Dan is de leertijd helemaal iets voor jou! 4 dagen per week leer je het vak actief in een onderneming. De 5de dag van de week volg je les in de SYNTRA-campus. Het gaat om lessen algemene en beroepsgerichte vorming.

In de beroepsgerichte vorming geven onze docenten hun expertise in het vak aan jou door. Ook in de lessen ligt de klemtoon op de praktijk. Wat je leert, kan je direct toepassen tijdens de praktijklessen of bij het werkplekleren.

In de lessen algemene vorming werken we met thema’s die voor jou als jongere herkenbaar zijn en waar je veel uit zal opsteken. Enkele van die thema’s zijn:

  • mijn voertuig (verkeersregels, wettelijke verplichtingen, aanschaf- en gebruiksprijzen,…)
  • mijn budget (verdienen, uitgeven, sparen, lenen, wonen en werken,…)
  • politieke vorming (democratie, partijen, verkiezingen,…)
  • ondernemerschap (Hoe word ik een ondernemende medewerker? Hoe word ik een ondernemer?)
  • solliciteren (gericht naar vast werk zoeken),…
Aanvullende info

Je kan via de leertijd verschillende certificaten behalen.

Je kan een diploma van het secundair onderwijs behalen. Hier zijn natuurlijk verschillende voorwaarden aan verbonden. Je moet o.m. voldoende jaren in het secundair onderwijs met succes afgewerkt hebben en slagen in de eindproeven van de algemene vorming en de beroepsgerichte vorming. Met een SYNTRA-diploma secundair onderwijs kan je direct aan de slag in een bedrijf, maar kan je ook verder studeren in SYNTRA of in een hogeschool.

Je kan een getuigschrift van de leertijd behalen. Dat is een kwalificatie die aangeeft dat je een zekere expertise opgebouwd hebt in een beroep en waarmee je direct aan de slag kan in een bedrijf. Je kan terwijl je werkt, ook een ondernemerschapsopleiding volgen in SYNTRA.

Onze trajectbegeleider of leertijdverantwoordelijke geeft je graag alle informatie over de verschillende certificaten en de toekomstmogelijkheden.

Maar het allerbelangrijkste is dit: met een leertijdopleiding word je een ondernemende medewerker. Je verwerft niet enkel de vaardigheden waarmee je weg kan op de werkplek, maar je zal door onze aanpak een enthousiaste en ondernemende medewerker zijn die graag zal gezien zijn in de onderneming waar je werkt. En dit wordt door de ondernemingen en KMO’s veel meer op prijs gesteld dan gelijk welk certificaat.

Toelatingsvoorwaarden

Om tot de Leertijd te worden toegelaten moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Je moet voldaan hebben aan de voltijdse leerplicht, ouder zijn dan 15 jaar, maar je mag ook niet ouder zijn dan 25 jaar. Voor bepaalde opleidingen in de Leertijd zijn er nog bijzondere toelatingsvoorwaarden inzake leeftijd en vooropleiding; deze lees je in onze folder op de website, maar je kan ook bij de leertijdverantwoordelijke terecht.

Voor dit traject kan slechts een overeenkomst gesloten worden indien je aan volgende toelatingsvoorwaarde voldoet: vanaf 1 juli van het jaar waarin de leerling 16 jaar wordt.

Heb je vragen over de toelatingsvoorwaarden?

Blijf er niet mee lopen en vraag op je campus naar de leertijdverantwoordelijke. Of laat je vraag online achter op www.syntra-mvl.be/leertijd.