Wat en voor wie?

Voor wie

Voel je je geroepen om in de toekomst drones (RPAS) te onderhouden? Dan is deze opleiding jou op het lijf geschreven. De opleiding richt zich naar modelbouwers, dronepiloten, designers, onderhoudstechnici en personen met een sterk interessegebied in deze materie.

Wat na de opleiding

Deze opleiding vormt tevens de eerste module van de eenjarige opleiding 'Drone onderhouds- en bouwtechnicus'. Indien je slaagt voor het examen van de module 'Drone-onderhoud', kan je aan verminderd tarief intekenen op deze eenjarige opleiding.

Als drone technicus of drone monteur bestaan jouw werkzaamheden uit het bouwen, onderhouden en repareren van drones. Je kan bijvoorbeeld een eigen zaak starten, jouw diensten als handelaar in drones uitbreiden of werken bij een zaak die drones verkoopt en of verhuurt. Uiteraard zal je als drone technicus ook (test-)vliegen en soms zelf optreden als dronepiloot. Neem met deze opleiding een vliegende start of wending in jouw carrière en onderscheid jezelf met vakkennis in dronetechniek.

Als drone onderhouds- en bouwtechnicus kan je een RPAS volgens stappenplan onderhouden, controleren op gebreken en desnoods 'out-of-service' componenten vervangen. Tevens kan je een RPAS bouwen op maat en vraag van de klant. Je kan een technische manual opstellen met het oog op homologatie voor België. Je kan de drone afstellen zodat deze gebruiksklaar is voor de klant. Dit kan gaan voor klanten in diverse sectoren zoals: scanning van pijpleidingen, scanning van ziekten in de fruitteeltsector, controle van complexe industriële gebouwen, spectaculaire videografie en fotografie in de toeristische sector, beschermd erfgoed...

Waar en wanneer?
Programma
 • Frame en onderhoud
  • Soorten frames en eigenschappen: Hier gaan we verschillende soorten frames bespreken : tricopter, quadcopter, hexacopter enz... Ieder van deze frames heeft bepaalde eigenschappen die een bepaald karakter vertonen bij het vliegen.
  • Funfactor bepalen: Hier gaan we bekijken hoe speels of hoe stijf we het frame gaan maken aangezien dit ook invloed heeft op het karakter van het toestel.
  • Frame kiezen: Aan de hand van de doelstelling die we bepaald hebben voor het toestel en aan de hand van de bovenstaande factoren gaan we nu een frame kiezen dat hiervoor geschikt is. Hier speelt de payload ook een grote rol. Hoe controleren we het frame op slijtage?

 

 • Motoren en onderhoud
  • Soorten motoren: Hier gaan we kijken welke motoren er voor ons van toepassing zijn zoals ster motoren, bruchles,…. en hoe deze te onderhouden of slijtage vast te stellen
  • Kennis motoren: Hier gaan we uitleggen en kijken wat voor info er op de motor staat en achterhalen wat dit concreet betekent zodat we weten wat de motor gaat doen als we deze koppelen aan onze vliegcontroller en de batterij.
  • Keuze motor: Hier gaan we bepalen welke motoren er van toepassing zijn voor ons en een keuze maken naargelang onze opstelling van de copter.

 

 • ESC en onderhoud
  • Soorten ESC: Hier gaan we kijken welke soorten ESC er voor ons van toepassing zijn.
  • Voor- en nadelen bepalen voor frame: Hier gaan we kijken wat de ESC kan betekenen voor een bepaald frame zoals koeling, reactie snelheid, plaatsbepaling, enz.
  • Basiskennis werking ESC: Hier gaan we de werking van een ESC onder de loep nemen zodat we weten wat er gebeurt met de sturing naar de motor en de input van de vliegcontroller.
  • Keuze ESC: Aan de hand van het frame en de motoren gaan we een ESC moeten kiezen. Ook gaan we bepalen hoe sterk en hoe snel we onze motoren gaan maken en wat er moet gebeuren als er iets fout gaat.

 

 • Propulsion
  • Werking en onderhoud van een prop: Basis kennis werking van lift en aerodynamica
  • Soorten props: Verschillende soorten props worden bekeken en ook de mogelijkheden volgens eigenschappen worden onder de loep genomen. Welke invloeden hebben de verschillende soorten props op het frame?
  • Keuze prop: Aan de hand van onze doelstelling gaan we nu een keuze maken van de prop die we gaan gebruiken.
  • Ballancering van de prop: Hier gaan we de gekozen prop controleren op balans, zowel mechanisch als status. Indien deze niet goed is gaan we deze in balans moeten brengen.
Aanvullende info

Afbeeldingsresultaat voor koen vrints

Docent Koen Vrints is zaakvoerder van Xdronestore, een van de pioniers in multirotor in België. Al ruim 5 jaar zijn ze een leverancier voor alle multirotor lucht video- / foto- of industriële toepassingen. Hun online winkel biedt de industrieën de grootste selectie aan multi-rotor en antenne gerelateerde producten. Ze bieden configuraties die kunnen worden besteld als complete builds (RTF) die alles bevatten wat je nodig hebt om direct uit de doos te vliegen, reserveonderdelen, onderdelen om jouw eigen multirotor te bouwen, doe-het-zelf kits enz. Het bedrijf bouwt en ontwerpt ook volledig op maat gemaakte multirotorplatformen voor Search and Rescue, wetenschappelijke toepassingen, infrastructuur, inspectie, film, mapping. Van FPV-vliegend tot gevorderd RC-bereik, componenten voor warmtebeeldcamera's of verbeterde vluchttijden, ze zijn er om jou te helpen! Xdronestore is partner van Acecore-technologieën, Workswell, Gremsy, Xfold, Amimom en DJI Inovations.

SYNTRA Midden-Vlaanderen is een erkende kennisinstelling bij EUKA - de dronecluster voor Vlaanderen. EUKA brengt als Innovatief Bedrijfsnetwerk ondernemers, beleidsmakers en onderzoekers bij elkaar. De drone economie is wereldwijd een belangrijke toekomstsector. De snel evoluerende Internet-of-Thingsdrone technologie en de vermarkting ervan biedt omwille van de tot de verbeelding sprekende toepassingen enorm veel nieuwe uitdagingen voor een breed aantal sectoren in Vlaanderen. EUKA wenst haar clusterleden ‘hefbomen’ aan te bieden om de gemeenschappelijke noden in de drone markt te helpen oplossen of deblokkeren en om de vele nieuwe opportuniteiten die zich aanbieden in deze toekomstsector te helpen ontwikkelen.