Een orthopedisch technicus is een vakman met een brede expertise in het vervaardigen van orthopedische leesten, orthopedische schoenen, steunzolen, voetorthesen, schachten en orthopedische aanpassingen aan confectieschoenen. De technicus werkt in een orthopedisch bedrijf of in een eigen atelier en vervaardigt (delen van) orthopedische schoenen en orthopedisch hulpmiddelen voor het gaan en staan.

De technicus  in het atelier ontvangt zijn opdrachten van de orthopedisch schoentechnoloog. Daar waar de paramedisch geschoolde schoentechnoloog de patiënt ontvangt, maten opneemt en de hulpvraag in kaart brengt op een werkfiche, neemt de technicus de feitelijke productie op zich. De werkzaamheden worden zowel staand als zittend uitgevoerd, doordat er deels aan de werkbank en deels aan machines gewerkt wordt.

De technicus is verantwoordelijk voor de kwaliteit van zijn eigen werk: een orthopedische schoen, orthese of steunzool die niet conform de kwaliteitseisen is vervaardigd zal resulteren in een onaangepaste orthopedische steun voor de patiënt. De uitvoering van de kerntaken vereist goede motorische skills, fijne motoriek, inzicht, organisatietalent, vaardigheid in het bedienen van uiteenlopende machines.
Communicatie, medisch inzicht, technische kennis en nauwkeurigheid zijn cruciaal in het productieproces.

Wat en voor wie?

Voor wie

  • Deze opleiding is sterk medisch gericht en richt zich tot mensen die affiniteit hebben met paramedische dienstverlening en zorg. Want als technicus werk je nauw samen met (para)medische hulpverleners zoals orthopedisten, podologen, voetverzorgers en kinesitherapeuten.
  • Je hebt interesse in de anatomie, biomechanica en biostatiek van de mens.
  • Je bent creatief, houdt van ambachtelijk werk en je wil ontwerpen realiseren.
  • Je bent minimum 18 jaar of je wordt 18 in het jaar dat de opleiding opstart.

 

Wat na de opleiding

De sector van de orthopedie is blijvend op zoek naar vakmensen. Na deze opleiding kan je verschillende richtingen uit.

  • Je kan als zelfstandige Orthopedisch schoentechnicus werken in je eigen atelier of in een orthopedisch bedrijf
  • Je kan als medewerker in dienstverband aan de slag bij een gevestigde schoentechnoloog of orthopedisch bedrijf
  • Je kan als vertegenwoordiger aan de slag voor gespecialiseerde firma's en distributeurs
  • Je kan verder studeren om als docent je kennis en ervaring te delen met toekomstige schoentechnici in scholen en opleidingscentra
Waar en wanneer?
MomentStartlessenroosterLocatiePrijsInschrijven
Dag25 september 2019lessenroosterSint-Niklaas995 Euro
Alle prijzen inclusief BTW. In geval van meerjarige opleidingen geldt de prijs enkel voor het eerste jaar.


Wil je als zelfstandige starten?
Maak kennis met Start me up.
Het traject op maat dat je lanceert naar succesvol ondernemerschap.  Meer weten

Programma

De opleiding Orthopedisch schoentechnicus duurt 2 jaar.

JAAR 1: Orthopedisch schoenmaker

Intake
Basismodule medische grondslagen (43u) (E-learning + coaching) Vrijstelbaar
Module Werkorganisatie en veiligheid (20u) Vrijstelbaar
Module Voet- en plantaire Orthesen (80u)
Module Onderwerk (80u)
Module Orthopedische schoenaanpassingen (28u)
Module Stage (400u)

--> Getuigschrift KMO. medewerker Orthopedisch schoenmaker

JAAR 2: Orthopedisch leestenmaker

Intake
Basismodule medische grondslagen (43u) (E-learning + coaching) Vrijstelbaar
Module Werkorganisatie en veiligheid (20u) Vrijstelbaar
Module leesten (188u)   
Module Stage (400u)

--> Getuigschrift KMO. medewerker Orthopedisch leestenmaker

Module Eindproef

--> Getuigschrift Orthopedisch technicus

Aanvullende info

Orthopedisch Schoentechnicus ? Orthopedisch Schoentechnoloog?

Dit zijn 2 verschillende beroepen!

De opleiding tot orthopedisch schoentechnoloog is een bacheloropleiding aan de hogeschool Thomas More: studierichting Orthopedische technologie. Dit beroep is gereglementeerd en onderhevig aan de vestigingswet.
De technoloog is medisch geschoold, is de contactpersoon voor de patiënt, artsen, orthopedisten, kinesitherapeuten en podologen. Zijn activiteiten zijn erkend door het RIZIV.

De SYNTRA opleiding tot Orthopedisch schoentechnicus is een ondernemersopleiding tot zelfstandig ondernemer. De technicus werkt in het atelier in opdracht van de technoloog en is verantwoordelijk voor het productieproces van het orthopedisch hulpmiddel.

De SYNTRA-opleiding is een praktijkgerichte en professionele opleiding. Je hebt één dag per week les op de campus en daarnaast leer en werk je in een orthopedisch bedrijf met een stageovereenkomst.

De opleiding tot Orthopedisch technicus is uitermate geschikt voor mensen die in de medische sector aan de slag willen als technieker.

Toelatingsvoorwaarden

Algemene toelatingsvoorwaarden:

18 jaar zijn of 18 jaar worden in het kalenderjaar dat de opleiding opstart.

Specifieke toelatingsvoorwaarden:

Geen specifieke toelatingsvoorwaarden. Iedereen is welkom! Het is wel raadzaam om jezelf te herkennen in het beroepsprofiel.

 

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Stage
Wie ingeschreven is in deze opleiding dient tegelijkertijd in de beroepspraktijk actief te zijn via een stageovereenkomst of een arbeidsovereenkomst. De overeenkomst betreft minimaal 400u per cursusjaar.

Een stageovereenkomst bedraagt dus minimum 15u/week met een minimum van 400 stage uren per opleidingsjaar.


Examens
Op het einde van iedere module wordt de kennis en technische vaardigheden geëvalueerd aan de hand van theoretische en praktische proeven. Deze evaluatie geeft een zicht op de reeds verworven kennis en competenties. Hou er rekening mee dat de examens verplicht in het Nederlands worden afgelegd.
Wie slaagt voor alle modules van het traject Orthopedisch schoenmaker ontvangt een erkend getuigschrift 'KMO medewerker Orthopedisch schoenmaker'. Hiermee kan je perfect aan de slag kan in de sector.
Wie slaagt voor alle modules van het traject Orthopedisch leestenmaker ontvangt een erkend getuigschrift 'KMO medewerker Orthopedisch leestenmaker', waarmee je aan de slag kan in de sector.

Je kan kiezen om slechts één van beide trajecten te volgen indien je een uitgesproken interesse hebt in één van beide.

Wie slaagt voor alle examens van beide trajecten én de eindproef ontvangt het diploma/getuigschrift Orthopedisch technicus.

Getuigschrift
Op het einde van het volledige opleidingstraject (2 jaar) wordt er een groot eindexamen afgenomen door de docent waarbij al de praktijkkennis van orthopedische techniek wordt getoetst in aanwezigheid van een jurylid. Alle examens worden afgenomen door de SYNTRA docent op de campus. SYNTRA reikt na het slagen voor het eindexamen een getuigschrift of diploma Orthopedisch technicus uit, erkend door de Vlaamse Gemeenschap.

Met de steun van