Het degusteren van een sigaar is als een goede whisky proeven, het vereist kennis en passie.
Een sigaar roept beelden op van de groten der aarde zoals: Winston Churchill, John F. Kennedy, Marlene Dietrich. De kunst van het sigaren degusteren is één die u ook onder de knie kunt krijgen. In 3 aangename avonden leert u onder professionele begeleiding de kunst van het sigaren-degusteren. Over de rituelen bij het aansteken, over de sigarenlanden, over smaak en aroma's, over het bewaren van sigaren, over ervaringen, over bijpassende dranken. Het komt in deze cursus allemaal aan bod en zal een beginneling in een korte tijd naar het niveau van een kenner brengen.

De cursus behandelt:

 • Geschiedenis van sigaren
 • Merken, maten en vormen van sigaren
 • Tabaksoorten, teeltgebieden
 • Hoe een sigaar is geconstrueerd
 • Snijden, aansteken en roken van sigaren
 • Service van sigaren aan anderen
 • Smaken herkennen in sigaren
 • Pairing van sigaren met bier, wijn, whisky, cognac,...
Wat en voor wie?

Voor wie

Voor wie is deze cursus bedoeld:

 • Levensgenieters of beginnende sigarenrokers en personen die hun favoriete drankje wensen te combineren met een sigaar.
 • Sigarenrokers die geavanceerde kennis willen opdoen voor een betere selectie en plezier.
 • Iedereen die professioneel geïnteresseerd is in sigaren zoals mixologists, bartenders,... & personeel in de gastvrijheidsindustrie die nu en dan sigaren mogen aanbieden.
Waar en wanneer?
MomentStartlessenroosterLocatiePrijsInschrijven
Avond16 april 2019lessenroosterGent155 Euro
Alle prijzen inclusief BTW. In geval van meerjarige opleidingen geldt de prijs enkel voor het eerste jaar.


Wil je als zelfstandige starten?
Maak kennis met Start me up.
Het traject op maat dat je lanceert naar succesvol ondernemerschap.  Meer weten

Programma

Les 1

Je wordt ingewijd in de verschillende stappen van het degustatieproces en leert een sigaar correct knippen, aansteken, proeven, bespreken en evalueren. Hierbij wordt ook dieper ingegaan op de verschillende types en accessoires die gebruikt worden. Aan de hand van verschillende voorbeelden leer je modellen en afmetingen van sigaren te onderscheiden en benoemen. Tijdens de eerste les wordt de basis gelegd om de vaardigheden aan te leren in het selecteren van sigaren op zicht en geur.

Les 2

We leren de wereld van het sigaren maken beter kennen, van tabakszaadje tot de afgewerkte handgerolde sigaar in de winkel met zijn typische sigarenbandje. We verkennen de belangrijkste sigarenregio's en krijgen een inzicht in de wereld van sigaren inclusief de geschiedenis.

Les 3

In de derde les eindigen we met gedetailleerde informatie over waar je sigaren kan kopen, hoe sigaren correct bewaren, hoe een sigaar aanbieden. We exploreren verder de smaken & aroma's in sigaren aan de hand van het smaakwiel.
Er worden praktische tips aangereikt om de sigaren succesvol de pairen met je favoriete drank en eten. 

Aanvullende info

Docent is Gryson Thomas, Cigar aficionado en zaakvoerder O MY CIGAR.

Begin 2018 is O MY CIGAR opgericht met als enig doel om het sigaren roken opnieuw professioneel en met vakmanschap tot bij de sigarenliefhebber de brengen.
Reeds meer dan 10 jaar ben ik gefascineerd door de kunst van het sigaren roken. Door mijn professionele loopbaan in de sigarenindustrie ken ik de sigarenwereld van binnen en van buiten. Nu is het tijd om dit fantastisch, natuurlijk en met vakmanschap gemaakte product dichter bij de sigarenliefhebber te brengen. Genieten van een sigaar vraagt toewijding en passie en opent een mooie wereld met connecties tot in Cuba, Nicaragua, Mexico, Dominicaanse Republiek, Costa Rica, Cameroon,...

 

Kostprijs is 155 euro alles inclusief.

Een aantal lessen gaan ook extern door. De locatie is Tropix Hidden Paradise, Graaf Van Vlaanderenplein 40, 9000 Gent (oude Gentse bib).

Met de steun van