"Echte" haute couture is vaak een inspanning van een heel team - in slechts 1 jurk kan tot honderden uren werk kruipen. 
In deze opleiding leer je werken met fijne stoffen (bv. (zijde) satijn, mousseline, voile) en onstabiele weefsels (bv. chanel tweed) om zelf enkele couturestukken te maken. Je leert verder doorlopende motieven verwerken zoals ruiten, strepen en prints alsook een stuk verfijnd afwerken (bv. naden met biezen of lint).  

Bij de start van het jaar worden enkele borduur- en perlagetechnieken aangeleerd. De technieken mogen toegepast worden op de gerealiseerde stukken, maar het is geen verplichting.
Een beknopte modegeschiedenis van de haute couture en prêt-à-porter alsook hedendaagse modetendensen en kleurengamma's mogen natuurlijk niet ontbreken.

Tijdens de opleiding maken jullie 2 à 3 stuks afhankelijk van de moeilijkheidsgraad en haalbaarheid. 
Er is keuze uit volgende stuks:

 • een avond- en/of cocktailjurk;
 • een jurk en/of blouse in fijne materialen.
 • een mantelpakje bestaand uit rok/broek en jasje;

Het patroon wordt tijdens de lessen overgenomen. Voorafgaand wordt meestal een prototype gemaakt in baalkatoen om de pasvorm op punt te zetten. 
Nieuwe naaitechnieken worden aangeleerd aan de hand van de gekozen modellen en aan de hand van deelstukoefeningen van de docent.

Wat en voor wie?

Voor wie

Dameskleermakers die zich willen vervolmaken en zich nog meer afwerkingstechnieken eigen willen maken.

Waar en wanneer?
MomentStartlessenroosterLocatiePrijsInschrijven
21 september 2021lessenroosterAalst330 Euro
Alle prijzen inclusief BTW. In geval van meerjarige opleidingen geldt de prijs enkel voor het eerste jaar.
Programma

 

 • Haute-Couture geschiedenis
 • Modetendensen, stoffenkennis, kleuren en belijning
 • Hulp bij keuze van accessoires - knopen, ritsen, lint
 • Modelkeuze: jurk en/of blouse, avondjurk en/of cocktailjurk of mantelpak
 • Stofkeuze: wat zijn haute-couture stoffen? Werken met speciale stoffen, kleursamenstelling
 • Maten nemen, uitwerken van het snijpatroon en prototype, maat- en pasvormcorrectie
 • Hoeveelheid stof berekenen
 • Broderie/perlage: introductie
 • Moulage en drapage: introductieles 
 • Schikken van patroondelen op mooie stof, knippen
 • Eerste aanpas, verbeteringen aanbrengen
 • Tweede aanpas
 • In vorm brengen door strijken
 • Afwerken
Aanvullende info

Om de opleiding te volgen heb je een basisuitrusting aan naaiaccessoires nodig. Deze lijst ontvang je bij de start van de opleiding. Ook stoffen zijn niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld. Het naaiatelier is uitgerust met een naaimachine voor elke cursist (Bernina 325). Om thuis verder te kunnen oefenen raden we je aan ook je eigen naaimachine aan te schaffen. Je stelt je aankoop best uit tot de start van de lessen zodat je je kan laten adviseren door onze docenten.

Leermateriaal wordt ter beschikking gesteld via het leerplatform.

Werknemers uit de mode- en confectiesector in België (PC 109 of 215) kunnen via de IVOC-leerrekening een tussenkomst van maximum 640 EUR per schooljaar ontvangen ter compensatie van opleidingskosten die betrekking hebben op inschrijvingsgeld, vervoerskosten en/of kinderopvang. Ook werkzoekenden jonger dan 26 jaar die geen bachelor volgen op het moment van aanvraag kunnen in aanmerking komen. Voor Verdere informatie en aanvraag verwijzen we je door naar www.leerrekening.be of www.ivoc.be.

 

 

Ter preventie van corona, verlopen sommige van onze opleidingen deels online

 

Wat betekent dit?
Een aantal lessen volg je van thuis uit, een ander gedeelte vindt plaats vanop de campus. Deze mix biedt je enerzijds het comfort om les te volgen zonder grote verplaatsingen en anderzijds de dynamiek van leren op de campus. In beide situaties stuwt de groep gepassioneerde medecursisten en het professionele docententeam je vooruit. Ook bij de online lessen blijven we mikken op actieve participatie en benaderen we de leerstof op verschillende manieren. Om deel te kunnen nemen aan de online lessen, heb je enkel een laptop / PC / tablet, een webcam en internetverbinding nodig.

Toelatingsvoorwaarden

 • Je bent/wordt 18 jaar worden in de loop van het kalenderjaar waarin de cursus start. 

  Je volgde de opleiding dameskleermaker bij SYNTRA of kan gelijkwaardige ervaring bewijzen door te slagen voor een toelatingsproef. Neem contact op met manon.du.gardein@syntra-mvl.be om je  hiervoor in te schrijven.

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Wie slaagt voor de examens en de eindproef, ontvangt een getuigschrift. Als je daarnaast ook voor de cursus ondernemerschap slaagt, behaal je een diploma in plaats van een getuigschrift. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door de Vlaamse Gemeenschap.

Met de steun van