Koffie is in, doet denken aan gezelligheid en het 'zwarte goud' krijgt altijd maar meer aandacht. Ook het begrip "Barista" raakt meer en meer ingeburgerd. Als je professioneel met koffie bezig bent of dit in de toekomst wil doen, is deze cursus een echte aanrader. Je krijgt een boeiende uitleg over het ganse koffieproces, vanaf de plantage tot en met het hoogtepunt: het zetten van een heerlijk ruikend kopje koffie ('Bean to cup').

Drie componenten zijn daarbij belangrijk: de groene boon, het koffiebranden en de barista. In deze cursus focussen we vooral op barista technieken. Je leert over de koffiegeschiedenis en de oorsprong van koffiebonen, het bewerkingsproces, verschillende variëteiten, koffiebranden en verschillende smaakverschillen aan de hand van vele koffies die je leert 'cuppen' of proeven en analyseren.

In deze praktijkgerichte cursus leer je voornamelijk de verschillende technieken om een goede koffie te maken. Je leert hoe de espressomachine te gebruiken en de koffiemolen correct afstellen. Hoe maak je een perfecte cappuccino? Wat is Latte Art?

De opleiding wordt hoofdzakelijk op externe locatie in een professionele koffie campus gegeven, waardoor je veelvuldig in contact komt met mensen uit de koffiebranche en heel veel inzicht krijgt in wat belangrijk is in de koffiewereld.

Wat en voor wie?

Voor wie

Deze opleiding staat open voor professionelen in de horeca en horecamedewerkers en iedereen die koffiekenner en barista willen worden:

  • Uitbaters tearoom
  • Koffiebar
  • Restauranthouders
  • Starters van een eigen zaak

Wat na de opleiding

Er zijn nog verschillende barista cursussen die je zouden kunnen interesseren:

  • Barista Advanced: vervolg op deze cursus - 5 sessies van 3 uur
  • Barista Foundation milk & latte art: focus op melk opstomen en mooie latte art tekeningen maken - 2 sessies van 3 uur
  • Barista Foundation home brewing: focus op allerhande "slow coffee" zetmethodes - 2 sessies van 3 uur
  • Barista Foundation intro & espresso: introductie in koffie en focus op koffiemolen en machine afstellen
  • SCA cursussen:
    • CSP Introduction to Coffee
    • CSP Barista Foundation
    • CSP Barista Intermediate
    • CSP Barista Professional

Meer info over het Coffee Skills Program (SCP) met de verschillende modules die wereldwijd erkend en toonaangevend zijn vind je hier.

Waar en wanneer?
Programma

De opleiding duurt 2 maand (6 sessies van 3 uur) a ratio van 30% theorie en 70% praktijk.

Groene boon

  • Continenten en landen waar koffie geteeld wordt.
  • Koffiegeschiedenis.
  • Botanische koffiesoorten en de onderlinge verschillen.
  • Plantages en de verschillende bewerkingen van de bessen.
  • Bespreken en vergelijken van de diverse soorten bonen en smaken.
  • Effect van kwaliteitsverschil op de smaak.

Koffiebranden of roosteren

  • Verschillende soorten branders en brandproces
  • Brandprofielen, chemische reacties, kleurcode
  • Verpakking, bewaring en versheid.

Barista techniek

Aroma- en smaakanalyse

  • Hoe proeven we
  • Cuppen: stalen- en smaakanalyse
  • Wat proeven we: Coffee Taster’s Flavor Wheel

Techniek

  • De 5 parameters
  • Zetmethodes:
    • Machinaal: espressomachine
    • Manueel: slow coffee
  • Waterkwaliteit
  • Onderhoud en hygiëne
  • De koffiemolen
  • Espresso: de verschillende stappen en evaluatie
  • Melk: kwaliteit, techniek van opstomen, introductie in ‘Latte Art’
  • Cappuccino: techniek en evaluatie
  • Verschillende koffiebereidingen en workflow koffiebar
  • Klantenservice
Aanvullende info
  • In het cursusgeld is alles inbegrepen zoals grondstoffen en syllabi.
  • Er worden max. 14 cursisten toegelaten om een optimale opleidingskwaliteit te garanderen.
  • De eerste les vindt plaats in de campus waar je bent ingeschreven. De overige lessen vinden plaats bij Schuilenburg NV Industriezone Hoogveld Vriesenrot 7, 9200 Dendermonde. Meer info vind je op www.schuilenburg.com

Op maandag worden de lessen gegeven door Michael Van de Moortel:

  • Erkend SCA docent
  • Barista expert @ Coffee Experience and Training Center 'Creme de la Crema' in Roeselare
  • Zaakvoerder Creme de la crema
  • Coffee consultant

Hij kan bogen op een jarenlange ervaring als barista en docent. Hij is één van de weinige 'Authorized SCA' trainers in België en heeft een jarenlange ervaring als internationaal SCA jurylid voor verschillende barista wedstrijden.

Op andere weekavonden worden de lessen gegeven door Sophie Boonen:

  • Erkend SCA jurylid
  • Coffee consultant
  • Ervaring als uitbaatster van een eigen koffiezaak en barista voor Rombouts.

Sophie kan bogen op een jarenlange ervaring als barista en docent.

 

Toelatingsvoorwaarden

  • Je bent minimum 18 jaar.
  • Beroepshalve koffiekenner willen zijn (als werkgever of werknemer in hotel, restaurant, café, tearoom, bar).
  • Geen voorkennis vereist.

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Na afloop van deze cursus ontvang je een attest van lesvolging.

Gelinkte filmpjes

In Schuilenburg leer je de skills van barista

In beeld