Het basisthema van deze cursus is “Er gaat niets boven een geurig dampend bakje koffie”. Koffie is in, en doet denken aan gezelligheid. Ook het begrip “Barista” raakt meer en meer ingeburgerd. Als je professioneel met koffie bezig bent of dit in de toekomst wil doen, is deze cursus een echte aanrader. Je krijgt een boeiende uitleg over het ganse koffieproces, vanaf de plantage tot en met het hoogtepunt: het zetten van een heerlijk ruikend kopje koffie. Je leert over koffiegeschiedenis en de landen waar de koffiebonen vandaan komen evenals over het productieproces op de plantages en de bewerking in de branderij. Je ontdekt verschillende soorten bonen en de smaakverschillen. Je maakt koffiedrankjes met verschillende smaken, de melkbewerking, de Latte Art en leuke koffiemenu’s. Deze opleiding wordt hoofdzakelijk op externe locatie gegeven, waardoor je veelvuldig in contact komt met mensen uit de koffiebranche en een idee krijgt van de coffeecommunity.

Wat en voor wie?

Voor wie

Deze opleiding staat open voor professionelen in de horeca en horecamedewerkers die koffiekenner en koffiespecialist willen worden:

  • Uitbaters tearoom
  • Koffieshop
  • Restauranthouders

Wat na de opleiding

Als je de cursus gevolgd hebt, ben je opgeleid tot barista of koffiespecialist, die niet alleen alles over het product koffie kan vertellen, maar ook weet hoe je koffie moet behandelen om het maximaal te kunnen degusteren en dat met de innemende glimlach die een goede barista kenmerkt.

Waar en wanneer?
MomentStartlessenroosterLocatiePrijsInschrijven
Avond18 april 2017lessenroosterSint-Niklaas549 Euro
Avond20 april 2017lessenroosterGent549 Euro
Alle prijzen vrij van BTW
Programma

De opleiding duurt 3 maand (10 sessies van 3u) en bestaat uit 2 delen: barista basic en barista 2.


Barista Basic: 5 sessies (3uur)  

  • Koffiegeschiedenis
    - Continenten en landen waar koffie geteeld wordt.
    - Botanische koffiesoorten en de onderlinge verschillen.
    - Plantages en de verschillende bewerkingen van de bessen.
    - Bespreken en vergelijken van de diverse soorten bonen en smaken.

  • Bij de koffiebrander
    - Mengelingen en origines.
    - Verschillende zetmethodes.
    - Werken met een espressomachine.
    - Espressotools, koffiemolens, tampers...
    - Onderhoud en cleaning.  

  • Wat is een perfecte espresso?
    - Hoe maak je een perfecte espresso?
    - Bespreken van de belangrijkste tussenstappen bij het maken van een espresso. (de bonen, de maalgraad van de
      bonen, de druk in de espressomachine, de hoeveelheid water, de hoeveelheid koffie, de temperatuur van het water, de
      doorlooptijd van het water).
    - De verschillende espressodrankjes: espresso, doppio, lungo, ristretto en americano.

  • Bespreking van de verschillende drankjes met melk.
    - Wat is het verschil tussen een cappuccino, latte¸ latte machiato, cortado en cafe au lait? Melkbewerking en techniek.
    - Het correct serveren van een cappuccino waarbij het belangrijk is de juiste opschuimtechniek te beheersen. De melk in
      de tas moet van microschuim zijn met een volle structuur en zonder luchtbellen. 

  • Een goede Barista
    - Wat is belangrijk?
    - Herhaling van de belangrijkste stappen van het maken van een espresso en ook aandacht voor de
      melkbewerking.                     

Barista 2: 5 sessies (3uur)

Doel: Verdieping van het Baristawerk             

  • Trends in de koffiebranche.
    - Single Estate coffee/Specialty coffee
    - Cupping
    - Oefeningen

  • Melkbewerking en Latte Art
    - Bespreken en oefenen van verschillende tekeningen zoals  haartjes, rosettas , enz.
    - Welke smaken passen bij espresso?
    - Traditionele vs nieuwe combinaties.  

  • Bespreken het sociale aspect van het Baristawerk.
    - “Spelen” met espresso en alcohol.
    - Koude koffiedrankjes maken met en zonder alcohol.
    - Bespreken en oefenen verschillende zoorten versiering, chokoladetopping enz.  

  • Menu maken
    - Hoe maak je een interessant menu?
    - Wat is populair?
    - Waarom?
    - Maak jouw eigen Signatuurdrink..
    - Hoe belangrijk is de presentatie?
    - Oefeningen  

  • Maak je eigen menu
    - Tijdens de laatste sessies ben je reeds een echte barista.
    - Je leert je eigen menu's en signatuurdrankjes maken en promoten
Aanvullende info

In het cursusgeld is alles inbegrepen.

8 van de 10 lessen gaan door op externe locatie . Er worden max. 14 cursisten toegelaten om een optimale opleidingskwaliteit te garanderen.

Structuur van het lesprogramma:
Les 1 = in campus van inschrijving
Les 2 = les op externe locatie: bezoek aan koffiebranderij ( adres wordt meegedeeld in les 1)
Les 3 t/m 9: les op externe locatie: Schuilenburg NV Industriezone Hoogveld Vriesenrot 7. B-9200 Dendermonde
Les 10= bezoek aan koffieshop ( adres wordt meegedeeld in les 9)

 

De lessen die geprogrammeerd worden op maandag worden gegeven door Michaël Van De Moortel. Michaël is uitbater van koffiehuis crème de la crèma in Roeselare. Hij kan bogen op een jarenlange ervaring als Barista en docent, Michaël treedt ook op als SCAE jurylid.

 

Op andere weekavonden worden de lessen gegeven door Sophie Boonen, zij kan terugblikken op een jarenlange ervaring als uitbaatster van een koffiehuis. Momenteel is zij als Barista actief voor de firma Rombouts, zij is tevens één van de lesgeefsters voor SCAE Belgium.

Toelatingsvoorwaarden

  • 18 jaar zijn

  • Beroepshalve koffiekenner willen zijn (als werkgever of werknemer in hotel, restaurant, café, tearoom, bar)
Gelinkte filmpjes

In Schuilenburg leer je de skills van barista

In beeld