Om onze traditie te blijven bewaren én om onze kwalitatieve voorsprong te behouden, heeft de sector nood aan vakbekwame frituristen, die zich kunnen wapenen tegen de concurrentie van de fastfoodketens.
Wil je de stap zetten naar de uitbouw van een eigen frituur ( in een vast pand of ambulant ) , dan biedt de opleiding 'Frituuruitbater'  je de noodzakelijke basiskennis.
In deze  opleiding krijg je meer info over de start van een frituurzaak , de vergunningen , de hygiëne , de infrastructuur van een frituur , ...
De theorie rond warenkennis en grondstoffen ( aardappelen , oliën en vetten , bijproducten ) wordt aangevuld met heel wat pratijklessen , die eigenlijk het belangrijkste onderdeel vormen van deze beroepsopleiding.
 
Wat en voor wie?

Voor wie

Deze opleiding staat open voor allen die op een professionele manier een frituur wensen uit te baten.

Waar en wanneer?
Programma
Eénjarige opleiding ( 14 sessies)
 
module grondstoffen en warenkennis 28u
  • Aardappel: aankoopcriteria , aardappelvariëteiten , kwaliteitscontrole (etikettering, stockering, bekwaammethoden) oliën en vetten : soorten (oliën, geharde vetten, dierlijk, plantaardig) , temperaturen (voorbakken, afbakken) , frituurtesten , verversen bijproducten en sauzen : snacks (benamingen, assortiment, leveranciers) , sauzen (soorten, bewaren, hygiëne, verdeelsystemen) , toegelaten bereidingen (stoverij, goulash)
  • Praktijk warenkennis en grondstoffen 
    Frieten, sauzen en bijproducten, bereidingen (stoverij, goulash, balletjes in tomatensaus)
  • moduleproef
 
Toegepaste bedrijfsvoering voor de friturist 28u
 
  • Infrastructuur & inrichting
    Uitrusting: koeling & diepvries , friteuse, bain-marie, microgolfoven , bakplaat, fornuis , afwasruimte inrichting: plaatsing van de toestellen , werkvolgorde , verlichting en verluchting
  • kostenstructuur en basis bedrijfsvoering: ambulante handel en leurkaart , bouwvergunning & plaatsen langs openbare weg, uitbatingsvergunning, verzekeringen, sociale wetgeving , btw - reglementering : forfaits, kostprijsberekening
  • commercieel beleid: frietkotcultuur en marketing 
  • Hygiëne en HACCP: Hygiënegids van de friturist , brandpreventie en brandveiligheid , ehbo , persoonlijke hygiëne
  • moduleproef

Eindproef (2u)

Aanvullende info
Alle grondstoffen zijn inbegrepen in het inschrijvingsgeld.


Deze ondernemingsopleiding wordt gesteund door de beroepsvereniging NAVEFRI.

 

Ter preventie van corona, verlopen sommige van onze opleidingen deels online

 

Wat betekent dit?
Een aantal lessen volg je van thuis uit, een ander gedeelte vindt plaats vanop de campus. Deze mix biedt je enerzijds het comfort om les te volgen zonder grote verplaatsingen en anderzijds de dynamiek van leren op de campus. In beide situaties stuwt de groep gepassioneerde medecursisten en het professionele docententeam je vooruit. Ook bij de online lessen blijven we mikken op actieve participatie en benaderen we de leerstof op verschillende manieren. Om deel te kunnen nemen aan de online lessen, heb je enkel een laptop / PC / tablet, een webcam en internetverbinding nodig.

Toelatingsvoorwaarden

Minimum 18 jaar zijn.

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Op het einde van elke module is er een moduleproef.
Op het einde van de opleiding is er een eindproef.
Wie slaagt in de moduleproeven en in de afsluitende eindproef, ontvangt het erkende getuigschrift van praktijk
en beroepskennis ondernemersopleiding.
Wie daarnaast ook nog de module basiskennis bedrijfsbeheer met goed gevolg doorloopt,
ontvangt een diploma ondernemersopleiding en is in regel met de vestigingsreglementering daar waar deze van toepassing is.
Dit diploma is erkend door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en Syntra Vlaanderen.

Met de steun van