In deze veelzijdige opleiding leer je de kooktechnieken voor zowel kleine als grote groepen aan. Ook het professioneel presenteren en serveren van de gerechten komt aan bod. Verder krijg je een uitgebreide drankenkennis mee. Praktijklessen en een werkplekleren helpen je om het beroep nog beter te beheersen. Dankzij de cursus ondernemen word je op de hoogte gebracht van de commerciële, juridische en financiële aspecten van het ondernemerschap en ben je volledig in orde met vestigingswetgeving als je nadien als zelfstandige wil starten.

 

 

Wat en voor wie?

Voor wie

Deze dagopleiding richt zich naar (jong)volwassenen die zich op één jaar tijd willen specialiseren tot restauranthouder.

Jongere cursisten krijgen het statuut van student, het recht op kinderbijslag blijft behouden.

Wat na de opleiding

Als kok en/of zaalverantwoordelijke of -medewerker kan je je verworven kennis voor het bereiden en serveren van gerechten efficiënt en kwaliteitsvol in werkelijkheid omzetten. Je kan eveneens je klanten optimaal en sfeervol laten genieten van je eigen gastronomische creaties.

Waar en wanneer?
MomentStartlessenroosterLocatiePrijsInschrijven
Avond13 september 2018lessenroosterGent480 Euro
Dag24 september 2018lessenroosterGent1350 Euro
Alle prijzen inclusief BTW
Programma

Introductiedag

  • Onthaal
  • Startcompetentiemeting (zowel de Entre- als de andere competenties en attitudes)
  • Afspraken basisprincipes persoonlijke hygiëne en uitrusting
  • Afspraken basisprincipes veilig werken in de keuken
  • Rondgang in de keuken en zaal  (toelichting inrichting, infrastructuur, introductie van beroeps- en vakterminologie)

Keukenpraktijk en –technologie: hierin worden volgende aspecten geïntegreerd en in een stijgende complexiteit aangeboden:

  • Warenkennis
  • Snij-, kook- en bereidingstechnieken
  • Diverse (basis)bereidingen
  • Beroepshouding en functionele vaardigheden
  • Foodcostberekening
  • Voedingsleer Gevorderde Keukenpraktijk :
  • Wereldkeuken en vegetarische keuken
  • Streekgastronomie
  • Kooktechnieken en – toestellen: nieuwe trends
  • Foodpairing: de basisprincipes
  • Vacuümgaren

Gastronomische keukenpraktijk: koken met menu’s en aan de kaart

  • Keukenpraktijk
  • Zaal- en keukencoördinatie , zaalversnijdingen en –bereidingen
  • Menuleer en kostprijsberekening (menu- en drankenkaart)
  • Werkorganisatie en planning
  • Inclusief het examen gastronomische keukenpraktijk

Zaalpraktijk en gastheerschap

  • Zaalvoorbereiding en bediening van gasten, omgang met gasten
  • Horecataal Nederlands, Engels, Frans en/of Duits (naar regionale behoeften te kiezen), wordt geïntegreerd aangebracht bij de lessen zaalvoorbereiding.

Drankenkennis

  • Bier (stijlen, combinatie met gerechten)
  • Frisdranken en waters
  • Warme dranken (incl. basis barista)
  • Aperitieven en sterke dranken
  • Wijnen

HACCP en EHBO

  • HACCP: principes en toegepast in de eigen onderneming
  • EHBO: programma hulpverlener

Persoonlijkheids- en attitudevorming en begeleiding

  • Eindwerkbegeleiding en toelichting eindwerk
  • Persoonlijkheids- en attitudevorming, POP-begeleiding
  • Loopbaanoriëntering: sollicitatietraining

Beroepskennis 320 uren

Ondernemersskills 132 uren

Werkplekleren 616 uren

Aanvullende info

Niet inbegrepen in cursusgeld:

  • Outfit cursisten (ongeveer € 140,00 voor keukenkledij en schoeisel + ongeveer € 60,00 voor outfit zaal)
  • Messenset (ongeveer € 120,00)

Op de tweede lesdag komt de leverancier langs in de klas. Je hebt de mogelijkheid om dan kledij te passen en aan te kopen. Breng daarom een bankkaart of cash mee. 

 

Toelatingsvoorwaarden

Deze cursus is een praktijkgerichte opleiding voor personen vanaf 18 jaar.


Men moet lichamelijk geschikt zijn om het beroep uit te oefenen, een attest is verkrijgbaar bij uw arts. U moet dit attest afgeven bij de start van de opleiding.

 

Gelinkte filmpjes

Ontdek hoe het er tijdens de horecaopleiding aan toe gaat.