Als fashion designer ga je creatief aan de slag met ideeën en technische inzichten om je eigen modelijn te ontwikkelen. Je tekent zelf patronen en werkt creaties uit. Je leert een correcte prijszetting opmaken. Met je creativiteit enerzijds en je technische bekwaamheid anderzijds sta je bijzonder sterk op de arbeidsmarkt.

Waar en wanneer?
MomentStartlessenroosterLocatiePrijsInschrijven
Dag27 september 2021lessenroosterAalst900 Euro
Alle prijzen inclusief BTW. In geval van meerjarige opleidingen geldt de prijs enkel voor het eerste jaar.
Programma

In deze tweejarige opleiding komen volgende leerinhouden aan bod:

 

JAAR 1 MODEONTWERPER

 • Technische vaardigheden voor de modeontwerper
 • Collectieanalyse
 • Basis ontwerpen
 • Basis kleding
 • Patroontekenaar
 • Dameskleermaker
 • Ondernemerschap

 

JAAR 2 MODEONTWERPER

 • Creatief vormgeven
 • Commercieel ontwerpen 
 • Patroontekenaar
 • Dameskleermaker
 • Eindproef dameskleermaker, patroontekenaar en modeontwerper

 

Bekijk hier het volledige programma, eventuele toelatingsvoorwaarden en vrijstellingsmogelijkheden.

Aanvullende info

Om de opleiding te volgen heb je een basisuitrusting aan naaiaccessoires nodig. Deze lijst ontvang je bij de start van de opleiding. Ook stoffen zijn niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld. Het naaiatelier is uitgerust met een naaimachine voor elke cursist (Bernina 325). Om thuis verder te kunnen oefenen raden we je aan ook je eigen naaimachine aan te schaffen. Je stelt je aankoop best uit tot de start van de lessen zodat je je kan laten adviseren door onze docenten.

Leermateriaal wordt ter beschikking gesteld via het leerplatform.


Ter preventie van corona, verlopen sommige van onze opleidingen deels online

Wat betekent dit?
Een aantal lessen volg je van thuis uit, een ander gedeelte vindt plaats vanop de campus. Deze mix biedt je enerzijds het comfort om les te volgen zonder grote verplaatsingen en anderzijds de dynamiek van leren op de campus. In beide situaties stuwt de groep gepassioneerde medecursisten en het professionele docententeam je vooruit. Ook bij de online lessen blijven we mikken op actieve participatie en benaderen we de leerstof op verschillende manieren. Om deel te kunnen nemen aan de online lessen, heb je enkel een laptop / PC / tablet, een webcam en internetverbinding nodig.

Toelatingsvoorwaarden

Je bent/wordt minstens 18 jaar in de loop van het kalenderjaar waarin de cursus start.

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Wie slaagt voor alle examens en de eindproef, ontvangt het getuigschrift 'Modeontwerper', 'Dameskleermaker' en 'Patroontekenaar' erkend door de Vlaamse gemeenschap. Als je daarnaast ook voor de module Ondernemerschap bij SYNTRA slaagt, ontvang je een diploma in plaats van een getuigschrift.

 

 

 

 

Inschrijvingen & inlichtingen

Werknemers uit de mode- en confectiesector in België (PC 109 of 215) kunnen via de IVOC-leerrekening een tussenkomst van maximum 640 EUR per schooljaar ontvangen ter compensatie van opleidingskosten die betrekking hebben op inschrijvingsgeld, lesmateriaal, vervoerskosten en/of kinderopvang. Ook werkzoekenden jonger dan 26 jaar die geen bachelor volgen op het moment van aanvraag kunnen in aanmerking komen. Voor Verdere informatie en aanvraag verwijzen we je door naar www.leerrekening.be of www.ivoc.be.

Gelinkte filmpjes

Modeontwerper, een veelzijdige en creatieve opleiding

In beeld

Met de steun van