Als patroontekenaar vul je de belangrijke schakel tussen idee en concept in. Je leert hoe je maten correct opneemt en deze verwerkt tot een geïndividualiseerd patroon. Je ontdekt hoe een patroon wordt opgebouwd. Dit veronderstelt creativiteit maar ook technische vakkennis. Cursisten die deze vaardigheden onder de knie hebben zijn gegeerd op de arbeidsmarkt.

 
 

Wat en voor wie?

Wat na de opleiding

Regelmatig worden vervolgmodules georganiseerd, waarin dieper wordt ingegaan op gevorderde aspecten van het patroontekenen. Kandidaten voor deze modules dienen de basisopleiding Patroontekenaar te volgen of (bij voorkeur) gevolgd te hebben. Hou onze website in de gaten om op de hoogte te blijven van ons aanbod.

Waar en wanneer?
Programma

Deze opleiding loopt over twee cursusjaren. Volgende leerinhouden komen aan bod:

JAAR 1 PATROONTEKENAAR
- Patronen rok
- Patronen pantalon
- Patronen corsage 1

JAAR 2 PATROONTEKENAAR
- Patronen corsage 2
- Eindproef

Je leert hoe je maten correct opneemt en deze verwerkt tot een geïndividualiseerd patroon. Je leert de standaardpatronen van rok, broek en corsage opbouwen. Je construeert basispatronen waarbij je rekening houdt met de typische figuren en lichaamsvormen. Je tekent modellen in en stelt knippatronen op. Daarnaast leer je ook een correcte prijs opmaken voor je klant.

Aanvullende info

Werknemers uit de mode- en confectiesector in België (PC 109 of 215) kunnen via de IVOC-leerrekening een tussenkomst van maximum 640 EUR per schooljaar ontvangen ter compensatie van opleidingskosten die betrekking hebben op inschrijvingsgeld, lesmateriaal, vervoerskosten en/of kinderopvang. Ook werkzoekenden jonger dan 26 jaar die geen bachelor volgen op het moment van aanvraag kunnen in aanmerking komen. Voor Verdere informatie en aanvraag verwijzen we je door naar www.leerrekening.be of www.ivoc.be.

Leermateriaal wordt ter beschikking gesteld via het leerplatform.

 

Ter preventie van corona, verlopen sommige van onze opleidingen deels online

 

Wat betekent dit?
Een aantal lessen volg je van thuis uit, een ander gedeelte vindt plaats vanop de campus. Deze mix biedt je enerzijds het comfort om les te volgen zonder grote verplaatsingen en anderzijds de dynamiek van leren op de campus. In beide situaties stuwt de groep gepassioneerde medecursisten en het professionele docententeam je vooruit. Ook bij de online lessen blijven we mikken op actieve participatie en benaderen we de leerstof op verschillende manieren. Om deel te kunnen nemen aan de online lessen, heb je enkel een laptop / PC / tablet, een webcam en internetverbinding nodig.

Toelatingsvoorwaarden

Je bent/wordt minstens 18 jaar in de loop van het kalenderjaar waarin de opleiding start.

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Wie slaagt voor de examens en de eindproef, ontvangt een getuigschrift van "Patroontekenaar". Als je daarnaast ook voor de cursus ondernemerschap slaagt, behaal je een diploma in plaats van een getuigschrift. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door de Vlaamse Gemeenschap.

Wie ook met succes het volledige traject dameskleermaker heeft gevolgd, kan deelnemen aan de eindproef en ook het getuigschrift van "Dameskleermaker" behalen. Neem hiervoor contact op met campus Aalst.

 Met de steun van