Voeding
Opleiding Hygiëneverantwoordelijke in de voedingssector
Je schenkt graag aandacht aan kwaliteit en hygiëne en je voelt je aangesproken tot de voedingssector, dan is een job als hygiëneverantwoordelijke of hygiëneconsulent wellicht iets voor jou!
Met deze cursus wil men hygiëneverantwoordelijken of -consulenten opleiden die allerhande bedrijven in de voedingssector kunnen bijstaan in hun streven naar kwalitatieve
productieprocessen en bij het opmaken en implementeren van een bewakingsplan dat voldoet aan de huidige hygiënenormen.
Als hygiëneverantwoordelijke in de voedingssector heb je hoofdzakelijk tot taak de diverse hygiëne voorschriften op de werkplek op te volgen, te ontwerpen en te evalueren.
Je voert hygiëne- en kwaliteitscontroles uit en je draagt zorg voor een hygiënische inrichting van de werkplaatsen, verbruikplaatsen of opslagplaatsen.
De hygiëneconsulent geeft voornamelijk hygiëne-advies over de inrichting van werkplaatsen en lokalen of voert hygiëne- en kwaliteits audits uit.
Tot het takenpakket van de hygiëneconsulent hoort ook het geven van of het inrichten van opleidingen rond hygiënenormen en -bewaking.
Vermoedelijk zal deze op de planning komen in het najaar van 2024. Blijf je graag op de hoogte van een nieuwe startdatum?
Laat dan hier je gegevens na.
Programma
De opleiding voor hygiëneverantwoordelijke duurt 1 jaar, de vervolgopleiding hygiëneconsulent duurt eveneens 1 jaar.
VAKKEN |
Hygiëneverantwoordelijke |
Inleiding tot het beroep |
2u |
Wetgeving voedingsmiddelenhygiëne |
22u |
Microbiologie |
36u |
G.M.P. Basisvoorwaardenprogramma (onderverdeeld in volgende thema’s en uren:) |
48u
|
- G.M.P. Algemeen (28u) |
|
- Persoonlijke hygiëne (4u) |
|
- Reinigen en ontsmetten (16u) |
|
Etikettering en traceerbaarheid |
8u |
HACCP |
12u |
Autocontrole en certificatiesystemen |
- |
Audits |
8u |
Cases |
4u |
Communicatie, opleiding en didactiek |
- |
Begeleiding eindwerk |
8 |
TOTAAL AANTAL UREN OPLEIDING |
148u |
c-proef |
4u |
VAKKEN |
Hygiëneconsulent |
- |
|
Wetgeving voedingsmiddelenhygiëne |
20u |
Microbiologie |
- |
G.M.P. Basisvoorwaardenprogramma (onderverdeeld in volgende thema’s en uren:) |
- |
- G.M.P. Algemeen (28u) |
- |
- Persoonlijke hygiëne (4u) |
- |
- Reinigen en ontsmetten (16u) |
- |
Etikettering en traceerbaarheid |
|
HACCP |
28u |
Autocontrole en certificatiesystemen |
20u |
Audits |
12u |
Cases |
- |
Communicatie, opleiding en didactiek |
20u |
Begeleiding eindwerk |
16u |
TOTAAL AANTAL UREN OPLEIDING |
116u |
c-proef |
4u |
Voor wie
- Medewerkers van grootwarenhuizen, …
- Personeel van de kwaliteitsdienst van voedingsbedrijven
- Verantwoordelijk keukenpersoneel zoals koks van grootkeukens van rusthuizen, ziekenhuizen, bedrijfsrestaurants, scholen, …
- Studenten die een aanvulling willen op hun studies in de voeding (bv dieetleer)
Specifieke toelatingsvoorwaarden
Minimaal houder zijn van een diploma niveau A2 en u bent bij voorkeur actief in de voedingssector.
Voor de opleiding hygiëneconsulent in de voedingssector moet men houder zijn van het getuigschrift hygiëneverantwoordelijke in de voedingssector.
Specifieke toelatingsvoorwaarden
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
1.Hygiëneverantwoordelijke: de praktijkproef omvat een beknopte casestudy aangevuld met een mondelinge verdediging.
2.Hygiëneconsulent: de praktijkproef omvat het maken van een eigen HACCP plan, ook met mondelinge verdediging.
Wie slaagt voor de examens en de eindproef, ontvangt een getuigschrift. Als je daarnaast ook voor de cursus ondernemerschap slaagt, behaal je een diploma in plaats van een getuigschrift. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen.
Over het beroep
Beroepsprofiel Hygiëneverantwoordelijke
Als Hygiëneverantwoordelijke in de voedingssector heeft men hoofdzakelijk tot taak de diverse hygiëne-eisen en –processen binnen de eigen werkplek, op te volgen, te ontwerpen, te evalueren en te monitoren. Een Hygiëneverantwoordelijke kan ook voor interne vorming naar andere personeelsleden toe in staat.
Takenpakket:
- onder supervisie mee instaan voor:
o hygiënische inrichting van infrastructuur en plaatsen (werkplaatsen, verbruiksplaatsen en opslagplaatsen) en lokalen
o uitvoeren van hygiëne- en kwaliteitscontrole en – management
o verzorgen van interne opleidingen op vlak van hygiëne
Beroepsprofiel Hygiëneconsulent
De Hygiëneconsulent moet enerzijds de ‘operationele’ taakinhoud van de hygiëneverantwoordelijke beheersen maar deze anderzijds overstijgen met een specifieke taakinvulling. Hij/zij moet zowel op de hoogte zijn van de hygiënenormen als praktisch de normen op de werkvloer kunnen laten toepassen.
Takenpakket:
- veelal gaat het om een leidende bevoegdheid
- advies verlenen over de hygiënische inrichting van infrastructuur en plaatsen en lokalen
- opstellen van autocontroleprogramma’s met HACCP en tracering
- adviseren en opstellen van richtlijnen i.v.m. hygiëne- en kwaliteitscontrole en-management
- hygiëne-advies en –opleidingen
- hygiëne- en kwaliteitscertificeringen en –audits opstellen
Tewerkstellingsmogelijkheden
- voedingsbedrijven : productie-afdelingen en kwaliteitsdiensten
- technisch (-commerciële) adviseer- en opleidingsdiensten voor voedingsbedrijven
- grootkeukens
- distributie binnen de voedingssector (groothandel, kleinhandel, transport)