Installateur airco en warmtepompen

Airco en warmtepompen zijn populaire koeltechnische toepassingen. Vooral warmtepompen vormen een aardig alternatief voor de traditionele verwarmingsvoorzieningen. Tal van constructeurs bespelen de markt. Elk type aircotoestel en warmtepomp stelt zijn specifieke eisen op het gebied van installatietechniek en/of onderhoud. Wil je met de recentste ontwikkelingen mee zijn of wil je starten als zelfstandig ondernemer, in beide gevallen ben je bij SYNTRA op je plaats.
Wat en voor wie?

Voor wie

Iedereen die aan de slag wil in het vakgebied van airco en warmtepompen.
Waar en wanneer?
MomentStartlessenroosterLocatiePrijsInschrijven
Avond of weekend18 september 2014Binnenkort beschikbaarSint-Niklaas-
Programma
E E R S T E   O P L E I D I N G S J A A R

Airco: 16 sessies (4 uur)
In deze module leer je het dimensioneren, regelen, onderhouden en installeren van airco. Ook het controleren, regelen en aanpassen van bestaande systemen, de regeling met bestaande regelapparatuur en PLC-sturing zit inbegrepen. In geval van storing leer je na een diagnose een herstelling uitvoeren.

Warmtepompen: 16 sessies (4 uur)
Hier leer je het dimensioneren, regelen, onderhouden en installeren van warmtepompen. Ook het controleren, regelen en aanpassen van bestaande systemen, de regeling met bestaande regelapparatuur en PLC-sturing zit inbegrepen. In geval van storing leer je na een diagnose een herstelling uitvoeren.


T W E E D E   O P L E I D I N G S J A A R

Koeltechnisch management: 30 sessies (4 uur)
Veiligheid, dossierkennis en ondernemersvaardigheden vormen de kernbegrippen van dit cursusonderdeel. Aan de hand van voorbeelden uit de dagdagelijkse praktijk verwerf je inzicht in de basiswetgeving rond zelfstandig ondernemen en leer je de relevante documenten kennen bij een aannemingsovereenkomst. Ook de basisprincipes en de praktische toepassingen van de milieuwetgeving zijn belangrijke onderdelen.

Eindproef: 1 sessie (4 uur)
Aanvullende info
Het verbruik van materialen zit in het cursusgeld begrepen.

De cursist brengt zelf zijn persoonlijke beschermingsmiddelen mee naar de opleiding (handschoenen, bril, veiligheidsschoenen) aangevuld met een set schroevendraaiers (kruis en plat), een kniptang en een universele tang. 
 

Toelatingsvoorwaarden

  • Minimum achttien jaar zijn.
  • In het bezit zijn van het certificaat 'Koelmonteur' en geslaagd zijn voor de module  'Basis bedrijfselektriciteit' of slagen voor de instaptesten 'Basis elektrische installaties' (pc-test en praktijkproef) en 'Koelmonteur' (pc-test en praktijkproef 'Elektrische montage' en 'Koeltechnische montage').
  • Wie over een 'Certificaat in de koeltechniek categorie I of II' beschikt hoeft de instapproeven van de modules koelmonteur niet af te leggen. Ook op basis van volgende elders verworven kwalitficaties kan je deze modules overslaan: diploma koel- en warmtetechnieken (3de graad TSO), getuigschrift koelinstallaties (3de graad BSO), diploma koeltechnische installaties (7de jaar BSO), bachelor in de elektromechanica specialisatie klimatisering, certificaat koelmonteur (CVO) en certificaat koeltechnieker (CVO), certificaat airotechnieker (CVO), certificaat koeltechnicus VDAB, getuigschrift koeltechnicua/frigorist leertijd.
  • De modules 'Airco' en 'Warmtepompen' zijn niet vrijstelbaar.
INSTAPTESTEN 2013-2014
Campus Datum Voor info & afspraken
Sint-Niklaas donderdag 5 september Bel 03 760 08 20

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Wie de modules met succes doorloopt en bovendien slaagt in de eindproef behaalt het 'Getuigschrift installateur airco en warmtepompen'.

Volgens het Besluit van de Vlaamse Regering rond de certificering van koeltechnische bedrijven en hun koeltechnici dient elke persoon die koeltechnische handelingen uitvoert te beschikken over een 'Certificaat in de koeltechniek'. Daarom raadt SYNTRA de cursist aan om na de module 'Koeltechnieken' het examen 'Certificering koeltechniek' af te leggen waarmee het 'Certificaat in de koeltechniek' wordt behaald.