Als ambachtelijke ijsbereider ben je de persoon die grond- en hulpstoffen, zoals suikers, melk, drinkwater omzet via een warme bereiding naar verschillende soorten van ijsconsumptie-ijs, mengels en basispreparaten voor consumtie-ijs.
De gehele bereidingswijze van het consumptie-ijs gebeurt op een ambachtelijke, efficiënte en vaktechnische manier.
Voor, tijdens en na de bereiding houd je als ijsbereider rekening met hygiëne, veiligheid en bewaartechnieken voor het product.

Waar en wanneer?
Programma

De opleiding duurt 1 cursusjaar

(37 sessies = 148 lesuren)Volgende onderwerpen komen aan bod:

Module basis ijsbereidingen (48 uur)

Consumptie-ijs:

-Roomijs
-Niet-geturbineerd ijs
-Sorbetijs
-Vruchtenijs
-Gespecialiseerd consumptie-ijs

Decoratie- en garneertechnieken en - materialen:

-Werken met suiker
-Werken met chocolade
-Werken met marsepein

Module ijsspecialiteiten (80 uur)

-Ijstaarten, éénpersoonstaarten en varianten
-Diverse ijsdesserts en ijscoupes
-Ijsdranken en -pralines

Module beheer, hygiëne en organisatie voor de ijsbereider (20 uur)

-Hygiëne en veiligheid
-Inrichting en infrastructuur
-Kostprijsberekeningen
-Verkoop en distributie van ijs

Aanvullende info

De opleiding is echt nodig voor wie dit beroep op kwaliteitsvolle wijze wil uitoefenen. Deze opleiding is ook een aanrader voor personen die reeds beschikken over het diploma van brood- en banketbakker, ambachtelijk chocoladebewerker of restauranthouder.

Informatie ivm verplichte kledij cursisten ambachtelijk ijsbereider :

De uniforme outfit voor cursisten bestaat uit een witte bakkersvest, een zwarte broek, 1 witte voorbinder en een paar witte afwasbare schoenen met stalen neus.
De outfit kan besteld worden tegen een zeer scherpe prijs bij een leverancier die in een van de eerste lessen ter plaatse komt.
De totale prijs bedraagt ongeveer € 150 en wordt bij levering (ongeveer 2 weken na de bestelling) rechtstreeks aan de leverancier betaald.

Er wordt ook een pakket klein materiaal aangeboden:

Pallet recht 30cm, Klopper inox 35cm, Pralineervork, Set spuitjes nylon glad, Set spuitjes nylon getand, Spatel kunststof 40cm. Totale kostprijs: ong. €70,00


Tijdens de praktijklessen wordt ook een hoofddeksel gedragen. Dit is een wegwerpmutsje dat door Syntra Midden-Vlaanderen gratis ter beschikking wordt gesteld.

 

Ter preventie van corona, verlopen sommige van onze opleidingen deels online

 

Wat betekent dit?
Een aantal lessen volg je van thuis uit, een ander gedeelte vindt plaats vanop de campus. Deze mix biedt je enerzijds het comfort om les te volgen zonder grote verplaatsingen en anderzijds de dynamiek van leren op de campus. In beide situaties stuwt de groep gepassioneerde medecursisten en het professionele docententeam je vooruit. Ook bij de online lessen blijven we mikken op actieve participatie en benaderen we de leerstof op verschillende manieren. Om deel te kunnen nemen aan de online lessen, heb je enkel een laptop / PC / tablet, een webcam en internetverbinding nodig.

Toelatingsvoorwaarden

Deze cursus is een praktijkgerichte opleiding voor personen vanaf 18 jaar.

 

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Op het einde van elke module is een moduleproef. Op het einde van de opleiding is er een praktijkproef.
Wie slaagt in de moduleproeven en in de afsluitende praktijkproef, ontvangt het erkende getuigschrift van praktijk en beroepskennis ondernemersopleiding.
Wie daarnaast ook nog het traject succesvol ondernemer met goed gevolg doorloopt, ontvangt een diploma ondernemersopleiding en is in regel met de vestigingsreglementering daar waar deze van toepassing is.
Dit diploma is erkend door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaams Instituut voor het Zelfstandig Ondernemen.

Met de steun van