De gasten in restaurants (en andere horecazaken) zijn veeleisend en weten steeds meer van eten en dranken. Zij verwachten o.m. een deskundig advies. Je start met de module wijn leren proeven (als je deze module reeds in een ander traject gevolgd hebt, word je hier uiteraard van vrijgesteld). Vervolgens bewandel je het volledige parcours van de druif en worden je de diverse wijnstijlen aangeleerd.

Wat en voor wie?

Voor wie

Het doelpubliek voor deze opleiding zijn horecamedewerkers.

Waar en wanneer?
Programma

De opleiding duurt een half jaar (1 lesavond per week: 23 sessies van 4 lesuren) en bestaat uit 2 modules:

 
Wijn leren proeven - 24u

  • zintuigen
  • degustatietechnieken
  • kennis van de druif
  • vinificatie
  • correct openen van de fles 
  • moduleproef

 Algemene wijnkennis - 65u

  • wijnservice
  • geschiedenis en ampelografie in de wijnbouw
  • terroir en kwaliteitsfactoren
  • traditionele, biologische en biodynamische wijnbouw
  • vinificatie van witte, rode, rosé, mousserende wijnen
  • aperitieven en distillaten
  • wijn en gerecht
  • moduleproef (mondeling + schriftelijk)

 

 

Aanvullende info

In het cursusgeld zijn bij de module "Wijn leren proeven" 6 degustatieglazen en het proeven van de wijnen inbegrepen. Voor de andere modules wordt voor de degustatie een bijdrage aan de cursisten gevraagd. Afhankelijk van het onderwerp van de les worden er 6 à 8 wijnen geproefd. De prijs van een fles is opnieuw afhankelijk van het lesonderwerp (bv. Champagne, Bourgogne,..). Sommige lessen vinden plaats buitenshuis. De cursisten betalen de gedegusteerde maaltijden/producten te plaatse.

Toelatingsvoorwaarden

  • Minimum 18 jaar zijn.
  • Interesse hebben in wijn.

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Op het einde van elke module is er een moduleproef. 

Met de steun van