De gasten in restaurants (en andere horecazaken) zijn veeleisend en weten steeds meer van eten en dranken. Zij verwachten o.m. een deskundig advies. Je start met de module wijn leren proeven (als je deze module reeds in een ander traject gevolgd hebt, word je hier uiteraard van vrijgesteld). Vervolgens bewandel je het volledige parcours van de druif en worden je de diverse wijnstijlen aangeleerd.

Wat en voor wie?

Voor wie

Het doelpubliek voor deze opleiding zijn horecamedewerkers.

Waar en wanneer?
MomentStartlessenroosterLocatiePrijsInschrijven
Avond14 september 2017lessenroosterOudenaarde540 Euro
Avond14 september 2017lessenroosterSint-Niklaas540 Euro
Alle prijzen vrij van BTW

Interesse in deze opleiding? Ontdek er alles over op onze  infoavond op 24/8 van 18 tot 21 uur

Programma

De opleiding duurt 1 jaar (1 lesavond per week: 31 sessies van 4 lesuren) en bestaat uit 3 modules:

 
Wijn leren proeven

  • zintuigen
  • degustatietechnieken
  • kennis van de druif
  • vinificatie
  • correct openen van de fles 

 
Wijnbouw en vinificatie

  • wijnservice
  • geschiedenis en trends in de wijnbouw
  • ampelografie en wijnbouw
  • terroir en kwaliteitsfactoren
  • etiket en kwaliteitsindeling
  • vinificatie van witte, rode, rosé, mousserende wijnen
  • aperitieven en distillaten

 
Wijnstijlen

  • frisse witte wijnen
  • volle witte wijnen
  • complexe witte wijnen
  • internationale monocépages wit en rood
  • mousserende wijnen
  • fijne rode wijnen
  • krachtige rode wijnen
  • kruidige rode wijnen
  • speciale wijnstijlen
  • wijn en gerecht

 
Je ontvangt het getuigschrift Aspirant - Sommelier. Indien je hierna nog wilt uitgroeien tot Sommelier - Conseil, kan je gedurende 2 jaar (1 avond per week) de vervolgmodules volgen. Indien er vrije plaatsen beschikbaar zijn.

Aanvullende info

In het cursusgeld voor het eerste jaar zijn bij de module "Wijn leren proeven" 6 degustatieglazen en het proeven van de wijnen inbegrepen. Voor de andere modules wordt voor de degustatie een bijdrage aan de cursisten gevraagd. Afhankelijk van het onderwerp van de les worden er 6 à 8 wijnen geproefd. De prijs van een fles is opnieuw afhankelijk van het lesonderwerp (bv. Champagne, Bourgogne,..). Sommige lessen vinden plaats buitenshuis. De cursisten betalen de gedegusteerde maaltijden/producten te plaatse.

Toelatingsvoorwaarden

  • Minimum 18 jaar zijn.
  • Interesse hebben in wijn.

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Op het einde van elke module is er een moduleproef. Wie slaagt ontvangt een getuigschrift Aspirant - Sommelier.