Wil je graag aan de slag als herenkapper en wil je een trendy barbershop openen?  Wil je je toespitsen op de uiterlijke verzorging van mannen en je specialiseren in het domein van de Barbier?  Dan is deze unieke SYNTRA opleiding tot Barbier exact waar jij naar op zoek bent!

Deze praktijkgerichte opleiding biedt de mogelijkheid om je talent als kapper verder te ontplooien en je skills te perfectioneren. Tijdens de lessen op de campus leer je alle technieken rond baardzorg, scheren, trimmen en herenkapsels. Leer hoe je basic en old school hair cuts creëert met schaar en tondeuze. Ervaar hoe je baarden en snorren moet trimmen en aflijnen. Krijg de nauwgezette old school scheertechnieken met het mes in de vingers en leer hoe je een bezoek aan de kapper omtovert tot een totaalbeleving.

Schrijf je snel in bij de unieke SYNTRA Barbiercursus en scoor bij je klanten door hen te verwennen met de ultieme beleving van een bezoek aan de barbershop!

Wat en voor wie?

Voor wie

Deze opleiding richt zich tot mensen met voorkennis als kapper. Deze opleiding is zowel voor dames en heren die zich willen vervolmaken in de verzorging van mannen.
Wie reeds weet hoe je haren moet verzorgen en knippen doch zijn skills wil verdiepen en verbreden is hier op het juiste adres.

Wie klassieke snitten bij heren kan knippen en de basis kent van baardzorg en scheren zal tijdens deze cursus ontpoppen tot excellente herenkapper en zelfverzekerde barbier.

Wat na de opleiding

Na deze opleiding ben je gekwalificeerd als Barbier en zijn je mogelijkheden legio:

- je kan je diensten in je zaak uitbreiden en nieuwe klanten aantrekken
- of je vaste klanten verrassen met een nieuwe look
- je kan je differentiëren van de concurrentie in de buurt
- of aan de slag gaan als docent herenkapper
- misschien zelf verdeler worden van haar en huidverzorgingsproducten voor mannen
- of workshops organiseren voor particulieren

 

 

 

 

Waar en wanneer?
MomentStartlessenroosterLocatiePrijsInschrijven
Dag06 februari 2019lessenroosterGent315 Euro
Alle prijzen inclusief BTW (in geval van meerjarige opleidingen enkel voor het 1e jaar)


Wil je als zelfstandige starten?
Maak kennis met Start me up.
Het traject op maat dat je lanceert naar succesvol ondernemerschap.  Meer weten

Programma

Deze cursus Barbier wordt overdag gepland in een intensief traject van 4 maanden. Je komt gemiddeld 3 dagen per week naar de les op de campus of op de werkvloer.

Module Barbier  80u

Uitdieping en vervolmaking van kennis, vaardigheden en competenties verwerven met betrekking tot de uiterlijke verzorging van hoofd- en aangezichtsbeharing van de man.

Modesnitten   32u - 8 lesmomenten

 • Haar wassen en verzorgen
 • Hoodhuidmassage
 • Haaranalyse, morfologie en stijladvies
 • Technische uitwerking 'basic hair cuts'
 • Technische uitwerking 'old school hair cuts'
 • Grijzende haren dekken
 • Kapselafwerking en drogen

Trimmen en scheren  32u - 8 lesmomenten 

 • Producten en materialen
 • Baard en mustache trimmen en aflijnen met schaar/ tondeuze/ vrije hand
 • Scheren van wangen, kin en bovenlip
 • Head shave
 • Wenkbrauwen shapen, oor en neusharen verwijderen
 • Totale look naar foto creëren

Bedrijfsvoering en portfolio  12u - 3 lessen

 • marketing
 • communicatie
 • kostenanalyse
 • prijscalculatie
 • rendementsberekening

Moduleproef  4u - 1 examensessie

Stage 114u

Aanvullende info

- Om in te kunnen inschrijven in deze cursus heb je al enige voorkennis als kapper nodig.
- Om de lessen te kunnen volgen heb je minstens het basismateriaal nodig van een kapper zoals scharen, borstels, tondeuze, kammen, handdoeken, scheermes.
- Tijdens de praktijkgerichte lessen wordt op elkaar geoefend of op modellen. Voorzie dus tijdig een aantal harige mannen die bereid zijn om mee te komen naar de les.
- Shampoo's, verzorgingsproducten, scheermiddelen, crèmes, wax, en andere grondstoffen worden voorzien door SYNTRA.
- De lessen worden overdag gepland in een voltijds stelsel zodat studenten hun recht op kinderbijslag behouden.
- Modellen die meekomen naar de klas betalen enkel de prijs van de verbruikte grondstoffen.

 

 

Toelatingsvoorwaarden

Voorkennis als kapper/kapster is vereist. 
Heb je een BSO richting kapper gevolgd? Heb je al wat ervaring door in het kapsalon van je ouders te werken? Was je kapper in het buitenland? Ben je SYNTRA cursist kapper uit de avond of dagopleiding? Dat volstaat om te kunnen inschrijven in deze opleiding.

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

PRAKTIJK

Alle lessen gaan door op de SYNTRA campus. Ook de praktijklessen vinden plaats in het kapsalon op de SYNTRA campus. Ook is er een bijkomende externe stage waarbij je in een professioneel kapsalon werkt. Hou er zeker rekening mee dat er ook regelmatig op modellen geoefend wordt in de klas. Spreek dus tijdig je mannelijke vrienden en kennissen aan op mee te komen naar de klas als model.

STAGE

Er is een stageperiode voorzien van 114u in een barbershop om je skills te oefenen in de praktijk op de werkvloer. Tijdens deze stage maak je van je klanten een volledig portret met voor en na foto's die je bundelt in je portfolio.


EXAMENS

Op het einde van de opleiding wordt je kennis geëvalueerd met een praktische examen. Deze evaluatie geeft je een zicht op je verworven skills. Tevens wordt er een eindproef afgenomen door de docent waarbij je portfolio van de stage wordt voorgelegd aan een rasechte Barbier.

GETUIGSCHRIFT
 
Alle examens worden afgenomen door de SYNTRA docent op de SYNTRA campus. SYNTRA reikt na het slagen voor het eindexamen een getuigschrift Barbier uit, erkend door de Vlaamse Gemeenschap.
 

Met de steun van