Brood- en banketbakker is een beroep met grote toekomstmogelijkheden, het is bovendien een knelpuntberoep. In deze opleiding leren we je broden, taarten, banketproducten en zoveel meer bereiden onder begeleiding van een ervaren bakker. Uiteraard neem je na de les je zelfbereide lekkernijen gewoon mee naar huis, succes verzekerd.

Wat en voor wie?

Wat na de opleiding

Na het basisjaar kan je doorstromen naar volgende trajecten die recht geven op een getuigschrift:

  • (brood)bakker
  • banketbakker (patissier)

 

Syntra biedt ook diverse specialisatiemodules aan zoals:

  • desembrood
  • verfijnde patisserie
  • biologisch brood
  • allergenenarm bakken

 

Wil je graag een diploma behalen volg dan ook de projectmodule brood- en banket en kom jouw toekomstige zaak voorstellen tijdens de ondernemerspitch.

Waar en wanneer?
MomentStartLocatiePrijsInschrijven
Avond13 september 2021Sint-Niklaas480 Euro
Avond15 september 2021Aalst480 Euro
Alle prijzen inclusief BTW. In geval van meerjarige opleidingen geldt de prijs enkel voor het eerste jaar.
Programma

Deze opleiding bestaat uit een basistraject en 2 apart te volgen verdiepingstrajecten.

 

Het basistraject medewerker brood- en banketbakker vormt het eerste jaar van je opleiding en omvat volgende modules:

  • basis brood- en banketbakker 16u
  • basis gistdegen 32u
  • basis beslagen, vullingen en crèmes 20u
  • basis vet-, kook- en bladerdegen 20u
  • basis hygiëne en veiligheid 24u
  • praktijkproef

Na afloop van het eerste jaar kan je kiezen welk verdiepingstraject je aanvat (brood)bakker en/of banketbakker.

 

finaliteit broodbakker duurt 1 cursusjaar en omvat volgende modules:

  • degen 40u
  • luxe degen 48u
  • praktijkproef  

 

 De finaliteit banketbakker duurt 1 cursusjaar en omvat:  

  • beslagen en taarten 44u
  • luxe banketproducten 40u
  • basis chocolade 32u
  • praktijkproef
Aanvullende info

Iedereen die actief is in de voedingssector, moet de hygiënevoorschriften naleven. In praktijklessen draagt iedereen aangepaste beroepskledij.

Informatie i.v.m. verplichte kledij cursisten bakker-banketbakker
De uniforme outfit voor cursisten bestaat uit een witte bakkersvest (met logo SMVL), een zwarte broek, 1 witte voorbinder en een paar witte afwasbare schoenen met stalen neus. De outfit kan besteld worden bij een leverancier die op de tweede lesavond ter plaatse komt. De totale prijs bedraagt ongeveer € 150,00 en wordt bij bestelling rechtstreeks aan de leverancier betaald. Tijdens de praktijklessen wordt ook een hoofddeksel gedragen. Dit is een wegwerpmutsje dat door SYNTRA Midden-Vlaanderen gratis ter beschikking wordt gesteld.

Informatie i.v.m. gereedschap
Je dient te beschikken over basismaterialen (messen, spatels, klopper, bakborstel, spuitzak, puitmonden, deegkrabber,...) De totale kostprijs is ongeveer €150,00. De leverancier komt langs tijdens de tweede lesavond, u bestelt en betaalt rechtstreeks aan de leverancier. Dit kan via bancontact of gewoon cash. Je bent niet verplicht om de materialen in de les te kopen.

 

Ter preventie van corona, verlopen sommige van onze opleidingen deels online

Wat betekent dit?
Een aantal lessen volg je van thuis uit, een ander gedeelte vindt plaats vanop de campus. Deze mix biedt je enerzijds het comfort om les te volgen zonder grote verplaatsingen en anderzijds de dynamiek van leren op de campus. In beide situaties stuwt de groep gepassioneerde medecursisten en het professionele docententeam je vooruit. Ook bij de online lessen blijven we mikken op actieve participatie en benaderen we de leerstof op verschillende manieren. Om deel te kunnen nemen aan de online lessen, heb je enkel een laptop / PC / tablet, een webcam en internetverbinding nodig.

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Na afloop van het traject medewerker brood- en banketbakker ontvang je een attest (KMO-medewerker).

 

Na het basisjaar kan je kiezen welke traject je volgt

  • (brood)bakker
  • banketbakker

Beide specialisaties leiden tot een getuigschrift.

 

Met de steun van