Met een job in de logistieke sector ben je altijd in beweging. België is voor Europa een heel belangrijk transitland. De transportsector in België blijft het dan ook zeer goed doen. Heb je een voorliefde voor transport en logistiek en ben je goed in coördineren, communicatief en organisatorisch sterk? Dan is een job als dispatcher zeker iets voor jou. Als dispatcher heb je de belangrijke taak om het nationaal en internationaal transport van verschillende goederen te plannen.

Startend vanaf de basis leiden we je stap voor stap in de logistieke wereld. Tijdens de opleiding focussen we ons op de belangrijkste kerncompetentie: kunnen plannen. Dit wordt aangevuld met de noodzakelijke vaardigheden van een dispatcher en de kennis over logistiek en de wetgeving inzake transport en expeditie. Ook kostprijsberekening en warehouse management komen aan bod. Het uiteindelijke doel is om van jou een complete en competente dispatcher te maken, die meteen aan de slag kan: veel bedrijven zijn momenteel op zoek naar jouw profiel!

Deze opleiding wordt in een blended learning format aangeboden, een vorm van afstandsleren waarbij je de leerstof voor een groot deel thuis verwerkt en waarbij er slechts een beperkt aantal lessen op de campus doorgaan.

Wat en voor wie?

Voor wie

Deze opleiding is een must voor iedereen die dispatcher wil worden. We verwachten dat je thuis beschikt over een degelijke internetverbinding en een pc of laptop. Deze cursus mag je volgen als je minstens 18 jaar bent of als je voldaan hebt aan de leerplicht.

Wat na de opleiding

Het beroep van dispatcher is een knelpuntberoep. Dit beroep biedt dus goede tewerkstellingskansen.

De professionalisering van de expeditiesector stelt hoge kwalitatieve eisen aan de dispatcher-transportplanner. Ervaring, meertaligheid, flexibiliteit en stressbestendigheid zijn veelal de breekpunten bij deze vacatures. Het knelpunt wordt versterkt door de gevraagde soepelheid aangaande de werktijden (beschikbaarheid). De rekruteringsbasis beperkt zich niet tot logistieke bedienden met ervaring. Voor een dispatchfunctie kan ook een vrachtwagenbestuurder met de juiste competenties en attitudes in aanmerking komen.

Waar en wanneer?

Nog niet beschikbaar. Blijf op de hoogte of stel een vraag over deze opleiding


Wil je als zelfstandige starten?
Maak kennis met Start me up.
Het traject op maat dat je lanceert naar succesvol ondernemerschap.  Meer weten

Programma

To plan or not to plan, that’s the question (e-learning en 3 klassikale contactmomenten)

 • Inleiding tot wegtransport van goederen
 • Nationaal transport
 • Rij- en rusttijden

Time to plan (e-learning en 2 klassikale contactmomenten)

 • CMR
 • Internationaal transport
 • Advanced planning (bevat 3 klassikale contactmomenten)
 • ADR
 • Organisatie van transportopdrachten
 • Kostprijsberekening

Planning for professionals (e-learning en 1 klassikaal contactmoment)

 • Lading
 • Warehouse management

Eindwerkbegeleiding (bevat 2 klassikale contactmomenten)

Bedrijfsbezoek (bevat 2 klassikale contactmomenten)

Examens (4 individuele contactmomenten)

Moduleproef (1 individueel contactmoment)

Eindproef (1 individueel contactmoment)

De individuele contactmomenten (met uitzondering van de eindproef)  kunnen door de cursist vrij afgesproken worden met de campus. Voorwaarde voor de examens en moduleproef is wel dat de leerstof van voorafgaande deel is doorlopen en deel is genomen aan de voorafgaande examens.

Aanvullende info

Je dient thuis over een goede internetverbinding en pc of laptop te beschikken.

Voor bedienden tewerkgesteld onder het Paritair Comité 226 (bedienden uit de internationale handel, het vervoer en de logistiek) kunt u voor deze opleiding een aanvraag tot subsidiëring indienen bij het Vormingsfonds LOGOS. Kijk op de website van LOGOS voor de regelgeving.

Toelatingsvoorwaarden

Minimum 18 jaar zijn.

Met de steun van